Χρηματιστήριο: Άνοδος 1% με ώθηση από τις τράπεζες

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 13:54
UPD:13:54
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άνοδο 1% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 935 μονάδες, με στήριξη από τον τραπεζικό δείκτη που ενισχύεται 3,35%. 

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Alpha Bank +5,3% και ακολουθούν Πειραιώς +3%, Eurobank +3% και Εθνική +2%. ήπια ανοδικά κινούνται Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Titan. Υποχωρούν ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ.

Έχοντας εγκαινιάσει τη νέα φάση του πολέμου στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις εστιάζουν στα ανατολικά της χώρας, με το Κίεβο να εκτιμάει ότι έχουν στόχο να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η ένταση των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο, στο Ντονμπάς και στην περιοχή του Ντνιπροπετρόβσκ έχει αυξηθεί, στοχεύοντας ακόμη και δομές πολιτών, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παράλληλα, συνεχίζουν τις προσπάθειες ολοκληρωτικής κατάληψης της Μαριούπολης, έχοντας δώσει το τρίτο τελεσίγραφο μέσα σε λίγες μέρες προς τους Ουκρανούς υπερασπιστές της πόλης που βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν κέρδη μετά το άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και αξιολογούν τις τελευταίες παγκόσμιες οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρέμεινε σταθερός στο άνοιγμα, αλλά σύντομα έγινε θετικός για διαπραγμάτευση 0,3% υψηλότερα με την πλειονότητα των τομέων σε θετικό έδαφος. O DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,4%.

Οι μετοχές του Ομίλου Credit Suisse υποχώρησαν 2,5% μετά την ανακοίνωση της ελβετικής τράπεζας ότι αναμένει απώλεια στα αναφερθέντα κέρδη πρώτου τριμήνου μετά την αύξηση των νομικών διατάξεων.

Την Τρίτη, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 και το 2023, λέγοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «θα εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό, προσθέτοντας πιέσεις στις τιμές και επιδεινώνοντας τις ήδη σημαντικές προκλήσεις πολιτικής». Τη Δευτέρα, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 κατά σχεδόν ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, από 4,1% σε 3,2%, επικαλούμενη την πίεση που άσκησε στην παγκόσμια οικονομία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα