Market Beat: Οι θετικές προσδοκίες μετατίθενται για αργότερα λόγω της ταλαιπωρίας διεθνώς

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 09:13
UPD:09:13
  • Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η μέρα χρηματιστηριακά στις ασιατικές συναλλαγές μετά από μια μεγάλη βουτιά στη Wall Street, καθώς οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη ενισχύθηκαν. 
  • Εκτός από τις ανησυχίες για το lockdown στην Κίνα, οι αγορές ανησυχούν επίσης ότι ένας επιθετικός ρυθμός σύσφιξης της Fed θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία, η οποία μόλις άρχισε να ανακάμπτει από το χτύπημα της πανδημίας COVID-19. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της. 
  • Οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια σε δολάριο και σε κρατικά ομόλογα
  • Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς στις ΗΠΑ παρέμειναν στο 2,772% στις πρωινές συναλλαγές. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν την Τρίτη.
  • Τα ΣME επί των δεικτών της Wall Street, με μεταβολές της τάξης του +0,70% ειδοποιούν για ανοδικό άνοιγμα εκεί αργότερα, ενώ απώλειες έχουν τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών και ειδικά του DAX. 
  • Οι ασιατικές αγορές επεκτείνουν την παγκόσμια ταλαιπωρία των μετοχικών αξιών για τα δεινά της παγκόσμιας ανάπτυξης
  • Η απειλή της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου αυξάνει τις τιμές των καυσίμων
  • Η συνεδρίαση της Τρίτης 26 Απριλίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -1,13%, η τιμή του ορίστηκε στις 938,93 μονάδες. Στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -1,31% και κλείσιμο στις 2282,29 μονάδες ενώ στον  FTSEΜ έδωσε απώλειες -1,50%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 111,199 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 18,035 εκατ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μετά από άνοιγμα με απώλειες -0,6% η Αθηναϊκή αγορά χθες εμφάνισε σε πέντε λεπτά πτώση -1,3% με τον ΔΤΡ σε πιέσεις που του προκάλεσαν απώλειες -2,6%. Στην πρώτη ώρα ο τζίρος είχε πιάσει τα 33,7 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ ήταν λιγότερο από μια μονάδα κάτω από το κλείσιμο της Μ Πέμπτης. Στο ενδιάμεσο διάστημα είχε διαγράψει πορεία που θα μπορούσε να τρομάξει κάθε ιδιώτη που είχε τη διάθεση να συναλλαχθεί με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας. Εκεί όμως τα ισχυρά χέρια μάζεψαν την προσφορά και με σαφή τρόπο έδειξαν, με την αντίδραση από το ελάχιστο των 937,5 μονάδων, πως οι 940 μονάδες δεν θα ήταν εύκολο να ξεπεραστούν πτωτικά  από τις 10:35.

Οι μετοχές που ωθούσαν ανοδικά όταν μεστώσανε οι συναλλαγές ήταν όλες εκτός του Τραπεζικού κλάδου. Πάνω από +1% ενισχύονταν οι ΜΠΕΛΑ ΜΟΗ ΤΕΝΕΡΓ ΔΕΗ και ακολουθούσαν τα ΕΛΠΕ με +0,8%. Στον αντίποδα ΑΛΦΑ ΕΕΕ ΛΑΜΔΑ ΕΥΡΩΒ ΕΥΔΑΠ ήταν τα blue chip με απώλειες άνω του -1,5% και ως -2,1%. Η αναφορά των μετοχών που δραστηριοποιούνται συναλλακτικά οι επαγγελματίες σε φάσης καμπής για την ενδοσυνεδριακή δυναμική γίνεται σκόπιμα. Γιατί σε συνόδους με συμπύκνωση επενδυτικών αναγκών και κριτηρίων υπάρχουν κινήσεις στα τελευταία λεπτά και στις δημοπρασίες που αλλάζουν την εντύπωση σε όσους δεν παρακολουθούν στενά τη διαπραγμάτευση. 

Τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street ειδοποιούσαν πως οι θεσμικοί του δολαρίου πιθανά θα εισέρχονταν στις συναλλαγές μετά τις 16:00 με διαθέσεις φυγής από το ρίσκο.  Όταν συμπληρώθηκαν 71 εκατ. ευρώ είχαν περάσει τέσσερις ώρες και ένα τέταρτο και ο ΓΔ καθόταν στις 945,8 μονάδες με απώλειες -0,4% έχοντας πλέον ανώτερο μέρας τις 951,02 μονάδες (+0,14%). Αλλά από τις 11:39 ως τις 14:20 του είχαν προσδώσει οι συναλλασσόμενοι πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 947 και τις 951 μονάδες. Σαν να λες και ήθελαν να υπογραμμίσουν πως για τις πτωτικές συνεδριάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια μια συσσώρευση με οριακά κέρδη ή απώλειες ήταν η καταλληλότερη στην Αθήνα εν μέσω ανόδου στα ευρωπαϊκά. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου που εμφανίστηκαν πανευρωπαϊκά με διαθέσεις ρευστοποίησης θέσεων οδήγησε σε εγγραφή κατώτερου μέρας για τον ΔΤΡ στις δημοπρασίες για ορισμό τιμών κλεισίματος. Έτσι δεν κατάφερε η Αθήνα να διατηρηθεί πάνω από τις 940 μονάδες αφού υποτάχθηκε στις φοβίες για επερχόμενη ύφεση, παγκόσμια.    

Ακόμα και αν το κλείσιμο έγινε κοντά στο χαμηλό ημέρας στην πρώτη σύνοδο της Εβδομάδας του Πάσχα, οι εγχώριοι αναλυτές εξακολούθησαν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Αθήνας σε ξεχωριστή πορεία. Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Fast Finance Ηλία Ζαχαράκη η Αγορά προφανώς και έπαιξε το στοίχημα της αναβάθμισης της S&P (BB+) που ήρθε να επιβεβαιωθεί την Παρασκευή. Πλέον η επενδυτική βαθμίδα είναι πολύ κοντά, έχοντας σημαντικές πιθανότητες να πάρει σάρκα και οστά στο 2023”. 

Υπάρχει βέβαια η εκτίμηση πως η διακύμανση του μέσου όρου μπορεί να αντέξει υποχώρηση ως τις 900 μονάδες, καθώς η Leon Depolas Sec. τονίζει: “Οι διακυμάνσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ αναμένεται να συνεχιστούν εν μέσω πληθώρας εταιρικών αποτελεσμάτων Α΄ τριμήνου. Μάλιστα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στις ΗΠΑ, ανακοινώνουν οι Microsoft και Alphabet. Στο εσωτερικό, αναμένεται η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των υπόλοιπων εταιρικών αποτελεσμάτων χρήσης 2021 (εκ της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ την Παρασκευή), ενώ το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ τοποθετείται στην περιοχή των 980 - 900 μονάδων. Σημαντική στήριξη παρέχουν οι αποκοπές μερισμάτων το επόμενο διάστημα”. 

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας ζυγίζει τις θετικές προοπτικές για τις μετοχές της Αθήνας: Προσδοκάται ότι οι θετικές εξελίξεις στον τουρισμό θα οδηγήσουν τις τουριστικές εισπράξεις κοντά στα επίπεδα του 2019, επιτρέποντας στο ΑΕΠ να φτάσει στο +3,5% που προβλέπει και η S &P  που διαμορφώνει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στις παρυφές της ποθητής επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, είναι πιθανή η προσθήκη δύο ακόμη εταιρειών στη σύνθεση του δείκτη MSCI Standard Greece στις 12/5, της Εθνικής και του Μυτιληναίου. 

Οι παραπάνω εξελίξεις δικαιολογούν την αυτόνομη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου με το Γ.Δ. να καταγράφει θετικές επιδόσεις κατά τις 8 από τις 9 τελευταίες συνεδριάσεις και την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα €100 εκ.  εν μέσω εορταστικών ημερών. Με το Γ.Δ. να αντιμετωπίζει επιτυχώς το καθοδικό χάσμα της περιοχής των 940-950, αποτέλεσμα της έναρξης του πολέμου  στις 24/2. Θα απαιτηθεί ωστόσο εύλογος χρόνος ώστε να υπερπηδηθεί η αντίσταση των 950 μονάδων και να οδηγηθούμε στην αναμέτρηση με το υψηλό έτους των 971 μονάδων  της 11/2.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε χθες το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, λόγω των κινεζικών lockdown και τις «επιθετικές ενέργειες» που προτίθεται να λάβει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο  Dow Jones έκλεισε με πτώση 809,28 μονάδων (–2,38%), στις 33.240,18 μονάδες, ο Nasdaq   με πτώση 514,11 μονάδων (–3,95%), στις 12.490,74 μονάδες και ο S&P 500  με πτώση 120,92 μονάδων (–2,81%), στις 4.175,20 μονάδες. Η βουτιά  4% του Nasdaq είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2020. 

Οι επενδυτές περιμένουν  άσχημα αποτελέσματα και για  Microsoft και Alphabet, μετά από εκείνα που εμφάνισε η Netflix. Παράλληλα, και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones υποχώρησαν. Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Nike (-5,8%) η Boeing (-5,04%) και η Visa (-4,22%). 

«Η αρκετά εντυπωσιακή ανατροπή, δυστυχώς δεν οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ήρθε το τέλος της πτώσης της αγοράς» έγραψε ο Rob Ginsberg, τεχνικός αναλυτής της Wolfe Research, αναφερόμενος στην χθεσινή συνεδρίαση, όπου ο Dow ανέτρεψε στο τέλος τις απώλειες των σχεδόν 500 μονάδων για να κλείσει με άνοδο πάνω από 200 μονάδες

Άλλωστε, σε αυτό που συμφωνούν αρκετοί αναλυτές είναι ότι ο Nasdaq βρίσκεται σε bear market, ενώ βρίσκεται κατά 22% χαμηλότερα από το ρεκόρ του. Τον Απρίλιο, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 7%, ο Nasdaq χάνει περισσότερο από 11% και ο Dow σημειώνει πτώση περίπου 3%. Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βούτηξε 8 μονάδες βάσης στο 2,74%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα την Τρίτη, υποταγμένες  στη δυναμική που επικράτησε στη Wall Street, καθώς το κλίμα συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από την άνοδο στα επιτόκια, τον πληθωρισμό, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,90%, αφού βρέθηκε σε θετικό έδαφος για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης. Οι μετοχές των τραπεζών, της τεχνολογίας και των αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στην περιοχή. Στη Φρανκφούρτη ο DAX βούτηξε -1,2% στις 13.756,40 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε +0,08% στις 7.386,19 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,54% στις 6.414,57 μονάδες, στη Μαδρίτη ο IBEX βούτηξε -1,58%  στις 8.439,30 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε -0,95% στις 8.439,30 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, , η UBS ανακοίνωσε αποτελέσματα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για το πρώτο τρίμηνο. Η ελβετική τράπεζα ανέφερε καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους 2,136 δισ. δολαρίων, υψηλότερα από τις προβλέψεις της τράπεζας για 1,79 δισ. δολάρια. Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έκλεισε με οριακές απώλειες. Η μετοχή της HSBC βούτηξε 5%. Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε πτώση 27% στα εταιρικά κέρδη την Τρίτη.

ΧΑ

Τα κέρδη της Μ Εβδομάδας διόρθωσε, μέσω του -2,9% των Τραπεζών, η πτώση κατά -1,13%

Μετά από κίνηση  κυρίως κάτω και για μικρά μόνο διαστήματα πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο (949,68), οι επενδυτές αποφάσισαν από τις 10:30 πως θα κινούσαν τον ΓΔ, αποκλειστικά σε αρνητικό πεδίο. Το πέτυχαν εκτός από τις ακίδες στην πορεία του μεταξύ 12:05 και 14:05.    Οι συναλλασσόμενοι με ελαφρά χαμηλότερους από της προηγούμενης συνεδρίασης  ρυθμούς, έδειξαν αποφασισμένοι να διατηρήσουν την αγορά στις 940 μονάδες, χωρίς συντονισμό με την κυρίως ανοδική τάση των ευρωπαϊκών αγορών. Η πτώση της αγοράς μετά από τα κέρδη της ανεξάρτητης πορείας έναντι των διεθνών της περασμένης εβδομάδας προέκυψαν από τις απώλειες σε 19 blue chip που έκλεισαν τελικά καθοδικά, ενώ στο ρόλο του οδηγού της τάσης βρέθηκαν  οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΛΑΜΔΑ ΚΟΥΕΣ ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ ΕΥΡΩΒ ΒΙΟ και ΕΕΕ που ώθησαν πτωτικά με πτώση από -2% ως -3,75% για να υποχωρήσει τελικά  ο ΓΔ κατά -1,13%, με κλείσιμο στις 938,93 μονάδες και τζίρο 111,199 εκατ. ευρώ. 

Η πορεία της διαπραγμάτευσης

  • Με εμφάνιση στο πρώτο δίωρο σημαντικών όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια ανοδική εβδομάδα, αποτύπωσαν τελικά από την έναρξη με σαφήνεια τη διάθεση για την υποχώρηση νοτιότερα των 950 μονάδων, ενώ διαπίστωσαν ότι στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, επικράτησαν οι αγοραστές. Στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά είχαν ανοίξει με ανοδικό χάσμα της τάξης του +1% και μετά από σκαμπανεβάσματα λίγων λεπτών απόκτησαν μικρότερες θετικές μεταβολές, αλλά σταθερές, στους βασικούς δείκτες. Εδώ στην αρχή, μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα (-0,63%), η διάθεση υπέρ φυγής εκ του ρίσκου τονίστηκε με τον ορισμό σαν κατώτερου στο τέταρτο λεπτό στις 937,49 μονάδες. Ήτοι 12,19 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ανοδικής συνόδου, με μεταβολή της τάξης του -1,28%, στις 10:34. Μια εύκολη επικράτηση της ζήτησης έφερε σταθερής κλίσης ανοδική πορεία από τότε ως τις 12:49. Έτσι οδήγησε την αγορά σε οροφή ημέρας, όταν ο ΓΔ σταμάτησε στις 951,02 μονάδες. Κατόπιν απόκτησε πλάγια πορεία γύρω από τις 949 μονάδες και μετά τις 14:04 πέρασε σε αρνητικό πεδίο και κινήθηκε με σταθερή πτωτική κλίση ως 17:11 φθάνοντας τις 938,67 μονάδες. Ειδικά στα τελευταία 55 λεπτά ο ΓΔ κινήθηκε πτωτικά  μεταξύ 944,8 και 940,00 μονάδων και στις 17:00 τον οδήγησαν στις 940,06 μονάδες, ενώ έκλεισε, στις 938,93 δηλαδή 10,75 μονάδες κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο (949,68).   

Οι επιμέρους κλάδοι 

  • Τα κέρδη σε 6 ως 8  blue chip που έγιναν 6 στο τέλος της συνόδου, δεν αποδείχθηκαν ικανά να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των πιέσεων σε περίπου 17 -19 blue chip που είχαν σαν αποτέλεσμα να εμφανίσουν στο τέλος 6 σημαντικές απώλειες ως το  -4,00%, ξεκινώντας από το -4,03% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ακολούθησαν ΕΥΡΩΒ -3,64%, ΛΑΜΔΑ -3,36%, ΑΛΦΑ -2,97%, ΠΕΙΡ -2,94%, ΒΙΟ -2,81% και ΕΕΕ -2,49%. Ωστόσο την σταθερή  ανοδική συνεισφορά σήμερα  διαμόρφωσαν τα κέρδη των ΜΠΕΛΑ +2,31%, ΜΟΗ +1,35%, ΤΕΝΕΡΓ +0,56%, ΣΑΡ +0,41%, ΟΤΕ +0,17% και ΜΥΤΙΛ +0,06%, που ήταν σημαντικότερα ενδοσυνεδριακά από ότι στο κλείσιμο.

  • Από την πλευρά των κλαδικών δεικτών κέρδη είχαν των εταιριών για Καταναλωτικά Προϊόντα και Υπηρεσίες +1,83%, Προσωπικά Προϊόντα +0,47%, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +0,18% και Τηλεπικοινωνιών +0,14%. Στον αντίποδα με απώλειες βρέθηκαν οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας -3,14%, στις Τράπεζες -2,88%, Τρόφιμα & Ποτά -2,45%, Εμπόριο -2,37%, Πρώτες Ύλες -2,30%. Είχαμε μόνιμα υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, με πιέσεις ως το τέλος σε 71 μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό στο πρώτο διάστημα προσπάθησε να ωθήσει τον ΓΔ ώστε να επιστρέψει στο επίπεδο των 950 μονάδων. Είχε πρόσημο θετικό η αγορά φευγαλέα  και η μεταβολή κυμάνθηκε από το -1,28% ως το +0,14% από το υψηλό ημέρας στις 951,02. Την προηγούμενη έκλεισε στις 949,68 μονάδες.

Τα διεθνή χρηματιστήρια

  • Σήμερα, όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα έντονης πτώσης που κράτησε με τους S&P500 σε απώλειες κατά -1,45% και Nasdaq με βουτιά -2,41%, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για πτωτικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν σταθερά ανοδικής δυναμικής με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση σε θετικό πεδίο μόνιμα ως τις 16:30. Η δυναμική στα ευρωπαϊκά άλλαξε μετά την καθοδική έναρξη στη Νέα Υόρκη,  η μεταβολή σε Ιταλία σταθεροποιήθηκε γύρω από το -0,10% και στην Ισπανία γύρω από το -0,80%. 

  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,969% την προηγούμενη υποχώρησε σε 2,983% έχοντας φθάσει στο 3,137% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μια ακόμα μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα  διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων σε συγκεκριμένα blue chip, δηλαδή υπήρξαν μετοχές με κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Αλλά μετά το πρώτο ημίωρο, διαπιστώνοντας την σταθερότητα της ανοδικής δυναμικής, σε αντίθετο συντονισμό απέναντι στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διατήρησαν και αύξησαν διάθεση για πίεση στα περισσότερα από τα πτωτικά blue chip από την έναρξη. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με αξιόλογο τζίρο, και σχετικά μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 938,93 από 949,68 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -1,13% ή 10,75 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 111,199 από 122,037 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 18,035 από 23,587 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 7,631 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 7,528 εκατ. ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 1,489  εκατ. ευρώ, την ΔΕΗ  467.200 ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 385.000 ευρώ, την ΕΛΧΑ 350.298 ευρώ, την ΣΑΡ 182.000 ευρώ και την ΚΥΡΙΟ 2000 ευρώ περίπου. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 27 από 65 την Μεγάλη Πέμπτη 21/4 και 71 από 37 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 26 από 23. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,841 από 67,663 δις ευρώ.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -1,31% στις 2282,29 από 2312,55 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  30,26 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Πέμπτης 21/4,  ενώ ο FTSEΜ μειώθηκε κατά -1,50%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η επιμονή των traders στις ευοίωνες προσδοκίες δοκιμάζεται

Παρά τη σαφή πτωτική δυναμική στο δεύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης, οι συναλλασσόμενοι στα παράγωγα εξακολούθησαν να δίνουν προ-πορεία στο κλείσιμο των ΣΜΕ έναντι του υποκείμενου δείκτη. Στην πρώτη συνεδρίαση της Εβδομάδας του Πάσχα, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη κυρίως χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης. Το άνοιγμα στις 2292,27 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 16,24 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 30,26 μονάδες χαμηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:34 και ήταν οι 2279,62 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2314,62 μονάδες, ήρθε στις 12:16. Το κλείσιμο στις 2282,29 από 2312,55 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,31% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 15,781 εκατ. ευρώ την Τρίτη του Πάσχα 26/4/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαΐου ο όγκος διαμορφώθηκε 841 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2316,75 μονάδες κατώτερο τις 2275,50 και τελευταίες πράξεις στις 2275,50 με τιμή κλεισίματος τις 2290,00 από 2317,75 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 3380 από 3240. Διακινήθηκαν επίσης 46 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο στις 2314,75 μονάδες και κατώτερο τις 2289,75, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2289,75 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2290,50 από 2320,00, ενώ η σειρά απόκτησε 210 από 173 ανοικτά ΣΜΕ.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Μαΐου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2350 και τις 2300 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουνίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς, Μαΐου, διακινήθηκαν 3 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Ιουνίου επίσης εμφανίστηκε συναλλακτικό ενδιαφέρον με 1 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2230 μονάδες. 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Μ Πέμπτης στις 691,30 μονάδες με μεταβολή +2,04%. Στην πρώτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 671,39 μονάδων (-2,88%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 684,41 (-1,00%), και ανώτερο τις 691,95 (+0,09%) έκλεισε στις 671,39 μονάδες με μεταβολή -2,88%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 49,164 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-2,97%) απασχόλησε 10,000 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,85%) 22,134 εκατ., η ΠΕΙΡ (-2,94%) απασχόλησε1,946 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-3,64%) απασχόλησε 6,066 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 678,75 από 699,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ και ΛΑΜΔΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου, αλλά παρέμειναν υψηλοί.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 24.361 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 143.062 από 142.844 και τιμή κλεισίματος στα 1,15 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 8566 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 4,00 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 18.420 από 17.614. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 141 οι ανοικτές θέσεις

Της ΕΥΡΩΒ με 5422 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,04 ευρώ και έγιναν 39.226 από 41.479 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3980 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,44 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 30.419 από 31.307. Διακινήθηκαν επίσης 20 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έγιναν 20 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 697 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Ιουνίου, τα 536 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 308 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο αποκλειστικά στα 40.105 συμβόλαια για τον ΟΠΑΠ. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σχολίασε: 

“Η Αγορά προφανώς και έπαιξε το στοίχημα της αναβάθμισης της S&P (BB+) που ήρθε να επιβεβαιωθεί την Παρασκευή. Πλέον η επενδυτική βαθμίδα είναι πολύ κοντά, με το 2023 να έχει σημαντικές πιθανότητες να πάρει σάρκα και οστά. Αν δούμε τα πράγματα ως έχουν, από την μία έχουμε την πιθανή επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας και από την άλλη την Ελλάδα να μπαίνει σε μία φάση ανάπτυξης, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 10% στην επόμενη τριετία.

Θυμίζουμε ότι ο πόλεμος φαίνεται να μας κόβει ένα 2% από το 2022, με την S&P να περιμένει 3,4% για το τρέχον έτος. Είναι δεδομένο ότι είναι αδύνατον να μην επηρεάζεται η Ελληνική Αγορά από τους Ξένους, παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι θα τους ακολουθεί κατά πόδας. Μπορεί στις πτώσεις να είναι πιο αμυντική και ετεροχρονισμένη και σαφώς πιο επιθετική στις ανόδους, σε σχέση με τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια. 

Ήδη τόσο το σύνολο της Αγοράς, όσο και ο Τραπεζικός κλάδος έχουν εικόνα από άλλες εποχές, εκπλήσσοντας ακόμα και τους πιο αισιόδοξους. Στο ταμπλώ μην ξεχνάμε ότι είδαμε δύο νέα ιστορικά υψηλά, αυτό του Μυτιληναίου και της ΤΕΝΕΡΓ. Για την δεύτερη η Αγορά “φωνασκεί” ότι υπάρχει σημαντικό deal και νέος μέτοχος, ενώ στην περίπτωση του Μυτιληναίου μπορεί να παίζει ρόλο και η πιθανή είσοδος του στον MSCI Standard Greece. Νέο πολυετή υψηλά είδαμε και από την Εθνική. Οι εικασίες μας είναι ότι και αυτή τρέχει για τον ίδιο λόγο με τον Μυτιληναίο.

Πλέον είμαστε στην τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και μένει να δούμε αν το κλείσιμό του συντηρήσει τα κεκτημένα. Όλα δείχνουν ότι η χρονιά μας επιφυλάσσει ακόμα πολλές θετικές εκπλήξεις, με την ψυχολογία να συνεχίζει να είναι καλή παρόλες τις αντίξοες συνθήκες. Η έκβαση του πολέμου θα παίξει σημαντικό ρόλο, μιας και μία έγκαιρη λήξη του μπορεί να ανακόψει σημαντικά προβλήματα και τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις.

Από την άλλη, το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά το επενδυτικό “boom” από τις νέες Δημόσιες επενδύσεις, μέσα από τα προγράμματα της Ευρώπης. Από την στιγμή που οι προβλέψεις για ανάπτυξη βγουν αληθινές και μπούμε και στην επενδυτική βαθμίδα, δεν βλέπουμε τον λόγο να μην δούμε υπεραπόδοση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τα επόμενα χρόνια. Το να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα είναι πολύ πιο επικερδές, από το να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς. ΕΤΕ και ΜΥΤΙΛ παίζουν το στοίχημα του MSCI με τον Ελλάκτωρα αντίστοιχα, το στοίχημα μίας δημόσιας πρότασης”. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ Χ.Α.!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται καθώς οι Ρώσοι εφαρμόζουν νέο σχέδιο και οι Ουκρανοί  ανθίστανται λαμβάνοντας όπλα από τη Δύση. Στην Κίνα, το lockdown της Σαγκάης είναι πιθανό να επεκταθεί και στο Πεκίνο, με το ΑΕΠ να καταγράφει επίδοση μόλις +4,8% στο 1ο τρίμηνο. Και η Federal ετοιμάζει την επόμενη εβδομάδα ουσιαστική αναπροσαρμογή των παρεμβατικών επιτοκίων της καθώς χρεώνεται ήδη με καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, για τον οποίο εκτιμάται ότι  2/3 της επίδοσης του +8,5% του Μαρτίου δεν σχετίζονται με τις αυξήσεις της ενέργειας και των τροφίμων. Σαν αποτέλεσμα, η εκτίμηση για επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνει τα φοβικά σύνδρομα στις αγορές καθώς η ανησυχία κλιμακώνεται, με τις αγορές να συμπεριφέρονται με νευρικότητα και τους δείκτες να καταγράφουν  πλαγιοκαθοδικές κινήσεις.  Την ίδια ώρα, η εκλογή Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, απέτρεψε μια εξέλιξη με βλαπτική προοπτική για την ευρωπαϊκή συνοχή.

Οι αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον επιδρούν αρνητικά και στην ελληνική οικονομία. Ήδη δε, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 1ο δίμηνο ξεπερνά τα €4 δις. από 1,2 δις. το 2021, καθώς οι εισαγωγές αυξάνουν με +61,3% έναντι +30,5% των εξαγωγών που είναι μισές περίπου σε αξία, εξαιτίας των αυξημένων τιμών των εισαγωγών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Προσδοκάται ωστόσο ότι οι θετικές εξελίξεις στον τουρισμό θα οδηγήσουν τις τουριστικές εισπράξεις κοντά στα επίπεδα του 2019, επιτρέποντας στο ΑΕΠ να φτάσει στο +3,5% που προβλέπει και η S &P  που διαμορφώνει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στις παρυφές της ποθητής επενδυτικής βαθμίδας. Παράλληλα, είναι πιθανή η προσθήκη δύο ακόμη εταιρειών στη σύνθεση του δείκτη MSCI Standard Greece στις 12/5, της Εθνικής και του Μυτιληναίου με τον τελευταίο να μεταβιβάζει τις περισσότερες ίδιες μετοχές σε θεσμικό επενδυτή εξωτερικού ενόψει των θετικών προοπτικών για τα μεγέθη του που οδηγούν σε αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμών στόχων από επιλεγμένους επενδυτικούς οίκους. 

Οι παραπάνω εξελίξεις δικαιολογούν την αυτόνομη πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου με το Γ.Δ. να καταγράφει θετικές επιδόσεις κατά τις 8 από τις 9 τελευταίες συνεδριάσεις και την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα €100 εκ.  εν μέσω εορταστικών ημερών. Με το Γ.Δ. να αντιμετωπίζει επιτυχώς το καθοδικό χάσμα της περιοχής των 940-950, αποτέλεσμα της έναρξης του πολέμου  στις 24/2. Θα απαιτηθεί ωστόσο εύλογος χρόνος ώστε να υπερπηδηθεί η αντίσταση των 950 μονάδων και να οδηγηθούμε στην αναμέτρηση με το υψηλό έτους των 971 μονάδων  της 11/2.  Με τα εταιρικά μεγέθη, τόσο τα απολογιστικά για το 2021 όσο και εκείνα πολλών εταιρειών για το 2022 να συνηγορούν στην εκτίμηση ότι δικαιολογούνται  υψηλότερες αποτιμήσεις για τις τράπεζες, πολλών δεικτοβαρών τίτλων  αλλά και τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης,  στο βαθμό που δεν συντελεστεί εκτροχιασμός της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της επιμονής των διαταρακτικών παραγόντων του εξωτερικού της περιβάλλοντος.

Σήμερα 

Οι διογκούμενοι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία ανάγκασαν τους επενδυτές να απορρίψουν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερο κίνδυνο υπέρ ασφαλών καταφυγίων όπως το δολάριο ΗΠΑ και τα κρατικά ομόλογα.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, ήδη ανήσυχες για τις προοπτικές επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων στις ΗΠΑ, την άνοδο του παγκόσμιου πληθωρισμού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, συγκλονίστηκαν αυτή την εβδομάδα λόγω των φόβων επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα, καθώς το Πεκίνο έμεινε σταθερό στα αυστηρά lockdown για τον COVID-19.

Οι ειδήσεις για τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη από τη Ρωσία ενίσχυσαν τη ζοφερή διάθεση, οδηγώντας τον παγκόσμιο μετοχικό δείκτη MSCI MIWD00000PUS σε υποχώρηση σε χαμηλό 13 μηνών.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei έχανε -1,30%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε απώλειες -0,82%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε -1,33% χαμηλότερα 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +0,13% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε ανοδική μεταβολή +1,72%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -0,55% και ήταν στις 542,68 μονάδες 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα