Αρχικά δήλωσε ότι σκεφτόταν να δημιουργήσει μία δική του πλατφόρμα social media. Και γιατί όχι, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι. Λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκε ότι απέκτησε σημαντικό μερίδιο στο Twitter, την αγαπημένη του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, της οποίας αποτελεί ενεργό αλλά και αμφιλεγόμενο μέλος. Ακόμα λιγότερες μέρες μετά γνωστοποίησε ότι επιθυμεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχό του, μέσω μιας επιθετικής προσφοράς εξαγοράς.
Πώς αντέδρασε το Twitter στα σχέδια του Έλον Μασκ; Το διοικητικό συμβούλιο επιστράτευσε το λεγόμενο «δηλητηριώδες χάπι», δίνοντας σε όλους τους μετόχους (εκτός από τον Μασκ) το δικαίωμα να αγοράσουν επιπλέον μετοχές με έκπτωση, για να αποτρέψει ή έστω να καθυστερήσει την εξαγορά της εταιρείας από τον δισεκατομμυριούχο.Η ενεργοποίηση του σχεδίου καθιστά ουσιαστικά αδύνατο για έναν «επιδρομέα» να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας.
Ττέτοιου είδους σχέδια συνηθίζονταν την δεκαετία του 80, και πλέον έχουν επανέλθει στην επιχειρηματική επικαιρότητα. Μάλιστα σχεδόν 100 αμερικανικές εταιρείες εφάρμοσαν τέτοια σχέδια το 2020, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι οι αποτιμήσεις που πλήττονταν από την πανδημία τις έκαναν ευάλωτες σε επιδρομές.
Ωστόσο, σημειώνουν οι Financial Times, η αποτελεσματικότητά τους στο να απομακρύνουν εχθρικούς πλειοδότες, έχει μεγαλύτερο τίμημα για την εταιρική διακυβέρνηση, με κάποιες χώρες να μην επιτρέπουν καν την εφαρμογή τους λόγω ανησυχιών ότι τελικά μπορούν να εδραιώσουν τη διοίκηση αντί να αναγκάσουν τα διοικητικά συμβούλια να συνεργαστούν ουσιαστικά με πλειοδότες που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τις εταιρείες προς το καλύτερο.
Αν μπορεί ή όχι να το κάνει αυτό ο Μασκ είναι ένα μεγάλο ερώτημα, σχολιάζουν οι FT, προσθέτοντας πως οι επιλογές του αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένες. Όπως αναφέρουν, θα μπορούσε να προσπαθήσει να πείσει τους μεγάλους επενδυτές να διώξουν και να αντικαταστήσουν μέλη του διοικητικού συμβουλίου, κάτι που απαιτεί χρόνο, ή θα μπορούσε να προσφύγει απευθείας στους μετόχους μέσω μιας δημοπρασίας, η οποία απαιτεί χρήματα. Ένα κρυπτικό tweet του Μασκ υποδηλώνει ότι κινείται προς το δεύτερο, συνεχίζουν, υπογραμμίζοντας πως πλέον γεννάται το ερώτημα εάν ο Μασκ μπορεί πραγματικά να αντέξει οικονομικά την προοπτική απόκτησης της πλατφόρμας.
«Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είναι φτωχός σε μετρητά», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως μεγάλο μέρος της περιουσίας του είναι δεσμευμένο σε μετοχές της Tesla, με όρια στο πόσα που μπορεί να δεσμεύσει ως εγγύηση για ένα δάνειο. Από την άλλη, τα τραπεζικά ιδρύματα διστάζουν.
Ο Μασκ, που είναι μόλις ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που κατανοεί την επιρροή που μπορεί να έχει μια πλατφόρμα μέσων, ελκύεται λιγότερο από την ικανότητά του να βγάζει χρήματα παρά από την ευρύτερη αξία του. Οι ιδέες του για το άνοιγμα του αλγόριθμου πίσω από τη ροή που βλέπουν οι χρήστες και την επαναφορά της εποπτείας περιεχομένου, μπορεί να μην βοηθήσουν στην ουσία: οι διαφημιστές είναι απίθανο να προσελκύονται από έναν ιστότοπο που δέχεται ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση, συνεχίζουν οι FΤ.
Όπως αρμόζει στο Twitter και σε μια από τις πιο δυνατές φωνές του, αυτή η μάχη εξαγοράς μέχρι στιγμής έχει να κάνει με το πώς πλασάρεται. Τα οικονομικά του Μασκ, καθώς και η πραγματική του πρόθεση, μας διαφεύγουν. Έχει πει μεγάλα λόγια σχετικά με την αναμόρφωση της πλατφόρμας για την προστασία του πολιτισμού. Αλλά ένα εγχείρημα τόσο σημαντικό για τον κοινωνικό λόγο όσο το Twitter, το οποίο εισέρχεται στον έλεγχο ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους χρήστες της πλατφόρμας με τεράστια επιχειρηματικά ενδιαφέροντα, είναι μια ανεπιθύμητη προοπτική σε έναν κόσμο χωρίς ευρύτερους κανόνες σχετικά με την ιδιοκτησία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κρίμα που το Twitter δεν έχει κουμπί αντιπάθειας, καταλήγουν.
naftemporiki.gr