Η στροφή των κεντρικών τραπεζών και το σοκ των 410 δισ. δολαρίων

Τρίτη, 03 Μαΐου 2022 12:23
UPD:12:27
REUTERS/DANIEL MUNOZ

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε σήμερα για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια τα επιτόκια, με την αύξηση να είναι μάλιστα πιο επιθετική από ό,τι περίμενε η αγορά. Αύριο, Τετάρτη, η Fed αναμένεται να βγάλει το ΄«μπαζούκας» κατά του πληθωρισμού με μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Η ΕΚΤ έχει επίσης τρομάξει από την εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή σε επίπεδα - ρεκόρ και ετοιμάζεται για μία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Παράλληλα όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη περιορίζουν δραστικά ή και σταματούν τελείως τις αγορές ομολόγων σε μία προσπάθεια να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους που είχαν «φουσκώσει» την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Οι αλλαγές αυτές σηματοδοτούν το τέλος της εποχής του φθηνού δανεισμού και αναμάνεται να προκαλέσουν ένα ισχυρό σοκ στις χρηματοοικονομικές αγορές, όπως προειδοποιούν αναλυτές. 

Το Bloomberg Economics υπολογίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες του G7 θα συρρικνώσουν τους ισολογισμούς κατά 410 δισ. δολάρια έως τα τέλη του 2022. Πρόκειται για μία δραστική αλλαγή σε σχέση με πέρυσι, όταν τους επέκτειναν κατά 2,8 τρισ. δολάρια, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική επέκταση από το ξέσπασμα της πανδημίας σε πάνω από 8 τρισ. δολάρια. 

Το κύμα αυτό της νομισματικής στήριξης κράτησε όρθιες τις οικονομίες, αλλά και σε υψηλά επίπεδα τις τιμές μετοχών και ομολόγων. Βοήθησε δε κράτη και επιχειρήσεις να δανειστούν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Τώρα το διπλό χτύπημα των επιτοκιακών αυξήσεων και της απόσυρσης των 410 δισ. δολ. συνιστά σοβαρή πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία που ήδη δοκιμάζεται από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία και τα νέα lockdown στην Κίνα, που ακολουθεί πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο χρηματοοικονομικό σοκ στον κόσμο» σχολιάζει στο Bloomberg η Αλίσια Γκαρέρα Χερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis SA, η οποία έχει εργαστεί τόσο στην ΕΚΤ όσο και στο ΔΝΤ. «Ήδη βλέπουμε τις επιπτώσεις στη μορφή της μειωμένης ρευστότητας δολαρίου και της ανατίμησης του αμερικανικού νομίσματος» συμπληρώνει. 

Πράγματι, ακόμη και πριν έρθει η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από τη FED βλέπουμε το δολάριο να ανεβαίνει, τις μετοχές να υποχωρούν και τις αποδόσεις των ομολόγων (που αντανακλούν το κόστος δανεισμού των χωρών) να εκτινάσσεται σε υψηλά πολλών ετών. 

Οι traders υπολογίζουν ότι από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου έως και το τέλος του έτους, τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξηθούν κατά 250 μονάδες βάσης, ενώ ο ισολογισμός της Fed θα συρρικνώνεται ταχύτατα. όταν το 2013 είχε και πάλι σπεύσει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της η κεντρική τράπεζα είχε πυροδοτήσει έντονες αναταράξεις διεθνώς. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα