ΣΕΒ: Προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008 12:14
UPD:13:22

Τρία βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, που κτυπά την… πόρτα και της ελληνικής οικονομίας, ζητεί από την κυβέρνηση η επιχειρηματική κοινότητα, διά του ΣΕΒ.

Ειδικότερα, χθες, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, στην οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο με τίτλο «Η Ελληνική Οικονομία μετά την Κρίση, Αναζητώντας ένα νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο», το οποίο συνέγραψαν ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας, επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, και η κα Μαρία Αλμπάνη, οικονομολόγος της Τραπέζης της Ελλάδος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Δ. Δασκαλόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση:

- την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ,

- την επιτάχυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών όπως και

- την αυστηρή περιστολή της κρατικής δαπάνης, συμπεριλαμβανομένου του κονδυλίου για εξοπλιστικά προγράμματα.

Στη διεθνή κρίση και τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης, ενώ, ειδικότερα, ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε στην κυβέρνηση να βαδίσει στα... χνάρια της Βρετανίας, μειώνοντας το ΦΠΑ, θεωρώντας ότι το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, θα καταστεί δυνατή η ανακούφιση των οικογενειακών προϋπολογισμών.

«Η αυξημένη φορολογία, υπό το δέος της υστέρησης των εσόδων, είναι λαθεμένη πολιτική», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι, γενικότερα, απαιτούνται μέτρα, τα οποία να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, καθώς και τα οικονομικά απροστάτευτα νοικοκυριά, και να μην προέρχονται μόνο μέσω των τραπεζών. «Διαφορετικά, οι πολίτες δεν θα στηριχθούν και η οικονομία δεν θα κινηθεί. Η σημερινή στασιμότητα θα μεταβληθεί σε προϊούσα καθίζηση, με προφανείς συνέπειες για την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος αυτών εκτιμά ο κ. Δασκαλόπουλος ότι μπορεί μερικώς να καλυφθεί με γενναία ανακατανομή των δαπανών και αυστηρή περιστολή της κρατικής σπατάλης.

Ο κ. Κουρτέσης

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Κορτέσης, πρόεδρος του ΙΟΒΕ, τόνισε ότι «τα προβλήματα που επισημαίναμε τόσο καιρό είναι πια μπροστά μας και δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε, να τα αποφύγουμε, να αναβάλουμε τη λύση τους ή να καταφύγουμε σε βραχυχρόνιες παυσίπονες παρεμβάσεις. Μόνη απάντηση στη σημερινή κρίση είναι να σχεδιάσουμε με σοβαρότητα και ευθύνη στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας

Τέλος, ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι η σημερινή κρίση και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία καθιστούν ακόμα πιο επείγουσα την αλλαγή του τρέχοντος αναπτυξιακού προτύπου.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθεια θα πρέπει να εστιαστεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη δημοσιονομική προσαρμογή, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κοινωνικού κράτους και στην ενίσχυση του κράτους δικαίου.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε επίσης τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, κυρίως όμως την ανάγκη αποφασιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, ενώ παρομοίασε τη χρονική περίοδο που διανύουμε με τα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν ελήφθησαν οι κρίσιμες αποφάσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα