Σε ΑΠΕ επενδύει ο ιδιοκτήτης της Zara

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008 14:22
UPD:14:53

Ο πολυεκατομμυριούχος Αμάνθιο Ορτέγα, ιδιοκτήτης της γνωστής ισπανικής αλυσίδας Zara, κάνει στροφή 180 μοιρών και στρέφεται στην κατασκευή ενός παγκόσμιου πάρκου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Μετά την ίδρυση της δημοφιλούς αλυσίδας ενδυμάτων πριν από 30 χρόνια, ο πλουσιότερος άνδρας της Ισπανίας σχεδιάζει προσεκτικά το επόμενο εγχείρημά του, το οποίο πρόκειται να υλοποιηθεί στη γενέτειρά του, τη Γαλίθια, στα βορειοδυτικά της χώρας. Η φιλοδοξία του, όμως, δεν γνωρίζει όρια. Ήδη έχει ολοκληρώσει ενεργειακά έργα σε τρεις ηπείρους.

Ως πρόεδρος και βασικός μέτοχος της εταιρείας Capital Energy, ο κ. Ορτέγα έχει εκπονήσει σειρά έργων στο πλαίσιο του μειοδοτικού διαγωνισμού του Περιφερειακού Υπουργείου Καινοτομίας και Βιομηχανίας, για την παραγωγή 2.323 μεγαβάτ ενέργειας από εναλλακτικές πηγές και την κατασκευή 20 ενεργειακών πάρκων. Ο κ. Ορτέγα έχει δηλώσει ότι εντός των επόμενων 18 μηνών σκοπεύει να επενδύσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ στο νέο επιχειρηματικό του όραμα, το οποίο εκτείνεται πέραν των ισπανικών συνόρων.

Για το επόμενο έτος σχεδιάζει την κατασκευή αιολικών πάρκων, συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων πάρκων, εργοστασίων παραγωγής βιοκαυσίμων και εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας και φωτοβολταϊκών.

«Στα σχέδιά μας προβλέπεται η ανάπτυξη των έργων από την αρχή. Δεν θα προβούμε σε αγορά υφιστάμενων εταιρειών, όπως συμβαίνει συνήθως στο χώρο», υπογραμμίζει ο Χοσέ Εσπινόσα, διευθυντής Στρατηγικής και Εταιρικής Ανάπτυξης της Capital Energy.

Η Ισπανία, χώρα χωρίς αποθέματα λιθάνθρακα, πετρελαίου ή φυσικού αερίου, έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τους ηλιακούς συλλέκτες και τα αιολικά πάρκα να είναι αρκετά διαδεδομένα στη χώρα.

Τον τελευταίο χρόνο, η Capital Energy έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στην ηλιόλουστη περιοχή Castilla-La Mancha και στα προάστια της Μαδρίτης, ενώ για τους ερχόμενους μήνες έχει δρομολογήσει την ανέγερση αιολικών πάρκων σε όλη την Ισπανία. Ο κ. Ορτέγα έχει συστήσει 10 θυγατρικές εταιρείες της Capital Energy με αντικείμενο τη διαχείριση της παραγομένης ενέργειας ανάλογα με την πηγή – βιοκαύσιμα, ήλιος, αέρας– προκειμένου να αξιοποιήσει πλήρως τις επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ.

Η Capital Energy έχει ήδη παρουσία στη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη και την Ινδία. Στα σχέδιά της περιλαμβάνεται η άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους 100 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση πανευρωπαϊκού έργου υπό το συντονισμό της ιδιωτικής τράπεζας Edmond de Rothschild Europe.

«Στόχος μας είναι η επέκταση εντός και εκτός της Ισπανίας», δηλώνει εκπρόσωπος της Capital. «Στα άμεσα σχέδιά μας περιλαμβάνεται η κατασκευή ανεμογεννητριών δυναμικότητας 80 μεγαβάτ, έπειτα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή 100 μεγαβάτ ενέργειας καθώς και πέντε θερμοηλιακών συλλεκτών», εξηγεί ο κ. Εσπινόσα. «Για την κατασκευή αυτών των έργων θα χρειαστούν 300 εκατ. ευρώ περίπου. Σε τέσσερα έως πέντε χρόνια οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν».

Πηγή: Independent



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα