Market Beat: Σταθεροποίηση στις αγορές διεθνώς - Τι περιμένουμε στην Αθήνα

Ό,τι συμβαίνει στις αγορές - Αναλυτικά η εικόνα
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 09:05
UPD:09:06

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στις αγορές: 

  • γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

    Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η μέρα χρηματιστηριακά στις ασιατικές συναλλαγές μετά από μια μετρημένη ανοδική αντίδραση στη Wall Street, καθώς οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη δεν μειώθηκαν, αλλά απόκτησαν αντίβαρο από αρκετά θετικά εταιρικά αποτελέσματα.
  • Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τα μακροχρόνια lockdown στην Κίνα κράτησαν τη διάθεση επιφυλακτική και ώθησαν το δολάριο κοντά στα υψηλά 20 ετών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια και απόδοση.
  • Η επενδυτική επιφύλαξη είναι δύσκολο να χαθεί με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζει να απειλεί με πιο εκτεταμένο οικονομικό πόνο. Το πιο πρόσφατο σημείο πίεσης ήταν η διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Βουλγαρία και την Πολωνία την Τετάρτη, η οποία προκάλεσε δονήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και χτύπησε το ευρώ.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 αυξήθηκαν 1% στη συνεδρίαση της Ασίας και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,7% αφού η ιδιοκτήτρια εταιρία του Facebook η Meta ξεπέρασε τις προβλέψεις της Wall Street για τα κέρδη και είπε ότι είχε υπερβεί την ανάπτυξη χρηστών, στέλνοντας τις μετοχές ψηλότερα σχεδόν 20%.
  • Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν κατά 10% σε μια νύχτα, ενώ το ευρώ έφτασε στο χαμηλό πενταετίας στα 1,0514 δολάρια και οδεύει προς τον χειρότερο μήνα του από τις αρχές του 2015. Το νόμισμα βρίσκεται τώρα επικίνδυνα κοντά σε σημαντικότατα επίπεδα στήριξης που αν τα ξεπεράσει θα περάσει κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο
  • Τα ΣME επί των δεικτών της Wall Street, με μεταβολές της τάξης του +0,80% ειδοποιούν για ανοδικό άνοιγμα εκεί αργότερα, ενώ κέρδη έχουν επίσης τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών.
  • Η συνεδρίαση της Τετάρτης 27 Απριλίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -2,17%, η τιμή του ορίστηκε στις 918,56 μονάδες. Στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -2,27% και κλείσιμο στις 2230,55 μονάδες ενώ στον  FTSEΜ έδωσε απώλειες -2,13%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 92,748 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 5,670 εκατ.

 

Οι ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια και η υποχώρηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ υπογραμμίζουν την αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμένων. Ακριβώς όπως σε καιρούς που μια ύφεση στις μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκεται προ των πυλών. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο με μικρές ακόμα πιθανότητες πλήρους επαλήθευσης. Το βέβαιο είναι πως οι πτώσεις στα χρηματιστήρια, τις μέρες της αργίας του ΧΑ, επέβαλλαν την αναπροσαρμογή των αποτιμήσεων στις μετοχές που ενδιαφέρουν τους ξένους θεσμικούς. Μιλάμε για διορθώσεις κεφαλαιοποιήσεων παγκόσμια.

 

Αναζητώντας εξηγήσεις για τη δυναμική των ημερών οι εγχώριοι αναλυτές εγκαταλείπουν τις αναφορές σε επιχειρήματα που συντηρούν τις θετικές προσδοκίες. Καταγράφουν την εικόνα στο διεθνές επενδυτικό γίγνεσθαι εντοπίζοντας τα αρνητικά σημεία των ημερών.  Η Leon Depolas Sec. τόνισε: “Οι συνολικές ετήσιες απώλειες ξεπερνούν το 20%, για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Η κόντρα στο ενεργειακό συνεχίζεται, με την Ρωσία να κλιμακώνει κλείνοντας την στρόφιγγα Φυσικού Αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, καθώς απαιτεί οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια. Η συνολική εικόνα παραμένει ανησυχητική στο διεθνές τοπίο, εντείνοντας την επιφυλακτικότητά μας και για την Εγχώρια Αγορά, παρόλες τις θετικές εξελίξεις. Κομβικό επίπεδο τιμών είναι οι 900 μονάδες για τον ΓΔΧΑ”. Από την Beta Sec. προέκυψε η παρατήρηση για την χθεσινή πτώση: "Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον βάρυνε στη σημερινή συνεδρίαση. Κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον στο πίσω μέρος των εταιρικών ειδήσεων και αποτελεσμάτων, δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την πίεση”.

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν πως από τώρα και στο εξής η ανεξαρτησία της τάσης στο χρηματιστήριο της Αθήνας έλαβε τέλος. Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ επισημαίνει: “Η αυτονόμηση των τελευταίων εβδομάδων κόντρα στο αντίθετο ρεύμα φαίνεται να τερματίζεται, με την Ελληνική Αγορά να συγχρονίζεται και πάλι με την πορεία των Ξένων Αγορών. Επιπρόσθετα, η κίνηση της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες Φυσικού Αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, προκάλεσε νέες αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή Αγορά Ενέργειας, με την MWh να ξεπερνά προσωρινά τα 126 ευρώ στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας”.  Όσον αφορά τη δυναμική των ημερών συμπλήρωσε: “Προεξοφλημένη σε μεγάλο βαθμό αποδείχτηκε η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard & Poor’s, με την πίεση των Διεθνών Αγορών να ‘προσγειώνει’ απότομα τον Γενικό Δείκτη, χαμηλότερα από τις κρίσιμες 920 μονάδες. Τον πρώτο λόγο, πλέον, στην διαμόρφωση της εγχώριας τάσης, θα έχει η πορεία των Ξένων Αγορών. Τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ και φυσικά οι εξελίξεις γύρω από το Ευρωπαϊκό ενεργειακό μέτωπο θα μας απασχολήσουν, κατά κύριο λόγο, το επόμενο διάστημα”.

 

Η γενίκευση των πιέσεων χθες στις 14:30, είχε επιτρέψει κέρδη σε λιγότερες από 10 μετοχές του ταμπλό. Η αγορά αναζητούσε πυθμένα κοντά στις 916 μονάδες, με απώλειες -2,4% ενώ τα ΣΜΕ επί των δεικτών των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης ειδοποιούσαν σταθερά, από το πρωί, για ανοδική έναρξη. Αυτό στήριζε τα κέρδη των ευρωπαϊκών δεικτών, για τα οποία αδιαφορούσαν οι συναλλασσόμενοι στην Αθηναϊκή αγορά. Στο δίωρο ο τζίρος είχε περάσει τα 27,5 εκατ. ευρώ και στο τετράωρο είχε πιάσει τα 45,5 με την μεταβολή στις 12:30 στο -1,75% και στις 14:30 είχε χτυπήσει κατώτερο στις 915,5 μονάδες με απώλειες -2,50%. Τότε την καλύτερη επίδοση στα blue chip είχε ο ΟΤΕ -0,50% και την χειρότερη η ΒΙΟ -5,56%.     

 

Η αναζήτηση πυθμένα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00 και οι συναλλασσόμενοι, κατάφεραν να ορίσουν δυο ζώνες ισορροπίας ή πλάγιας κίνησης του μέσου όρου ενδοσυνεδριακά. Ήταν επί μιάμιση ώρα μετά τις 11:10 γύρω από τις 923 μονάδες και από τις 15:15 ως τις 16:40 γύρω από τις 916. Τις αναφέρουμε, γιατί αν είναι να διατηρηθούν οι θετικές προσδοκίες για τις ελληνικές μετοχές, σήμερα, το πολύ να γίνει ανεκτή η πρόσκρουση στις 912 μονάδες και μετά, θα ακολουθήσει αντίδραση που θα χρησιμοποιήσει αυτές τις ζώνες σαν σκαλοπάτια, για επιστροφή ψηλότερα από το νέο πτωτικό χάσμα που σχηματίστηκε χθες ανάμεσα στις 932 και 937 μονάδες.

 

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σημείωσε για την τεχνική εικόνα του ΓΔ: “Σχηματίστηκε νέο πτωτικό χάσμα στο 932-937 επίπεδο που γίνεται αντίσταση. Το επίπεδο των 918 μονάδων έκλεισε που η αγορά είναι στήριξη που μια κίνηση χαμηλότερα μπορεί να δώσει συνέχιση με την στήριξη κατόπιν λίγο κάτω από τις 900 μονάδες”. Ανάλογες εκτιμήσεις έγιναν από τον Νικόλα Πετράκη που σημείωσε: “Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να χάνει την ανοδική γραμμή τάσης, της εντυπωσιακής κίνησης από τις αρχές Μαρτίου. Η περιοχή των 920 μονάδων όριζε το κάτω εύρος της ανοδικής κίνησης και διατηρούσε το βραχυπρόθεσμο αγοραστικό σήμα ανέπαφο. Με την απώλεια αυτής, το διαγραμματικό ενδιαφέρον στρέφεται στις 900 και 880 μονάδες, τεχνικά σημεία που μας απασχόλησαν και στο παρελθόν. Αντιστάσεις πλέον έχουμε στις 937 μονάδες (falling gap) και στις 950 μονάδες του Γενικού Δείκτη”.

 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

 

Μεικτή εικόνα στα πρόσημα μεταβολής εμφάνισαν οι αμερικανικοί δείκτες την Τετάρτη σε μια συνεδρίαση με εναλλαγές στην τάση, μια ημέρα μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του Nasdaq από το 2020.

 

O Nasdaq έκλεισε οριακά χαμηλότερα -0,01% στις 12.488,93 μονάδες, ενώ είχε φτάσει να υποχωρεί ως και -0,5% και να ενισχύεται ως και +0,9%. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,19% στις 33.301,93 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι των Visa και Microsoft. Ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,21% στις 4.183,96 μονάδες. Στα εταιρικά αποτελέσματα αποδόθηκε η σταθεροποίηση της αγοράς μετά το χθεσινό sell off των μετοχών του τεχνολογικού τομέα.

 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1,2% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Αυτή ήταν η πέμπτη διαδοχική μηνιαία πτώση του δείκτη. Στο ταμπλό, η Microsoft έκλεισε με κέρδη 4,8% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου που ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Άνοδο 6,4% σημείωσε η μετοχή της Visa, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη.

 

 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινήθηκε έξι μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,79%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε κέρδη +0,8% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,054 δολάρια/ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

 

ΕΥΡΩΠΗ

 

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών την Τετάρτη, παρά τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

 

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,73% ψηλότερα με όλους σχεδόν τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε +0,27% στις 13.793,94 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε +0,53% στις 7.425,61 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη +0,48% στις 6.414,57 μονάδες, στη Μαδρίτη ο IBEX ανέβηκε +0,46%  και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σκαρφάλωσε κατά +0,63%.

 

Οι επενδυτές εστίασαν στη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία. Η Gazprom ενημέρωσε και τις δύο χώρες ότι σταμάτησε τις προμήθειες επειδή είχαν αρνηθεί να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, όπως ζήτησε η Μόσχα. Η κίνηση ώθησε τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου υψηλότερα και το ευρώ χαμηλότερα.

 

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Credit Suisse ανακοίνωσε καθαρή ζημιά για το πρώτο τρίμηνο του 2022.Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας υποχώρησε 3%.Βουτιά 6% πραγματοποίησε η μετοχή της Deutsche Bank μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου.

 

ΧΑ

 

Με γενίκευση στις πιέσεις για την αναπροσαρμογή των αποτιμήσεων απώλειες -2,17%

 

Με κίνηση  μόνιμα κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο (938,93), οι επενδυτές αποφάσισαν από τις 10:30 πως θα κινούσαν τον ΓΔ, αποκλειστικά σε αρνητικό πεδίο. Το πέτυχαν αφού το άνοιγμα με πτωτικό χάσμα έγινε ανώτερο μέρας. Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η πλάγια πορεία του μεταξύ 11:05 και 13:30 ανάμεσα στις 921,5 και τις 924,5 μονάδες. Οι συναλλασσόμενοι με ελαφρά χαμηλότερους από της προηγούμενης συνεδρίασης  ρυθμούς, έδειξαν αποφασισμένοι να διατηρήσουν την αγορά στις 920 μονάδες, χωρίς συντονισμό με την κυρίως ανοδική τάση των ευρωπαϊκών αγορών. Η πτώση της αγοράς μετά από τα κέρδη της ανεξάρτητης πορείας έναντι των διεθνών της περασμένης εβδομάδας προέκυψαν από τις απώλειες σε όλα (25) τα blue chip που έκλεισαν τελικά καθοδικά, ενώ στο ρόλο του οδηγού της τάσης βρέθηκαν  οι ΔΕΗ ΒΙΟ ΚΟΥΕΣ ΕΥΡΩΒ ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ ΕΥΔΑΠ ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ που ώθησαν πτωτικά με πτώση από -2,5% ως -5,5% για να υποχωρήσει τελικά  ο ΓΔ κατά -2,17%, με κλείσιμο στις 918,56 μονάδες και τζίρο 92,748 εκατ. ευρώ.

 

Η πορεία της διαπραγμάτευσης

  • Με εμφάνιση στο πρώτο δίωρο μέτριων όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια πτωτική συνεδρίαση, αποτύπωσαν τελικά από την έναρξη με σαφήνεια τη διάθεση για την υποχώρηση νοτιότερα των 940 μονάδων, ενώ διαπίστωσαν ότι στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, επικράτησαν οι αγοραστές. Στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά είχαν ανοίξει με ανοδικό χάσμα της τάξης του +0,4% και μετά από σκαμπανεβάσματα λίγων λεπτών απόκτησαν μικρότερες θετικές μεταβολές, αλλά σταθερές, στους βασικούς δείκτες. Εδώ στην αρχή, μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα (-0,74%), η διάθεση υπέρ φυγής εκ του ρίσκου τονίστηκε με την διαρκή αναζήτηση του κατώτερου μέρας στις 913,71 μονάδες που σημειώθηκε στις 15:08. Ήτοι 25,22 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης καθοδικής συνόδου, με μεταβολή της τάξης του -2,69%. Μια εύκολη επικράτηση της ζήτησης έφερε σταθερής κλίσης ανοδική πορεία από τότε ως τις 17:00. Τότε  τον οδήγησαν στις 919,25 μονάδες, ενώ έκλεισε, στις 918,56 δηλαδή 20,37 μονάδες κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο (938,93). Ειδικά στα τελευταία 50 λεπτά όταν στις συναλλαγές συμμετείχαν και οι θεσμικοί του δολαρίου ο ΓΔ κινήθηκε ανοδικά  μεταξύ 915 και 919,00 μονάδων.

 

Οι επιμέρους κλάδοι

  • Η απουσία μετοχών του FTSE25 με κέρδη επέτρεψε να αποτυπωθεί εντονότερα το αποτέλεσμα των πιέσεων σε περίπου 25 blue chip που είχαν σαν αποτέλεσμα να εμφανίσουν στο τέλος 10 σημαντικές απώλειες ως το  -5,5%, ξεκινώντας από το -5,51% της ΔΕΗ και ακολούθησαν ΒΙΟ -5,11%, ΚΟΥΕΣ -3,68%,  ΕΥΡΩΒ -3,24%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,04%, ΕΛΧΑ -2,85%, ΕΥΔΑΠ -2,65%, ΠΕΙΡ -2,57%,  ΤΕΝΕΡΓ -2,57%, και ΑΛΦΑ -2,53%. Ωστόσο την σταθερή  ανοδική συνεισφορά σήμερα δεν υπήρξε και όποτε εμφανίστηκε τη διαμόρφωσαν τα κέρδη του ΟΤΕ +0,17% που υπήρξαν ενδοσυνεδριακά αλλά εξαφανίστηκαν στο κλείσιμο.
  • Από την πλευρά των κλαδικών δεικτών κέρδη δεν είχε κανένας. Στον αντίποδα με απώλειες πάνω από -2,3% βρέθηκαν οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας -4,06%, Πρώτες Ύλες -3,88%, Τεχνολογία -3,40%,  στις Τράπεζες -2,42% και Τρόφιμα & Ποτά -2,29%. Είχαμε μόνιμα υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, με πιέσεις ως το τέλος σε 98 μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό στο πρώτο διάστημα προσπάθησε να ωθήσει τον ΓΔ ώστε να επιστρέψει σε επίπεδα άνω των 920 μονάδων. Είχε πρόσημο αρνητικό η αγορά μόνιμα  και η μεταβολή κυμάνθηκε από το -0,74% ως το -2,69% από το χαμηλό ημέρας στις 913,7, την προηγούμενη έκλεισε στις 938,93 μονάδες.

 

Τα διεθνή χρηματιστήρια

  • Χθες, όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα έντονης νευρικότητας  που κράτησε,  με τους S&P500 σε κέρδη +0,50% και Nasdaq με άνοδο +0,54%, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για ανοδικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν ανοδικής δυναμικής με σταθερά μικρές μεταβολές στους ευρωπαϊκούς δείκτες και κίνηση σε θετικό πεδίο μόνιμα ως τις 16:00. Μετά οι DAX και CAC εμφάνισαν οριακές απώλειες. Η δυναμική στα ευρωπαϊκά άλλαξε μετά τη νευρική έναρξη στη Νέα Υόρκη,  η μεταβολή σε Ιταλία σταθεροποιήθηκε γύρω από το +0,15% και στην Ισπανία γύρω από το +0,35%.

 

  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,024% την προηγούμενη παρέμεινε στο 3,025% έχοντας φθάσει στο 3,0,96% ενδοσυνεδριακά.

 

Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα  διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων σε συγκεκριμένα blue chip, δηλαδή υπήρξαν μετοχές με κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Αλλά μετά το πρώτο ημίωρο, διαπιστώνοντας την σταθερότητα της πτωτικής δυναμικής, σε αντίθετο συντονισμό απέναντι στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διατήρησαν και αύξησαν διάθεση για πίεση στα περισσότερα από τα πτωτικά blue chip.

 

 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

 

Οι επενδυτές με σχετικά χαμηλό τζίρο, και σχετικά μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 918,56 από 938,93 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -2,17% ή 20,37 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 92,748 από 111,199 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 5,670 από 18,035 εκατ. ευρώ, και την ΕΤΕ αφορούσαν 2,457 εκατ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ 2,382  εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ 831.737 ευρώ.

 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 14 από 27 την Τρίτη 26/4 και 98 από 71 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 10 από 26. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,438 από 66,841 δις ευρώ.

 

 

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -2,27% στις 2230,55 από 2282,29 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  51,74 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Τρίτης 26/4,  ενώ ο FTSEΜ μειώθηκε κατά -2,13%.

 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

 

Η πτώση περιλάμβανε διατήρηση μέρους από τα long στοιχήματα

Η διατήρηση της θετικής απόστασης από το κλείσιμο του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς (Μαΐου) έναντι του κλεισίματος του υποκείμενου δείκτη τονίζει τη διατήρηση των προσδοκιών για ανοδικό γύρισμα στη βραχυπρόθεσμη τάση.  Ωστόσο στη δεύτερη συνεδρίαση της Εβδομάδας του Πάσχα, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μονίμως χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης. Το άνοιγμα στις 2260,11 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 12,03 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 51,74 μονάδες χαμηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 15:08 και ήταν οι 2218,52 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2260,11 μονάδες, ήρθε στις 10:30. Το κλείσιμο στις 2230,55 από 2282,29 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,27% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 14,774 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 27/4/22.

 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος διαμορφώθηκε 1020 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2262,00 μονάδες κατώτερο τις 2219,00 και τελευταίες πράξεις στις 2225,25 με τιμή κλεισίματος τις 2233,50 από 2290,00 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 3543 από 3380. Διακινήθηκαν επίσης 72 από 46 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο στις 2249,25 μονάδες και κατώτερο τις 2223,75, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2230,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2230,75 από 2290,50, ενώ η σειρά απόκτησε 201 από 210 ανοικτά ΣΜΕ.  

 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Μαΐου διακινήθηκαν 8 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2300 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουνίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς, Μαΐου, διακινήθηκαν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Ιουνίου επίσης εμφανίστηκε συναλλακτικό ενδιαφέρον με 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 και 2300 μονάδες.

 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τρίτης στις 671,39 μονάδες με μεταβολή -2,88%. Χθες Τετάρτη 27/4, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 648,30 μονάδων (-3,44%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 659,36 (-1,79%), και ανώτερο τις 662,9, (-1,26%) έκλεισε στις 655,11 μονάδες με μεταβολή -2,42%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 38,444 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-2,53%) απασχόλησε  9,419 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,28%) 16,594 εκατ., η ΠΕΙΡ (-2,57%) απασχόλησε 3,536 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-3,24%) απασχόλησε 6,438 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

 

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 678,75 από 678,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1.

 

Από το σχόλιο του Νικόλα Πετράκη της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ ξεχώρισε η αναφορά του στην τεχνική εικόνα της αγοράς: Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να χάνει την ανοδική γραμμή τάσης, της εντυπωσιακής κίνησης από τις αρχές Μαρτίου. Η περιοχή των 920 μονάδων όριζε το κάτω εύρος της ανοδικής κίνησης και διατηρούσε το βραχυπρόθεσμο αγοραστικό σήμα ανέπαφο.

 

Με την απώλεια αυτής, το διαγραμματικό ενδιαφέρον στρέφεται στις 900 και 880 μονάδες, τεχνικά σημεία που μας απασχόλησαν και στο παρελθόν. Αντιστάσεις πλέον έχουμε στις 937 μονάδες (falling gap) και στις 950 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

 

Η ανοδική διάσπαση των 660 μονάδων στον δείκτη Τραπεζών, έδωσε την αναμενόμενη κίνηση έως την αντίσταση των 700 μονάδων, αδυνατώντας όμως να τις ξεπεράσει. Η σημερινή αδυναμία διακράτησης του δείκτη άνω των 660 μονάδων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κρούσης με την τασική στήριξη των 630 μονάδων.

 

Κύρια αντίσταση για τις επόμενες μέρες αποτελούν οι 700 μονάδες, ενώ ενδιάμεση αντίσταση το σημερινό πτωτικό “χάσμα” των 671 μονάδων του κλαδικού δείκτη.

 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι διατηρήθηκαν στα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, αλλά παρέμειναν υψηλοί.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 28.205 από 24.361 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 131.483 από 143.062 και τιμή κλεισίματος στα 1,11 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 5006 από 8566 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,92 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 18.714 από 18.420. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 141 οι ανοικτές θέσεις

Της ΕΥΡΩΒ με 6517 από 5422 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,00 ευρώ και έγιναν 40.662 από 39.226 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2107 από 3980 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,40 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 30.200 από 30.419. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έμειναν 20 οι ανοικτές θέσεις.

 

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1063 από 536 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 680 από 308 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τα 502 από 697 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Ιουνίου,.  

 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο αποκλειστικά στα 2.000 συμβόλαια για την ΕΤΕ και στα 730 για τον ΟΠΑΠ.

 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

 

Προεξοφλημένη σε μεγάλο βαθμό αποδείχτηκε η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard & Poor’s, με την πίεση των Διεθνών Αγορών να ‘προσγειώνει’ απότομα τον Γενικό Δείκτη, χαμηλότερα από τις κρίσιμες 920 μονάδες. Η αυτονόμηση των τελευταίων εβδομάδων κόντρα στο αντίθετο ρεύμα φαίνεται να τερματίζεται, με την Ελληνική Αγορά να συγχρονίζεται και πάλι με την πορεία των Ξένων Αγορών.

 

Επιπρόσθετα, η κίνηση της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες Φυσικού Αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, προκάλεσε νέες αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή Αγορά Ενέργειας, με την MWh να ξεπερνά προσωρινά τα 126 ευρώ στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας.

 

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να χάνει την ανοδική γραμμή τάσης, της εντυπωσιακής κίνησης από τις αρχές Μαρτίου. Η περιοχή των 920 μονάδων όριζε το κάτω εύρος της ανοδικής κίνησης και διατηρούσε το βραχυπρόθεσμο αγοραστικό σήμα ανέπαφο. Με την απώλεια αυτής, το διαγραμματικό ενδιαφέρον στρέφεται στις 900 και 880 μονάδες, τεχνικά σημεία που μας απασχόλησαν και στο παρελθόν. Αντιστάσεις πλέον έχουμε στις 937 μονάδες (falling gap) και στις 950 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

 

Η ανοδική διάσπαση των 660 μονάδων στον δείκτη Τραπεζών, έδωσε την αναμενόμενη κίνηση έως την αντίσταση των 700 μονάδων, αδυνατώντας όμως να τις ξεπεράσει. Η σημερινή αδυναμία διακράτησης του δείκτη άνω των 660 μονάδων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κρούσης με την τασική στήριξη των 630 μονάδων. Κύρια αντίσταση για τις επόμενες μέρες αποτελούν οι 700 μονάδες, ενώ ενδιάμεση αντίσταση το σημερινό πτωτικό “χάσμα” των 671 μονάδων του κλαδικού δείκτη.

 

Τον πρώτο λόγο, πλέον, στην διαμόρφωση της εγχώριας τάσης, θα έχει η πορεία των Ξένων Αγορών. Τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ και φυσικά οι εξελίξεις γύρω από το Ευρωπαϊκό ενεργειακό μέτωπο θα μας απασχολήσουν, κατά κύριο λόγο, το επόμενο διάστημα.

 

Σήμερα

 

Οι αγορές μετοχών σταθεροποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 28/4, καθώς οι επενδυτές ανακουφίστηκαν από τα κέρδη σε εταιρίες τεχνολογίας, αν και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τα μακροχρόνια lockdown στην Κίνα διατήρησαν την επιφυλακτική διάθεση και ώθησαν το δολάριο κοντά στα υψηλά 20 ετών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια και απόδοση.

 

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +1,54%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +1,16%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,70% ψηλότερα

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +0,38%

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε πτωτική μεταβολή -0,58%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε κέρδη +0,44% και ήταν στις 543,92 μονάδες



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα