Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
Η αποχώρηση της Total Energies από την κοινοπραξία που είχε αποκτήσει τα δικαιώματα για έρευνες φυσικού αερίου στα δυο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του γαλλικού ομίλου για αυξημένη έμφαση στις ΑΠΕ διεθνώς, στο πλαίσιο της οποίας έχει αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα από σειρά projects υδρογονανθράκων σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.
Έρχεται στον απόηχο του «μηνύματος» του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των δραστηριοτήτων για έρευνες φυσικού αερίου στην Ελλάδα –στο πλαίσιο του οποίου ζητήθηκε από τις ελληνικές και ξένες εταιρείες-παραχωρησιούχους των οικοπέδων να «ανοίξουν τα χαρτιά τους» για τις προθέσεις τους- αλλά δεν αλλάζει την εθνική στρατηγική και την κεντρική στόχευση να υπάρξει ορατότητα για τα δυνητικά κοιτάσματα της χώρας έως το τέλος του 2023.
Δήλωση Α. Στεφάτου (ΕΔΕΥ) στη «Ν»
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Total, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, δήλωσε στην «Ν»: « Ο ενεργειακός τομέας διέρχεται τα τελευταία χρόνια μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας. Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων (στην Ελλάδα και η αναβάθμιση των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και προτεραιότητας ανοίγει μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας.
Ωστόσο, η πρόσφατη μεταβλητότητα έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές και τους στόχους τους. Θα συνεργαστούμε με την Total για να διευκολύνουμε την αποχώρησή της και να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις της εταιρείας προς το ελληνικό Δημόσιο. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα εστιάσουμε στη συνεργασία μας με υφιστάμενους και δυνητικούς νέους επενδυτές για να αξιοποιήσουμε γρήγορα το δυναμικό της Ελλάδας που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο.
Μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στα δυο θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος , τα δεδομένα βρίσκονται στο στάδιο της ανάλυσης. Στην παρούσα φάση διερευνούμε τις δυνατότητες για τα οικόπεδα της Κρήτης. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσουμε τους πόρους της ΕΔΕΥ για να εγγυηθούμε ότι θα παρακολουθούμε και θα εφαρμόζουμε τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος».
Οι υπόλοιποι εταίροι
Όσον αφορά στα δυο μπλοκ «Νότια της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», τα οποία είναι «ανώριμα» μεν, πολλά υποσχόμενα δε (μεταξύ άλλων και λόγω της σχετικής γειτνίασής τους και των ομοιοτήτων που εμφανίζουν με άλλα οικόπεδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στα οποία έχουν βρεθεί κοιτάσματα φυσικού αερίου), επιδίωξη της κυβέρνησης –στη βάση των νέων χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν- είναι η ολοκλήρωση των δισδιάστατων (2D) σεισμικών ερευνών έως το τέλος του 2023.
Η Total Energies ήταν η λειτουργός (operator) του τριμερούς σχήματος των παραχωρησιούχων Total- Exxon Mobil- Ελληνικά Πετρέλαια, με μερίδιο 40%. Όσον αφορά στις προθέσεις των άλλων δυο εταίρων, η Exxon Mobil –που πραγματοποίησε πρόσφατα σε συνεργασία με την Qatar Petroleum διερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα- κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τα επόμενα βήματά της.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ –που ολοκλήρωσαν πρόσφατα τις 2D σεισμικές έρευνες στα οικόπεδα «μπλοκ Ιόνιο» και «μπλοκ 10» (στον Κυπαρισσιακό Κόλπο- Ανδρέας Σιάμισιης δήλωσε πρόσφατα ότι ο Όμιλος θα προχωρήσει τις έρευνες στην Κρήτη είτε με τους ίδιους, είτε με άλλους παίκτες, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να αρθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει με την προσφυγή στο ΣτΕ σε βάρος της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν υποβάλει οικολογικές οργανώσεις.
Η δικάσιμος έχει προσδιοριστεί για τις 5 Οκτωβρίου, μετά από τέσσερις αναβολές. Παράγοντες του κλάδου, πάντως, θεωρούν ότι το εν λόγω εμπόδιο κάθε άλλο παρά ανυπέρβλητο είναι, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τρόποι να αντισταθμιστεί ο όποιος κίνδυνος υπάρχει λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας.
Το «πρασίνισμα» της Total
Στα τέλη Μαρτίου, η Total Energies ανακοίνωσε ότι επιταχύνει τον «πράσινο» μετασχηματισμό της, με στόχο την επίτευξη του net zerο έως το 2050, θέτοντας ως στόχο την μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 50% το 2025 από τα επίπεδα του 2020 και κατά 80% το 2030. Η φιλοδοξία αυτή στηρίζεται από ένα επενδυτικό σχέδιο με ετήσιες επενδύσεις 13-16 δισ. για την επόμενη τετραετία, με την πλειονότητα των πόρων να κατευθύνεται στην ανάπτυξη πηγών ενέργειας μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος (ΑΠΕ, υδρογόνο, βιοκαύσιμα κ.α.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, ο γαλλικός όμιλος αποχώρησε πρόσφατα από «ώριμα» projects υδρογονανθράκων, όπως για παράδειγμα από το project North Platte στον Κόλπο του Μεξικού στις ΗΠΑ, το οποίο ανέπτυσσε σε συνεργασία με τη νορβηγική Equinor, έχοντας φτάσει προ των πυλών της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID).
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η Total Energies επικεντρώνεται πλέον αποκλειστικά στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής της TotalEnergies Marketing Hellas, θυγατρική για τον κλάδο Marketing and Services για Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μάλτα, Κύπρο, Γεωργία και Αρμενία. Την ίδια στιγμή, η Eren Hellas, η ελληνική θυγατρική της Total Eren (στην οποία η Total Energies συμμετέχει με ποσοστό 30%) διαθέτει συνολική μεικτή εγκατεστημένη ισχύ περίπου 350 MW και αναπτύσσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και αιολικών της έργων.