Στα σκαριά το νέο πακέτο μέτρων στήριξης - Τα σενάρια

Κυριακή, 01 Μαΐου 2022 07:15
UPD:07:58
REUTERS/Phil Noble

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Με μικρό πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος «κλείνει» το πακέτο επιδότησης της ενέργειας για τον Μάιο, το οποίο θα φτάσει στα 650 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο τμήμα όμως να χρηματοδοτείται από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Κλειδώνει και ανακοινώνεται την επόμενη εβδομάδα το πακέτο μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές ενέργειας και για τον μήνα Μάιο. Έχει ληφθεί απόφαση για παράταση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε τους προηγούμενους μήνες, ενώ παρατάθηκε και η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης. Παρέμβαση αναμένεται και για το φυσικό αέριο, αν και πλέον οι καταναλώσεις έχουν περιοριστεί αρκετά τουλάχιστον από τα νοικοκυριά.

Έτσι, δεδομένου ότι μέσα στον Μάιο θα γίνει και η χορήγηση των ηλεκτρονικών καρτών καυσίμων, η «ένεση ρευστότητας» στην αγορά αναμένεται να ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ. Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα είναι και πάλι η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, στα 130 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν οι εκταμιεύσεις για τις κάρτες καυσίμων, ενώ περίπου 25 εκατ. ευρώ απαιτούνται για την παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης. Πάντως, το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από το «πακέτο» του Μαΐου θα είναι πολύ μικρό.

Η επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου (αν υπάρξει) θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ενώ με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού θα καλυφθεί η παράταση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης, με το ποσό όμως να είναι αρκετά συγκρατημένο. Για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν δύο προτάσεις στο τραπέζι με διαφορά μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ τους.

Η πρώτη πρόταση είναι να διατηρηθεί η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος στα 72 ευρώ ανά μήνα για τα νοικοκυριά, κάτι που σημαίνει ότι θα απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής (σ.σ.: ο Απρίλιος κλείνει τελικώς με τιμή χονδρικής κάτω από τα 248 ευρώ, κάτι που σημαίνει μείωση της τάξεως του 9% σε σχέση με τον Μάρτιο).

Η δεύτερη πρόταση αναφέρει ότι, ακριβώς λόγω της μείωσης της χονδρικής τιμής του ρεύματος, θα πρέπει να υπάρξει και μια διόρθωση στην επιδότηση, καθώς αν διατηρηθούν τα ίδια ποσά με αυτά του Μαρτίου (σ.σ.: 27 λεπτά για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και 21 λεπτά για τις υπόλοιπες 150, που μας βγάζει και το ποσό των 72 ευρώ), τότε οι έχοντες μικρή κατανάλωση έως και 150 κιλοβατώρες θα επιδοτούνται σε ποσοστό 110% επί της επιβάρυνσης που προκαλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Αν επικρατήσει η δεύτερη άποψη, τότε η μηνιαία επιδότηση θα διαμορφωθεί περίπου στα 66-67 ευρώ, με τις πρώτες 150 κιλοβατώρες να επιδοτούνται κατά 25 λεπτά και τις υπόλοιπες κατά 20 λεπτά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα