Ιταλία: Συρρίκνωση της οικονομίας το α' τρίμηνο

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 12:27
UPD:12:27
REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI

Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως αναμενόταν, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και η αναζωπύρωση των μολύνσεων από τον Covid-19 έπληξαν την ανάκαμψη.

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, αντιστρέφοντας εν μέρει την προηγούμενη επέκταση 0,7%, σύμφωνα με στοιχεία της Istat, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αν και δεν δημοσιεύονται λεπτομερή στοιχεία στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, η Istat σημείωσε ότι η παραγωγή στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε, ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε σταδιακά. Το εμπορικό ισοζύγιο αποτέλεσε επίσης τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Η παραγωγή ήταν 0,4% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτό σηματοδοτεί μια ταχύτερη ανάκαμψη από το πλήγμα των περιορισμών του Covid-19 σε σχέση με την Ισπανία, αν και η Ιταλία μένει πίσω από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Η Τράπεζα της Ιταλίας είχε προβλέψει συρρίκνωση το πρώτο τρίμηνο αναφέροντας μεταξύ των αιτιών τον πόλεμο στην Ουκρανία, το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών και ιδιαίτερα της ενέργειας και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε αυτόν τον μήνα τις προβλέψεις ανάπτυξης της Ιταλίας για το 2022 και προειδοποίησε ότι ήταν μια από τις χώρες που θα μπορούσαν να βυθιστούν σε ύφεση λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα