Παγκόσμια Τράπεζα-ΔΝΤ: Προειδοποιήσεις για δημόσιο χρέος

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 23:30
UPD:23:37
REUTERS/YVES HERMAN

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς

Υπάρχει «μια τεράστια συσσώρευση χρέους, ειδικά στις φτωχότερες χώρες», δήλωσε, σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας πως «καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, οι πιέσεις για το χρέος εντείνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες».

«Πρέπει να προχωρήσουμε επειγόντως σε λύσεις», ανέφερε.

Ο Μάλπας είπε ότι η «κρίση χρέους» είναι ένα θέμα εκτενούς συζήτησης στις εαρινές συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ αυτής της εβδομάδας, όπου ήδη κυριαρχούν άλλα τρομακτικά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία του κορωνοϊού και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε  ότι το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται αντιμέτωπες ή σχεδόν αντιμέτωπες με κρίση χρέους – ένα ανησυχητικό όριο που επιτυγχάνεται όταν οι πληρωμές του χρέους τους είναι ίσες με το μισό μέγεθος των εθνικών τους οικονομιών.

Οι χώρες που προσπαθούν να πληρώσουν τους πιστωτές τους θα δυσκολευτούν επίσης να βοηθήσουν τους φτωχότερους πολίτες τους σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία διακόπτει τις αποστολές τροφίμων και ωθεί τις τιμές των τροφίμων υψηλότερα.

Χώρες σε όλο τον κόσμο συσσώρευσαν χρέη για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τις καταστροφές της πανδημίας του κορωνοϊού και τα lockdown που είχαν σκοπό να την περιορίσουν.

Εκτίναξη  

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα κρατικά χρέη σε χώρες χαμηλού εισοδήματος θα ξεπεράσουν το 50% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – το ευρύτερο μέτρο της οικονομικής παραγωγής – φέτος, από λιγότερο από 44% το 2019 πριν από την πανδημία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η τεράστια οικονομική βοήθεια λειτούργησε, τροφοδοτώντας μια απροσδόκητα γρήγορη ανάκαμψη από την πανδημική ύφεση του 2020.

Αλλά η ανάκαμψη αιφνιδίασε τις επιχειρήσεις. Προσπάθησαν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση των πελατών, η οποία κατέκλυσε εργοστάσια, λιμάνια και ναυπηγεία εμπορευμάτων. Οι παραδόσεις επιβραδύνθηκαν και οι τιμές αυξήθηκαν. Το ΔΝΤ προβλέπει τώρα ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 8,7% φέτος στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες και 5,7% στις προηγμένες οικονομίες, το μεγαλύτερο από το 1984.

Η Γκεοργκίεβα συμβούλεψε τις κεντρικές τράπεζες να κινηθούν προσεκτικά, να εξηγήσουν τι κάνουν για να αποφύγουν υπερβολικές αντιδράσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

 

«Βοήθεια στην Ουκρανία»

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζήτησε επίσης  από τις χώρες να προσφέρουν την οικονομική τους υποστήριξη στην Ουκρανία προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό στο ΔΝΤ ότι χρειάζονται 5 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία τους, δήλωσε η Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτός ο “αριθμός φαίνεται να ανταποκρίνεται στις (άμεσες) ανάγκες” και αυτό είναι ανεξάρτητο από τις μελλοντικές ανάγκες για την ανοικοδόμηση της χώρας που θα είναι “τεράστιες”, υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα