Χρ. Σταϊκούρας: Σχέδιο παρεμβάσεων έως το τέλος του έτους - Προτεραιότητα σε ενέργεια

Τρίτη, 03 Μαΐου 2022 10:11
UPD:10:14
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Τουλάχιστον έως το τέλος του 2022 αναμένεται να καλύπτει το σχέδιο παρεμβάσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση δίνοντας προτεραιότητα στην κάλυψη του ενεργειακού κόστους. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το πλέγμα των παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν θα είναι για όλη τη χρονιά, ενώ δεν απέκλεισε ανακοινωσεις για μέτρα που θα ενεργοποιηθούν εντός του Μαΐου.

Αναφορικά με το πώς θα καλυφθεί το κόστος του εθνικού σχεδίου για τη αντιμετώπιση κυρίως του αυξημένου κόστους στην ενέργεια, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ότι η χρηματοδότηση θα είναι συνδυαστική. Δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς η ικανοποιητική πορεία εκτέλεσης του έχει συμβάλει στη δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Βασικός στόχος των παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν εντός του μήνα είναι, με βάση τον κ. Σταϊκούρα, οι πολίτες να μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως π.χ. η πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν, η κυβέρνηση έχει λάβει ή δρομολογήσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μέτρα ύψους 4,3 δις. ευρώ για φέτος και 991 εκατ. ευρώ το 2021. Παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων μέχρι το τέλος του 2022 από το αδιάθετο υπόλοιπο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού των 2 δισ. ευρώ που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή. 

Αναφορικά με το πρόγραμμα επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου το 2021 κόστισε  630 εκατ. ευρώ  ενώ για φέτος, έως τώρα, αναμένεται να φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ. Το κόστος αυτό, όπως εξηγεί, έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν 722 εκατ ευρώ για : την  αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το 2021 και για το 2022 ύψους 90 εκατ ευρώ, τα επιδόματα ύψους 324 εκατ ευρώ, την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες 60 εκατ ευρώ, την  προπληρωμένη κάρτα καυσίμων στα 130 εκατ ευρώ και σε άλλα μέτρα ύψους 118 εκατ ευρώ. 

Δυσμενές σενάριο

Πέρα από το βασικό σενάριο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα δυσμενές σενάριο με βάση το οποίο ο πληθωρισμός φέτος μπορεί να ανέλθει στο 7,6% (από 5,6% που είναι η βασική πρόβλεψη) με επίπτωση στον ρυθμό ανάπτυξης η οποία θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα στο 2,1% από 3,1% που προβλέπει το βασικό σενάριο.

Σε αυτό θα συντελέσουν μια πιο απότομη και μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα εμπορεύματα με αρνητικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των καταναλωτικών δαπανών, στο εμπορικό ισοζύγιο αλλά και με στήριξη στο δημοσιονομικό ισοζύγιο (σ.σ. καθώς το υψηλότερο επίπεδο τιμών ενισχύει το ονομαστικό ΑΕΠ και τα έσοδα).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα