Τι θα αλλάξει ο Έλον Μασκ στο Twitter

Και πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 14:25
UPD:14:28
REUTERS/DADO RUVIC
Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 
 
Η νέα κατάκτηση του Έλον Μασκ έχει πυροδοτήσει σε άλλους υψηλές προσδοκίες και σε άλλους μεγάλες ανησυχίες. Δεν πρόκειται απλώς για το μεγαλύτερο deal της τελευταίας 20ετίας, αλλά για μία εξαγορά η οποία θα δώσει σε έναν και μόνο άνθρωπο (και δη στον πλουσιότερο επιχειρηματία του πλανήτη) τον έλεγχο ενός πανίσχυρου εργαλείου επιρροής. Μάλιστα δηλωμένη πρόθεση του ιδρυτή των Tesla και Space X είναι να αποσύρει το Twitter από το χρηματιστήριο - κάτι που σημαίνει ότι θα υπόκειται σε λιγότερους μηχανισμούς εποπτείας, ελέγχου και λογοδοσίας. 
 
Τι άλλο περιμένουμε να αλλάξει στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης πέρα από το καθεστως ιδιοκτησίας του; Πόσο θα επηρεαστούν οι χρήστες του και τι σημαίνει η εξέλιξη για την ελευθερία του λόγου; 
 

«Θα φιλοξενούνται όλες οι απόψεις» 

 
Ο Έλον Μασκ θεωρεί ότι στην προσπάθειά του να βάλει φρένο στη ρητορική μίσους ή τη διακίνηση των fake news, το Twitter έχει φτάσει στο άλλο άκρο, περιορίζοντας την ελευθερία του λόγου και κλείνοντας την πρόσβαση σε απόψεις που είναι εκτός της σφαίρας αυτού που θεωρείται politically correct. Ο ιδιος θέλει λοιπόν να διασφαλίσει ότι θα μετατραπεί σε μία πλατφόρμα στην οποία θα διασφαλίζεται η πολυφωνία. Όπως λέει αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέπονται αναρτήσεις που θα παραβιάζουν τους νόμους (υποκίνηση σε βία, ρατσιστικά σχόλια, ρητορική μίσους, παραπληροφόρηση). Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να το Twitter να είναι πολύ πιο προσεχτικό όταν αποφασίζει να «κατεβάσει» αναρτήσεις και πολύ περισσότερο να απαγορεύσει δια παντός ορισμένους χρήστες- όπως συνέβη για παράδειγμα με τον Ντόναλντ Τραμπ. 
Τι θα γινεται όμως με την κρατική προπαγάνδα; Σε αυτό δεν έχει απαντήσει ο Μασκ. Οι περισσότεροι βεβαίως όταν θέτουν αυτό το ζήτημα έχουν στον νου τους πρωτίστως την Κίνα - ένα απολυταρχικό καθεστώς που αποτελεί ταυτόχρονα μία σημαντικότατη αγορά για την Tesla. 
Ανησυχία εξέφρασε και η Διεθνής Αμνηστία. «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι ένα Twitter που θα κλείνει τα μάτια στη βία και σε κακοποιητικό λόγο έναντι ρηστών, που επηρεάζονται δυσανάλογα πολύ, όπως οι γυναίκες, τα non binary άτομα και άλλοι» ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Ενώ ανέβασε μήνυμα στο οποίο έγραφε: Δύο λέξεις: Τοξικό Twitter. 
O ίδιος εξέφρασε πάντως την ελπίδα ακόμη και οι επικριτές του να μείνουν στο Twitter, αφού «αυτό είναι η ελευθερία του λόγου». 
 

«Φρένο» στα bot και τα spam. Με κατάργηση της ανωνυμίας;  

Κορυφαία προτεραιότητα για τον Μασκ, όπως έχει δηλώσει, είναι να δώσει τέλος στο φαινόμενο των «στρατών bot», δηλαδή σε λογαριασμούς spam, που είτε θέλουν να προωθήσουν προπαγάνδα είτε να εξαπατήσουν χρήστες. Για να το πετύχει αυτό εξετάζει μεταξύ άλλων να απαγορεύσει την ανωνυμία (ή τη χρήση ψευδώνυμου) στους λογαριασμούς. Αρκετοί ανησυχούν ωστόσο πως η υποχρέωση ωστόσο να αποκαλύπτει κάποιος την ταυτότητά του θα περιοόριζε σε αρκετές περιπτώσεις τη δυνατότητά του να εκφραστεί ελεύθερα. Αυτός θα ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος ειδικά για ακτιβιστές, αλλά και ανθρώπους ευάλωτων ομάδων, σε χώρες όπου καταγράφονται εκεταταμένες παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κουμπί του edit 

Πριν ακόμη κάνει γνωστά τα σχέδιά του για εξαγορά του Twitter ο Έλον Μασκ (ένας από τους πιο επιδραστικούς χρήστες του μέσου) είχε πραγματοποιήσει δημοσκόπηση για τη δυνατότητα να ενσωματωθεί μία λειτουργία επεξεργασίας (edit button), ώστε οι χρήστες να μπορούν να διορθώνουν, να προστέθουν ή να αφαιρούν κάτι από τις αναρτήσεις τους. Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια λογαριασμοί συμμετείχαν και πάνω από το 70% απάντησε «ναι». Το Twitter κατόπιν γνωστοπίησε πως ήδη εργάζεται για μία τέτοια λειτουργία, η οποία θα δοκιμαστεί πρώτα στη συνδρομητική υπηρεσία Twitter Blue. Τα σχέδια αυτά πιθανότατα τώρα θα επισπευθούν. 

 

Λιγότερη εξάρτηση από τις διαφημίσεις 

Ο Έλον Μασκ θέλει στροφή σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα στηρίζεται λιγότερο στις διαφημίσεις και περισσότερο σε συνδρομές. Προς το παρόν η συνδρομητική υπηρεσία Twitter Blue που προσφέρει premium στοιχεία, όπως το «undo tweet», στοιχίζει 2,99 δολάρια τον μήνα. Αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Το τέταρτο τρίμηνο του 2021 τα διαφημστικά έσοδα κάλυψαν το 90% των συνολικών εσόδων του Twitter. 

 

Αλγόριθμος open source

Σε συνέντευξή του ο Μασκ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει αλγόριθμο ανοιχτού κώδικα για το Twitter. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα και σε άλλους εκτός της εταιρείας να προτείνουν αλλαγές και διορθώσεις.

 

 

 
 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα