Β. Ελλάδα: Κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν μοιράζοντας γάλα, γιαούρτια και τυρί

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008 19:10

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησαν σήμερα κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, μοιράζοντας πάνω από 500 γιαούρτια, 200 κιλά γάλακτος και 30 κιλά τυριού στους Θεσσαλονικείς.

Στη συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους (οικονομικά, φορολογικά και θεσμικά) στον γενικό γραμματέα, Λουκά Ανανίκα, λόγω απουσίας του υπουργού Μαργαρίτη Τζίμα.

Εντός των ημερών εκπρόσωποί τους αναμένεται να συναντηθούν με τον ίδιο τον κ. Τζίμα, από τον οποίο θα ζητήσουν να παρέμβει στον πρωθυπουργό, για να του μεταφέρει τα αιτήματά τους αλλά και να μεσολαβήσει για μια συνάντηση μαζί τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, προειδοποίησε ότι αν τα αιτήματα του κλάδου δεν ικανοποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα, τότε μετά τις γιορτές θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, ζητούν οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ/αιγοπρόβατο και 250 ευρώ/αγελάδα, αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ για την ξηρασία και αύξηση των τιμών του γάλακτος, στα 1,30 ευρώ/κιλό για το πρόβειο, 0,90 ευρώ για το κατσικίσιο και 0,55 ευρώ για το αγελαδινό.

Επίσης, διεκδικούν να ανέβουν οι τιμές του κρέατος, που -όπως υποστηρίζουν- είναι καθηλωμένες για 20 χρόνια, να επιδοτηθούν όλες οι ζωοτροφές, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα ισοζύγια παραγωγής και κατανάλωσης γάλακτος και να επεκταθεί το μέτρο και στο κρέας, αλλά και να επιστραφεί ο ΦΠΑ σε ποσοστό 15% και να απαλλαγούν οι σταβλικές εγκαταστάσεις από το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΠ).

Εν τω μεταξύ, κτηνοτρόφοι που μετείχαν στην προαναφερθείσα κινητοποίηση χαρακτήρισαν διασπαστική κίνηση τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας -του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), στον οποίο μετέχει και η ΠΑΣΕΓΕΣ- που πραγματοποιήθηκε επίσης σήμερα, στα διόδια των Μαλγάρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα