Market Beat: Οι αγορές επιλέγουν τη σταθεροποίηση στο φινάλε του Απριλίου

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 09:13
UPD:09:14
  • Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η μέρα χρηματιστηριακά στις ασιατικές συναλλαγές μετά από μια έντονα ανοδική αντίδραση στη Wall Street. Οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη δεν μειώθηκαν, αλλά λειτούργησαν σαν αντίβαρο τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα από τη μητρική του Facebook Meta Platforms.
  • Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

  • Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Wall Street στο 2,8205%, έχοντας φτάσει στο 2,981% στις 20 Απριλίου. Η απόδοση 2ετών ήταν στο 2,6132%.
  • Αυτή η εβδομάδα ήταν ασταθής για τα νομίσματα. Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι έξι σημαντικών ανταγωνιστικών νομισμάτων στο 103,56 ήταν οριακά χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2022, που σημείωσε την Πέμπτη στο 103,93. Το τρέχον μηνιαίο κέρδος του δείκτη κατά 5,2% θα είναι το καλύτερο από το 2012.
  • Εκτός από την προσφορά ασφαλείας που παρέχει το δολάριο, το ράλι τροφοδοτήθηκε επίσης από τις προσδοκίες της αγοράς για αυξήσεις επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης σε μόλις τρεις συνεδριάσεις της Federal Reserve. Η επιθετική πορεία σύσφιξης της Fed, κυρίως για τον περιορισμό του υψηλού πληθωρισμού, είναι πολύ πιο μπροστά από άλλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.
  • Τα ΣME επί των δεικτών της Wall Street, με αντίθετου πρόσημου μεταβολές ειδοποιούν για μεικτό άνοιγμα εκεί αργότερα, ενώ κέρδη έχουν επίσης τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών.
  • Η συνεδρίαση της Πέμπτης 28 Απριλίου έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +0,71%, η τιμή του ορίστηκε στις 925,07 μονάδες. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +0,62% και κλείσιμο στις 2244,45 μονάδες ενώ στον  FTSEΜ έδωσε μεταβολή +0,34%. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 72,315 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,943 εκατ.

Οι εγχώριοι αναλυτές αναγνώρισαν και ειδοποίησαν για το τέλος της ανεξάρτητης πορείας στις μετοχικές αποτιμήσεις τονίζοντας την εξάρτηση των επενδυτικών κριτηρίων από τα διεθνή χρηματιστήρια. Στρέφοντας όμως την προσοχή τους προς αυτά διαπίστωσαν πως πυκνώνουν τα σύννεφα στο τοπίο για την παγκόσμια ανάπτυξη. Άλλωστε και η χθεσινή συνεδρίαση δεν προκάλεσε σημαντικά αισιόδοξες προσδοκίες. Το ταμπλό με τρόπο ξεκάθαρο είπε: Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν βλέπει άνοδο από εδώ και πέρα χωρίς τον τραπεζικό κλάδο. Ο ΔΤΡ από το +2,60% στην κορύφωσή του, κατέληξε με απώλειες -0,43% και αυτό κλάδεψε την άνοδο των βασικών δεικτών. Παρά τα 16 ανοδικά blue chip, με 6 από αυτά με κέρδη πάνω από +1,5%. Ωστόσο κανένα από τα Τραπεζικά δεν υπήρχε στα πιο κερδισμένα και μόνο ένα κατάληξε με κέρδη, η ΕΥΡΩΒ. Για τη στήλη και τα παλιομοδίτικά της τεχνικά εργαλεία, όταν ο ΔΤΡ περνά κάτω από τις 661 μονάδες, η δυναμική του προκαλεί επικίνδυνες αναταράξεις στην αξία των χαρτοφυλακίων.

Η διαπίστωση πως ακόμα και στην άνοδο των διεθνών, η Αθήνα αντιδρά επιφυλακτικά, έδωσε έναυσμα για ένα ευρύτερο προβληματισμό που ξεκίνησε στην αρχή της βδομάδας ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας. Όταν αναγνώρισε τη δύναμη των αρνητικών εξελίξεων για την παγκόσμια ανάπτυξη. Εντοπίζει την επίδρασή τους στην ελληνική οικονομία ήδη στο πρόσφατο σχόλιό του τονίζοντας: “Η εκτίμηση για επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνει τα φοβικά σύνδρομα στις αγορές καθώς η ανησυχία κλιμακώνεται, με τις αγορές να συμπεριφέρονται με νευρικότητα και τους δείκτες να καταγράφουν  πλαγιοκαθοδικές κινήσεις. Οι αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον επιδρούν αρνητικά και στην ελληνική οικονομία. Ήδη δε, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 1ο δίμηνο ξεπερνά τα €4 δις. από 1,2 δις. το 2021, καθώς οι εισαγωγές αυξάνουν με +61,3% έναντι +30,5% των εξαγωγών που είναι μισές περίπου σε αξία, εξαιτίας των αυξημένων τιμών των εισαγωγών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Προσδοκάται ωστόσο ότι οι θετικές εξελίξεις στον τουρισμό θα οδηγήσουν τις τουριστικές εισπράξεις κοντά στα επίπεδα του 2019, επιτρέποντας στο ΑΕΠ να φτάσει στο +3,5% που προβλέπει και η S &P  που διαμορφώνει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στις παρυφές της ποθητής επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, είναι πιθανή η προσθήκη δύο ακόμη εταιρειών στη σύνθεση του δείκτη MSCI Standard Greece στις 12/5, της Εθνικής και του Μυτιληναίου με τον τελευταίο να μεταβιβάζει τις περισσότερες ίδιες μετοχές σε θεσμικό επενδυτή εξωτερικού ενόψει των θετικών προοπτικών για τα μεγέθη του που οδηγούν σε αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμών στόχων από επιλεγμένους επενδυτικούς οίκους”.

Μια σύγκριση του διεθνούς σκηνικού με το εγχώριο σε χρηματιστηριακό επίπεδο επιχειρεί ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου ενώ επισημαίνει την βαρύτητα των εξελίξεων διεθνώς :“Αν αναλογιστεί κανείς τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας, θα πρέπει να είναι εκ πρώτης όψεως ικανοποιημένος από την εικόνα της Ελληνικής Χρηματαγοράς, αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας. Η ισχνή σημερινή τεχνική αντίδραση, αν και δεν κατάφερε να κλείσει το σημαντικό πτωτικό “χάσμα” που άφησε χθες, κράτησε ικανοποιητικά τα τεχνικά επίπεδα στήριξης, βραχυπρόθεσμα.

Όμως μια βαθύτερη ανάλυση των τεκταινόμενων, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, μόνο εφησυχασμό δεν πρέπει να εμπνέουν στους απανταχού επενδυτές, traders, πολίτες και κυρίως πολιτικούς. Από γεωπολιτικής απόψεως το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος, αλλά μάλλον στην αρχή μιας επερχόμενης μεγάλης αλλαγής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εμπλεκόμενους Λαούς”.

Η πορεία της αγοράς χθες, που έγινε με θετικό πρόσημο μεταβολής διαρκώς, συνάδει με τη θέση μας ότι αν είναι να διατηρηθούν οι θετικές προσδοκίες για τις ελληνικές μετοχές, θα υπήρχε αντίδραση χθες. Εξηγούσαμε ότι τα τμήματα ανάλυσης των ξένων επενδυτικών εταιριών υπολογίζουν, πως αργότερα θα υπάρξει ανάγκη να βρεθούν διαχειριστές που θα αγοράσουν τις θέσεις τους. Δεν θα επιτρέψουν συνεπώς, μια υποχώρηση που θα ανέτρεπε τα θετικά μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά της Αθηναϊκής αγοράς. Αυτό διαβάσαμε στο ταμπλό χθες. Έλλειπε ωστόσο, η επενδυτική απληστία, δηλαδή η σταθερότητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον. Συμφωνούσαν οι επαγγελματίες να κρατηθούν τα προσχήματα για τις ανάγκες της τεχνικής ανάλυσης. Παράλληλα φάνηκε πως δεν περιμένουν άμεσα την εμφάνιση ενδιαφέροντος που θα απομακρύνει τον μέσο όρο από τις 930 μονάδες.

Όσοι εγχώριοι αναλυτές ειδοποίησαν πως τερματίζεται η αυτόνομη κίνηση της Αθήνας με υποταγή στην τάση των διεθνών αγορών δικαιώθηκαν. Αυτό όμως προσθέτει ένα ακόμα αρνητικό παράγοντα στην συναλλακτική δραστηριότητα, τους χαμηλούς όγκους. Γιατί όταν οι κινήσεις υπαγορεύονται  και δεν αποτελούν δράση μετά από δουλεμένες προσωπικές εκτιμήσεις, γίνονται μεν, αλλά με τους μικρότερους δυνατούς όγκους. Για αυτό το κατώτερο μέρας ορίστηκε τελικά 4 λεπτά πριν το τέλος των ελεύθερων συναλλαγών, στις 921,75 μονάδες. Και έτσι ο χθεσινός τζίρος περιορίστηκε στα 70 εκατ. ευρώ με 2 στα πακέτα από 136 εκατ. μέσο τζίρο την παραδοσιακά άτονη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Σε ράλι επιδόθηκαν και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, μετά τα ισχυρά κέρδη της Meta Platforms (Facebook)  καθώς η αγορά αναζητά τρόπους για να ανακάμψει από το sell off του Απριλίου.

Έτσι προέκυψαν ισχυρά κέρδη για τις αμερικανικές μετοχές. O Νasdaq πραγματοποίησε άλμα 3,06% στις 12.871,53 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε +2,47% στις 4.287,50 μονάδες, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο +1,85% στις 33.916,39 μονάδες.

Μία σειρά από εταιρικά κέρδη καθοδήγησαν το κλίμα στην αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, δίδοντας το πράσινο φως στους επενδυτές να αγοράσουν τις μετοχές που είχαν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Οι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με έντονη μεταβλητότητα αυτή την εβδομάδα. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά τη Δευτέρα, για να επιστρέψουν όμως σε πτώση την Τρίτη, οδηγώντας το Nasdaq στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από το 2020. Η Wall Street προσπάθησε να ανακάμψει την Τετάρτη, όμως περιόρισε τα κέρδη της στο τέλος της συνεδρίασης με το Nasdaq να κλείνει σε στάσιμα επίπεδα.

Παρά το χθεσινό ράλι, ο Nasdaq οδεύει στην χειρότερη μηνιαία επίδοση από το Μάρτιο του 2020, με πτώση 9,5%. Ο S&P 500 καταγράφει αυτό το μήνα κέρδη +5,4%, ενώ ο Dow Jones +2,2%, ενώ απομένει μία ακόμη συνεδρίαση για να κλείσει ο μήνας.

Η μετοχή της Meta ενισχύθηκε περίπου 18% μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου κερδών. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει περίπου 48% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Σε άνοδο 8% και η μετοχή της Qualcomm στον απόηχο των επίσης ισχυρών κερδών της, ενώ η PayPal ενισχύθηκε περίπου 11%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έδωσε πολύ αδύναμες προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο. Apple και Amazon ενισχύθηκαν επίσης περισσότερο από 4%, εν αναμονή των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων μετά το κλείσιμο της Wall Street. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το ΑΕΠ των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 1,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας μια απότομη ανατροπή για μια οικονομία που σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις της από το 1984. Ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών για ανάπτυξη κατά 1%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο την Πέμπτη με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αντιδρούν στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων ενώ παράλληλα έχουν το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε υψηλότερα 0,62%, με τους τομείς των ταξιδιών και της τεχνολογίας  να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινήθηκε +1,13% υψηλότερα στις 7.509,19 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο +1,35% στις 13.979,84 μονάδες, ενώ ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο +0,98% στις 6.508,14 μονάδες. Στην περιφέρεια του ευρώ ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με άνοδο +0,95%, ενώ ο ισπανικός IBEX ενισχύθηκε +0,41%.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με απώλειες για τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την Ουκρανία και τις προμήθειες ενέργειας στην περιοχή μετά την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Η κίνηση ώθησε τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου υψηλότερα και το ευρώ χαμηλότερα, με το ενιαίο νόμισμα να υποχωρεί σε χαμηλό πέντε ετών έναντι του δολαρίου.

ΧΑ

Με περιπέτεια σταθεροποίηση της αγοράς πάνω από τις 925 μονάδες

Με κίνηση  μόνιμα πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο (918,56), οι επενδυτές αποφάσισαν από τις 10:30 πως θα κινούσαν τον ΓΔ, αποκλειστικά σε θετικό πεδίο. Το πέτυχαν αφού το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα έγινε κατώτερο μέρας ως τις 13:50. Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η καθοδική πορεία του μετά τις 10:40 και 11:26 μετά την πρόσκρουση στις 932,4 και τις 932,99 μονάδες. Οι συναλλασσόμενοι με χαμηλότερους από την προηγούμενη συνεδρίαση  ρυθμούς, έδειξαν αποφασισμένοι να διατηρήσουν την αγορά πάνω από τις 920 μονάδες. Η πτώση της αγοράς μετά από τα κέρδη της ανεξάρτητης πορείας έναντι των διεθνών της περασμένης εβδομάδας σταμάτησε σήμερα και από τις απώλειες σε όλα (25) τα blue chip την Τετάρτη έκλεισαν τελικά 6 καθοδικά, ενώ στο ρόλο του οδηγού της σταθεροποιητικής τάσης βρέθηκαν  οι ΤΕΝΕΡΓ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΣΑΡ ΜΟΗ ΟΤΕ, και ΕΕΕ που ώθησαν ανοδικά με κέρδη από +1,50%και πάνω  για να ενισχυθεί τελικά  ο ΓΔ κατά +0,71%, με κλείσιμο στις 925,07 μονάδες και τζίρο 72,315 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της διαπραγμάτευσης

  • Με εμφάνιση μέτριων όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια πτωτική συνεδρίαση, αποτύπωσαν τελικά από την έναρξη με σαφήνεια τη διάθεση για την αντίδραση από τα χαμηλά της προηγούμενης συνόδου.  Δηλαδή του επιπέδου των 913 μονάδων, ενώ διαπίστωσαν ότι στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, επικράτησαν οι αγοραστές. Στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά είχαν ανοίξει με ανοδικό χάσμα της τάξης του +0,9% και μετά από σκαμπανεβάσματα λίγων λεπτών απόκτησαν θετικές μεταβολές, αλλά σταθερές, στους βασικούς δείκτες. Εδώ στην αρχή, μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα (+0,73%), η διάθεση υπέρ ρίσκου τονίστηκε με την διαρκή αναζήτηση του ανώτερου μέρας στις 932,99 μονάδες που σημειώθηκε στις 11:26. Ήτοι 14,4 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης καθοδικής συνόδου, με μεταβολή της τάξης του +1,57%. Μια εύκολη επικράτηση της προσφοράς μετά σταθερής κλίσης πτωτική πορεία από τότε ως τις 16:56. Τότε  τον οδήγησαν στις 921,75 μονάδες, ενώ έκλεισε, στις 925,07 δηλαδή 6,51 μονάδες κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο (918,56). Ειδικά στα τελευταία 30 λεπτά όταν στις συναλλαγές συμμετείχαν και οι θεσμικοί του δολαρίου ο ΓΔ κινήθηκε πτωτικά  μεταξύ 926,6 και 621,8 μονάδων.

Τα διεθνή χρηματιστήρια

  • Σήμερα, όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα έντονης νευρικότητας  που κράτησε,  με τους S&P500 σε κέρδη +0,64% και Nasdaq με άνοδο +0,65%, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για ανοδικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν ανοδικής δυναμικής με σταθερά θετικές μεταβολές στους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση σε θετικό πεδίο μόνιμα ως τις 16:00 η μεταβολή σε Ιταλία σταθεροποιήθηκε γύρω από το +0,25% και στην Ισπανία γύρω από το -0,30%.
  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,154% την προηγούμενη ανέβηκε στο 3,181% έχοντας φθάσει στο 3,198% ενδοσυνεδριακά.

Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα  διάθεση για σχηματισμό θέσεων σε πολλά blue chip, δηλαδή υπήρξαν μετοχές με κίνηση μόνιμα σε θετικό πεδίο. Αλλά μετά το πρώτο ημίωρο, διαπιστώνοντας την σκληρότητα της οροφής στις 933 μονάδες λειτούργησαν σε ενίσχυση της πτωτικής δυναμικής, σε αντίθετο συντονισμό απέναντι στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με σχετικά χαμηλό τζίρο, και σχετικά μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 925,07 από 918,56 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,71% ή 6,51 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 72,315 από 92,748 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 1,943 από 5,670 εκατ. ευρώ, και την ΕΧΑΕ 507.499 ευρώ, ΤΕΝΕΡΓ αφορούσαν 454.250 ευρώ, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ 491.000 ευρώ, και την ΕΤΕ 393.000 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 67 από 14 την Τετάρτη 27/4 και 38 από 98 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 10 από 10. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,884 από 65,438 δις ευρώ.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,62% στις 2244,45 από 2230,55 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  13,90 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Τετάρτης 27/4,  ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,34%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Επιστροφή στα δυσοίωνα στοιχήματα με μέτριους όγκους

Επιστροφή στα κλεισίματα των ΣΜΕ λήξης Μαΐου και Ιουνίου σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη έγινε στην προτελευταία συνεδρίαση του Απριλίου. Του μήνα που θα είναι ο χειρότερος για τους δείκτες των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων στο 2022 ενώ για την Αθήνα μπορεί να είναι ο καλύτερος φέτος.

Στην προτελευταία συνεδρίαση της Εβδομάδας του Πάσχα, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μονίμως ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης. Το άνοιγμα στις 2249,76 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 19,21 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 13,90 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:56 και ήταν οι 2237,63 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2269,84, ήρθε στις 11:26. Το κλείσιμο στις 2244,45 από 2230,55 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,62% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 11,987 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 28/4/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος διαμορφώθηκε 855 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2270,00 μονάδες κατώτερο τις 2236,25 και τελευταίες πράξεις στις 2241,00 με τιμή κλεισίματος τις 2238,25 από 2233,50 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 3732 από 3543. Διακινήθηκαν επίσης 44 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο στις 2262,50 μονάδες και κατώτερο τις 2241,25, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2241,25 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2237,00 από 2230,75, ενώ η σειρά απόκτησε 175 από 201 ανοικτά ΣΜΕ.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Μαΐου διακινήθηκαν 54 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 και 2300 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουνίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς, Μαΐου, διακινήθηκαν 27 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και τις 2300 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Ιουνίου επίσης εμφανίστηκε συναλλακτικό ενδιαφέρον με 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 και 2300 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τετάρτης στις 655,11 μονάδες με μεταβολή -2,42%. Χθες Πέμπτη 28/4, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 652,05 μονάδων (-0,47%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 662,44 (+1,12%), και ανώτερο τις 672,12, (+2,60%) έκλεισε στις 652,27 μονάδες με μεταβολή -0,43%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 23,436 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,90%) απασχόλησε 5,991 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,65%) 11,536 εκατ., η ΠΕΙΡ (0,00%) απασχόλησε 2,173 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,89%) απασχόλησε 3,343 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 659,50 από 662,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1.

  • Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, αλλά παρέμειναν αξιόλογοι.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 9141 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 127.105 από 131.483 και τιμή κλεισίματος στα 1,11 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4362 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,86 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 18.644 από 18.714. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 140 οι ανοικτές θέσεις
  • Της ΕΥΡΩΒ με 4511 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,01 ευρώ και έγιναν 39.514 από 40.662 τα ανοικτά ΣΜΕ.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1414 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,38 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 29.781 από 30.200. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έμειναν 20 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 546 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 461 ΣΜΕ της ΕΕΕ και τα 446 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο αποκλειστικά στα 1018 συμβόλαια για τον ΟΠΑΠ και στα 40 για την ΕΤΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου

Αν αναλογιστεί κανείς τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας, θα πρέπει να είναι εκ πρώτης όψεως ικανοποιημένος από την εικόνα της Ελληνικής Χρηματαγοράς, αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας. Η ισχνή σημερινή τεχνική αντίδραση, αν και δεν κατάφερε να κλείσει το σημαντικό πτωτικό “χάσμα” που άφησε χθες, κράτησε ικανοποιητικά τα τεχνικά επίπεδα στήριξης, βραχυπρόθεσμα.

Όμως μια βαθύτερη ανάλυση των τεκταινόμενων, σε Εθνικό και Παγκόσμιο επίπεδο, μόνο εφησυχασμό δεν πρέπει να εμπνέουν στους απανταχού επενδυτές, traders, πολίτες και κυρίως πολιτικούς. Από γεωπολιτικής απόψεως το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος, αλλά μάλλον στην αρχή μιας επερχόμενης μεγάλης αλλαγής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εμπλεκόμενους Λαούς. Η Ουκρανό - Ρωσική κρίση μπορεί στο μέλλον να μας φαίνεται “αψιμαχία”, μπροστά σε άλλες εκκολαπτόμενες συγκρούσεις στην Περιοχή του Ειρηνικού και όχι μόνο.

Οι οικονομικές παρενέργειες από την πρόσφατη πανδημία στην Παραγωγική και Τροφοδοτική Αλυσίδα, ακόμα δεν μπορούν να ξεπεραστούν σχεδόν 2 χρόνια μετά και από ότι φαίνεται θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επανέλθουν τα πράγματα στα προηγούμενα επίπεδα. Οι πληθωριστικές πιέσεις, εξαιτίας όλων των ανωτέρω, αλλά και της άκρατης προσφοράς χρήματος που διοχετεύτηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα, που δεν οδηγήθηκε ως παροχή ρευστότητας σε παραγωγικές επενδύσεις, ώθησε τις τιμές Α’ Υλών & Τροφίμων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω έλλειψης προσφοράς.

Οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες ήδη δείχνουν επιβράδυνση των μεγάλων Οικονομιών και οι Διεθνείς Οίκοι, αλλά και Οικονομικοί Οργανισμοί μειώνουν τις προσδοκίες για ανάπτυξη. Έτσι σήμερα το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν των ΗΠΑ παρουσίασε για 1η φορά μείωση κατά -1,4%, από το 2ο τετράμηνο του 2020. Η εκτίναξη του δείκτη Δολαρίου και η ενίσχυση του USD έναντι όλων των άλλων Νομισμάτων έρχεται τώρα, ως επακόλουθο της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την FED, να επιταχύνει την επερχόμενη κρίση στις Αναπτυσσόμενες, αλλά και φτωχές Χώρες που είναι εξαρτημένες από εξωτερικό χρέος εκφρασμένο σε $, Δημόσιο και Ιδιωτικό, οδηγώντας σε αδιέξοδο Λαούς και Οικονομίες.

Όσο για τις Διεθνείς Αγορές, οι μεγάλοι Αμερικανικοί δείκτες παλεύουν να κρατήσουν κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, για να αποφύγουν τα χειρότερα. Αντίστοιχα οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, μεταξύ μιας πολεμικής σύγκρουσης και μιας ενεργειακής κρίσης, παλεύουν και αυτοί να κρατηθούν πέριξ των πρόσφατων σημαντικών στηρίξεών τους. Όσο για τις Κινεζικές Χρηματαγορές, ακόμα να συνέλθουν από την πρόσφατη πτώση τους λόγω πανδημίας και κρίσης στην στεγαστική πίστη.

Μέσα στον κυκεώνα αυτό, η Ελληνική Οικονομία συνεχίζει να λαμβάνει εύσημα & αναβαθμίσεις από τους Διεθνείς Οίκους αξιολόγησης, ευελπιστώντας για ένα νέο 2019 στον Ελληνικό Τουρισμό. Όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά και η ανάπτυξη έχει ήδη ψαλιδιστεί. Δανείζεται πλέον με υψηλότερα επιτόκια και η 10ετια έχει φθάσει στο +3%. Ο πληθωρισμός τρέχει με υψηλούς ρυθμούς και ακόμα δεν έχει κορυφώσει.

Το χειρότερο όμως είναι ότι Κυβερνητικές αστοχίες, κυρίως στην διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, έχουν οδηγήσει σε μια υφέρπουσα αγανάκτηση, ακόμα και σε θετικά ιδεολογικά προσκείμενους, που καθιστά τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είτε γίνουν Φθινόπωρο, είτε λίγο αργότερα, εξαιρετικά αστάθμητες και επικίνδυνες να επαναληφθούν φαινόμενα ακυβερνησίας σε μια κρίσιμη περίοδο.

Συμπερασματικά εφιστούμε την προσοχή για το εγγύς μέλλον, αν και ακόμα δεν έχουμε λάβει σήμα εξόδου, όμως η δημιουργία ρευστότητας ανάλογα με το προφίλ του επενδυτή, αυξάνει τα επίπεδα προστασίας του υπό τις παρούσες συνθήκες. Εξάλλου όταν βαδίζεις μέσα σε ένα οικονομικό ‘ναρκοπέδιο’ τέτοιου μεγέθους, πρέπει να λαμβάνεις και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, γιατί επιβιώνοντας αυξάνεις γεωμετρικά τις πιθανότητες κέρδους σου, αφού τα μεγάλα κέρδη έρχονται από τις μεγάλες κρίσεις.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές παρέμειναν με κέρδη σήμερα Παρασκευή χάρη σε μια συνεδρίαση σταθεροποίησης της Wall Street, αλλά βρίσκονται στον χειρότερο μήνα τους εδώ και δύο χρόνια, καθώς οι φόβοι για την ανάπτυξη της Κίνας και οι διαφαινόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ επιδείνωσαν το κλίμα και εκτόξευσαν το δολάριο ως καταφύγιο.

Οι ιαπωνικές αγορές είναι κλειστές λόγω διακοπών.

Το γενικό κλίμα είναι ακόμα εύθραυστο με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq με πτώση περίπου 1% στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία, υπό πίεση από τα απογοητευτικά κέρδη από την Amazon μετά το κλείσιμο της αγοράς. Τα κέρδη της Παρασκευής είναι οριακά σε σύγκριση με τα βάναυσα sell-offs στις μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες παγκόσμια.

Στις 8:40 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν σε αργία
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +1,13%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,72% ψηλότερα
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +0,30%
  • Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε πτωτική μεταβολή -0,39%
  • Ο MSCI Asia ex Japan είχε κέρδη +2,07% και ήταν στις 558,57 μονάδες.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα