Ελαφρά μεταστροφή στη στάση της Γερμανίας σε σχέση με την προοπτική ενός πετρελαϊκού εμπάργκου στη Ρωσία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Το Βερολίνο εμφανίζεται πλέον πρόθυμο να στηρίξει μία τέτοια πρόταση της Κομισιόν, θεωρώντας ότι θα ήταν διαχειρίσιμη η εξέλιξη. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της, ενώ θα ήταν πολύ δύσκολο να πει «ναι» και σε ένα εμπάργκο στο φυσικό αέριο.
Σε σημερινές του δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ (που είναι και αντικαγκελάριος στον κυβερνητικό συνασπισμό) σημείωσε πως η Γερμανία έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο.
«Ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δεν θα προκαλούσε πια εθνική καταστροφή. Έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στο μέτωπο του πετρελαίου και θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε ένα εμπάργκο, εάν αποφασιζόταν. Η Γερμανία δεν θα στεκόταν εμπόδιο σε κάτι τέτοιο» διαβεβαίωσε.
Παρόλα αυτά προειδοποίησε πως σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει όλοι να είναι προετοιμασμένοι για οιικονομικές επιπτώσεις, όπως ελλείψεις προσφοράς και «τεράστιες αυξήσεις στις τιμές». Προειδοποίησε επίσης ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να προσελκύσει με το ρωσικό πετρέλαιο άλλες χώρες ώστε να τον στηρίξουν στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ύστερα από την επισήμανσή του την περασμένη Τρίτη ότι ένα εμπάρκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα ήταν «διαχειρίσιμο».
Το μέριδιο του ρωσικού πετρελαίου στις εισαγωγές της Γερμανίας έχει μειωθεί περίπου στο 12% από 35% πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε ο Χάμπεκ κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.
H προοπτική ενός πετρελαϊκού εμπάργκο θα συζητηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χώρες όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, προτείνουν να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος στη διακοπή του ρωσικού πετρελαίου, ενώ άλλα κράτη, όπως η Ιταλία, κάνουν λόγο για ανώτατο όριο στις τιμές ή επιβολή δασμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν μια βόμβα διασποράς που φαίνεται να εκρήγνυται τυχαία σε πολλά διαφορετικά σημεία», γράφει η Γερμανική Suddeutsche Zeitung. «Αυτό έχει αναστατώσει τους Ευρωπαίους, καθιστώντας εύθραστο το κοινό τους μέτωπό.Το μήνυμα που θέλει να δώσει ο Πούτιν στην ΕΕ, είναι τελικά ένα τεστ για το πόσο καιρό αυτή η Ενωση θα παραμείνει ενωμένη», τονίζει η Γερμανική εφημερίδα.
naftemporiki.gr