Moody's: Γιατί «ψηφίζει» ελληνικές τράπεζες

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 12:42
UPD:13:18
REUTERS/MIKE SEGAR

Σε μία περίοδο σοβαρότατων προκλήσεων που πηγάζουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και ευρύτερα τον εκρηκτικό πληθωρισμό, οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν θετικές, σημειώνει η Moody's. Όπως εξηγεί οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν αισθητά το βάρος των κόκκινων δανείων, να σταθεροποιούν τα κεφάλαιά τους, ενώ αναμένεται να δουν και την κερδοφορία τους να ενισχύεται. 

Ο αμερικανικός οίκος χαρακτηρίζει σταθερές τις προοπτικές για τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά συστήματα της Ευρώπης, ενώ αξιολογεί ως αρνητικές εκείνες των τραπεζών Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας, αφού η Βαλτική έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Δύο μόνο τραπεζικά συστήματα, το ελληνικό και το νορβηγικό, παρουσιάζουν θετικές προοπτικές, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται βελτίωση στους βασικούς δείκτες. 

Οι αναλυτές του Moody's θυμίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στοχεύουν σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) τους επόμενους 12-18 μήνες, με δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες να αναφέρουν ήδη δείκτες περίπου 7% από τον Δεκέμβριο του 2021.  Υπολογίζουν επίσης ότι τα επίπεδα κεφαλαίων θα είναι γενικά σταθερά, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να εμφανίζουν μέσο δείκτη Common Equity Tier 1 (CET1) περίπου 14% στα τέλη του περασμένου έτους. Αγκάθι παραμένει το υψηλό ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. 

Στα θετικά επισημαίνει ο Moody's και τη σημαντική αύξηση των καταθέσεων την περίοδο 2020-21, που μείωσε τους δείκτες δανείων/καταθέσεων σε κάτω από 70%. Βλέπει δε κινήσεις για βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών. 

Να σημειωθεί ότι ο οίκος προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3% φέτος, αλλά θα ανεβάσει ταχύτητα στο 4,3% το 2023 χάρη και στο στήριγμα του τουρισμού. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα