FIBRAN: Μια αληθινά παγκόσμια ελληνική βιομηχανία

Τέθηκε σε λειτουργία η νέα παραγωγική μονάδα στην Τσεχία - Ανοδικό και το 2021
Τρίτη, 03 Μαΐου 2022 08:11
UPD:08:16

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Με ενοσχυμένη δυναμική χάρη στις αλλεπάλληλες επενδύσεις της εκτός και εντός συνόρων διανύει τη χρήση 2022 η ελληνική πολυεθνική βιομηχανία παραγωγής μονωτικών υλικών FIBRAN, έχοντας καταγράψει το 2021 αύξηση εργασιών (του Ομίλου) στο επίπεδο των 160 εκατ. ευρώ έναντι των περίπου 133 εκατ. ευρώ του 2020. Σε συνέχεια των πρόσφατων εξαγορών σε Ιταλία και Βουλγαρία η εταιρεία ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία τη νέα της μονάδα στην Τσεχία.

Με οκτώ εργοστάσια παραγωγής όλων των μονωτικών προϊόντων στην Ευρώπη -στην Τερπνή Σερρών και σε Σλοβενία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία- δώδεκα θυγατρικές και παρουσία σε 56 χώρες ανά την υφήλιο, η FIBRAN ενσαρκώνει το όραμα του ιδρυτή της, Δημήτρη Αναστασιάδη, ο οποίος με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη το 1974 ξεκίνησε το «ταξίδι» για τη δημιουργία μιας αληθινά παγκόσμιας ελληνικής βιομηχανίας. Από το 1995 η εταιρεία πρωταγωνιστεί στον χώρο παραγωγής μονωτικών υλικών της Ευρώπης δημιουργώντας συστήματα λύσεων για διαφορετικά πεδία εφαρμογής της κατασκευής, βιομηχανίας & ναυτιλίας, ενώ διεύρυνε τη δραστηριοποίησή της στον κλάδο της οικοδομής με την επένδυση στην παραγωγή συστημάτων ξηράς δόμησης.

Οι εξαγορές

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 η FIBRAN προχώρησε σε δύο νέες και «ηχηρές» εξαγορές: αφενός της ιταλικής εταιρείας εξόρυξης και επεξεργασίας φυσικού γύψου Gessi Roccastrada έναντι 15 εκατ. ευρώ, αφετέρου της μονάδας παραγωγής μονωτικών προϊόντων από πετροβάμβακα Rock 7 στη Βουλγαρία. Αμφότερες οι εν λόγω μονάδες έχουν τεθεί σε λειτουργία υπό τη διοίκηση και management της FIBRAN, ενώ οι προγραμματισμένες επενδύσεις τόσο στη μονάδα παραγωγής πετροβάμβακα στη Βουλγαρία όσο και στη μονάδα παραγωγής του πετροβάμβακα στην Τερπνή Σερρών θα αυξήσουν την παραγωγική δυνατότητα κατά περίπου 60%. Η επένδυση στη νέα μονάδα παραγωγής πετροβάμβακα στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου, γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς ο πετροβάμβακας αξιοποιείται αφενός στα συστήματα εξωτερικής θερμοπρόσοψης διεθνώς, αφετέρου στα συστήματα τοιχοποιίας, την ίδια ώρα που η Ε.Ε. και οι περισ σότερες δυτικές χώρες έχουν βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής τους την αποδέσμευση από ενεργοβόρα, μη φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα και υλικά, και ο πετροβάμβακας είναι το μοναδικό υλικό που σε ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης για το κέλυφος του κτηρίου αποδίδει 6 οφέλη αντί για 1, ενώ η μόνη ελληνική βιομηχανία που το παράγει (και μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές) είναι η FIBRAN.

Η δε ιταλική Gessi Roccastrada βρίσκεται στην «καρδιά» του μεγαλύτερου ιταλικού κοιτάσματος γύψου, σε έκταση 400 εκταρίων λατομείων και κτηρίων στο Grosseto της Τοσκάνης και πρωτοστατεί στην εξόρυξη και την επεξεργασία του, με ετήσια παραγωγή πάνω από 100.000 τόνους γύψου υψηλής ποιότητας. Πολύ πρόσφατα, στο μεταξύ, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της FIBRAN, Κωνσταντίνος Ψαρούλης, τέθηκε σε λειτουργία η μεγάλη επένδυση της εταιρείας -που αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ- στην Τσεχία. Πρόκειται για μονάδα παραγωγής εξηλασμένης πολυστερίνης FIBRANxps, στη βιομηχανική ζώνη Most Joseph, συνολικής έκτασης 100.000 τ.μ. και παραγωγικής δυναμικότητας 400.000 κ.μ. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο αποτελεί στρατηγικό μοχλό για την περαιτέρω διείσδυση της εταιρείας στις πιο απαιτητικές ευρωπαϊκές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και ειδικότερα στις αγορές των Γερμανίας, Πολωνίας, Ολλανδίας και Βελγίου. Στα τέλη του 2021, επίσης, τέθηκε σε λειτουργία και το νέο «σπίτι» της FIBRAN στην Αττική, ήτοι αποθηκευτικές στεγασμένες εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 2.300 τ.μ. και γραφειακοί χώροι 350 τ.μ., σε έκταση 7,5 στρεμμάτων, στην περιοχή του Ασπροπύργου. Από το νέο αυτό ενοποιημένο κέντρο διανομής της FIBRAN στην Αττική γίνεται διακίνηση όλων των προϊόντων παραγωγής του Ομίλου (εξηλασμένη πολυστερίνη FIBRANxps, πετροβάμβακας FIBRANgeo, ξηρά δόμηση FIBRANgyps, διογκωμένη πολυστερίνη FIBRANeps) και της συνολικής γκάμας δομικών υλικών επώνυμων διεθνών οίκων που εμπορεύεται η εταιρεία στην ελληνική και κυπριακή αγορά, όπως Ceresit, Vogl, Owa, Technogips, Firestone, Ecofibre, Nord Bitumi κ.ά

Να παραμείνει στην κορυφή

Στόχος της FIBRAN -τονίζει ο κ. Κωνσταντίνος Ψαρούλης, διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων του Ομίλουείναι να παραμείνει ο ποιοτικότερος και ταυτόχρονα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εξηλασμένης πολυστερίνης στην Ευρώπη, με παραγωγικές μονάδες όλων των μονωτικών προϊόντων (εξηλασμένης πολυστερίνης FIBRANxps, πετροβάμβακα FIBRANgeo, διογκωμένης πολυστερίνης FIBRANeps και ξηράς δόμησης/ προϊόντων γύψου FIBRANgyps). Το 2020 η μητρική εταιρεία, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες χρηματοοικονομικές της καταστάσεις, κατέγραψε εργασίες 51,131 εκατ. ευρώ, με προ φόρων κέρδη ύψους 11,794 εκατ. ευρώ, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 132,740 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη σε 20,083 εκατ. ευρώ. Για το 2021 εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε στα 160 εκατ. ευρώ, με προ φόρων κέρδη της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του τζίρου δεν προήλθε μόνο από τις αυξήσεις τιμών στα προϊόντα λόγω της διεθνούς κρίσης ακρίβειας σε πρώτες ύλες, ενέργεια κ.ο.κ., αλλά και από την αύξηση του όγκου πωλήσεων, ενώ για το 2022 αναμένεται νέα άνοδος εργασιών, χάρη και στην αξιοποίηση των προαναφερόμενων επενδύσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα