ΥΠΟΙΟ: «Σε περίοδο ανάπαυσης» εισέρχεται η δημοσιονομική προσαρμογή

Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2008 20:41
UPD:04/12/2008 01:08

Σε «περίοδο ανάπαυσης» μπαίνει η δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και να στηριχθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου εξετάζεται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009.

Η δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε την περίοδο 2004-7 και αποτελούσε έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής, «δεν μπορεί παρά να μπει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, φέτος» σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτή είναι και η έννοια της ευέλικτης εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Επισήμανε ωστόσο πως «είναι δυστύχημα» ότι η διεθνής κρίση μας βρήκε στο μέσο της προγραμματισμένης πορείας εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών της χώρας: «Είχαμε πει ότι ο πρώτος στόχος ήταν να φτάσουμε στα επίπεδα του 3%, και κάτω από αυτά. Ο δεύτερος στόχος, δηλαδή, να φτάσουμε σε μηδενικά ελλείμματα, θα πρέπει να αναβληθεί» καθώς «δεν μπορούμε, με τον ίδιο ρυθμό, σε μια περίοδο κρίσης, να επιδιώκουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή» συμπλήρωσε.

Προειδοποίησε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε και να γυρίσουμε σε επίπεδα ελλείμματος και χρέους του παρελθόντος: «Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Στόχος μας είναι να γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή, η ελάχιστη δυνατή, και θα περιμένουμε την περίοδο της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας για να ξαναμπούμε σε μια πιο εντατική προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων και μείωσης του δημοσίου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα