Διαξιφισμοί στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2009

Επίθεση Λέγκα στο ΠΑΣΟΚ, για προϋπολογισμό «φάντασμα» έκανε λόγο ο ΛΑ.Ο.Σ.
Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008 15:59

Για απουσία συγκεκριμένου προγράμματος και ξεκάθαρης αντιπρότασης επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Λέγκας, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που εξετάζει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2009.

Όπως είπε ο υφυπουργός, ο προϋπολογισμός αποτελεί το σοβαρότερο νομοθέτημα της κυβέρνησης, αλλά στη συζήτησή του αποδεικνύεται αν ένα κόμμα έχει κυβερνητικό πρόγραμμα.

«Όσα λέει το ΠΑΣΟΚ, όσο δεν κοστολογεί τις προτάσεις του για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή για τα επιδόματα αλληλεγγύης, είναι στον αέρα», παρατήρησε ο κ. Λέγκας και πρόσθεσε: «Επιτέλους, πρέπει να ξεχωρίσουμε την ευθύνη από την ανευθυνότητα, το σχεδιασμό από τα ευχολόγια».

«Από το ΠΑΣΟΚ ακούμε για επιτροπές σοφών και άλλα πομπώδη, αλλά υπάρχει υστέρηση σε κινήσεις ουσίας, όπως το τι προτείνει για την έξοδο από την κρίση, ή για κοστολογημένα μέτρα που να καταλήγουν σε αποτέλεσμα», επεσήμανε ο κ. Λέγκας.

Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ευστ. Κουτμερίδης, έκανε λόγο για προϋπολογισμό «μειωμένης ευθύνης και περιορισμένης διάρκειας», τονίζοντας πως απουσιάζουν το αναπτυξιακό σχέδιο και τα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, ενώ αντίθετα προβλέπεται μείωση δημοσίων επενδύσεων, υποχρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους και μεταφέρονται τα βάρη στα μεσαία και στα χαμηλά στρώματα.

«Τον προϋπολογισμό της "μειωμένης ευθύνης και περιορισμένης διάρκειας", το συνέταξε μεν η ΝΔ, αλλά είναι πολύ πιθανόν, να κληθούμε εμείς, το ΠΑΣΟΚ, να τον εκτελέσουμε, αφού τον αναθεωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτμερίδης.

«Φάντασμα» και «ακρότητα» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο γενικός εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Κ. Αϊβαλιώτης : «Είναι φάντασμα, διότι είναι όλα στον αέρα. Ωστόσο, δεν φταίει απολύτως η κυβέρνηση, αλλά και η διεθνής κρίση και το ότι η οικονομία έχει πήλινα πόδια από τις πολιτικές και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ [...] Είναι ακρότητα, καθώς, ζητά 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ νέους φόρους, σε συνθήκες θυελλώδους κρίσης, και με την κυβέρνηση να μην κόβει τις σπατάλες, αλλά να προσλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους», παρατήρησε και υπογράμμισε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει τον «ακραίο» προϋπολογισμό της «μιζέριας, εθνικής ανημπόριας και επαιτείας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα