Ο πόλεμος εξαφανίζει τις προοπτικές ανάκαμψης στις πωλήσεις αυτοκινήτων

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 11:35
UPD:11:37
via REUTERS/TT NEWS AGENCY

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν για ένατο συνεχόμενο μήνα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού και τονώνει τον πληθωρισμό ρεκόρ που κινδυνεύει να υπονομεύσει τη ζήτηση μόλις υποχωρήσουν οι ελλείψεις.

Οι ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 19% τον Μάρτιο σε 1,13 εκατομμύρια οχήματα λόγω της έλλειψης ημιαγωγών και άλλων εξαρτημάτων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων την Τετάρτη. Ο μήνας έκλεισε ένα απογοητευτικό ξεκίνημα του έτους, συμβάλλοντας σε πτώση 11% για το πρώτο τρίμηνο, αφού οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν δεσμευτεί για τη βελτίωση των συνθηκών το 2021.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναστατώσει τους τοπικούς προμηθευτές, αναγκάζοντας τη Volkswagen και την BMW να σταματήσουν προσωρινά την παραγωγή. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν επίσης να υποχωρούν ξανά στις προσδοκίες για βελτιώσεις στη διαθεσιμότητα ημιαγωγών, με τα σημεία συμφόρησης να φτάνουν τώρα πολύ μέσα στο επόμενο έτος. Ενώ η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά, ο πληθωρισμός ρεκόρ στην ευρωζώνη μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει τις αγοραστικές αποφάσεις, σύμφωνα με την LMC Automotive.

Οι πωλήσεις στην Ευρώπη αναμένεται να βελτιωθούν ελάχιστα φέτος, με τον πληθωρισμό πιθανόν να συγκρατήσει τη ζήτηση, ανέφερε σε έκθεσή της η LMC Automotive. Η LMC μείωσε την εκτίμησή της για ανάπτυξη στη Δυτική Ευρώπη σε μόλις 0,4%, αναμένοντας ότι οι παραδόσεις θα ανέλθουν συνολικά σε μόλις 10,63 εκατομμύρια, πολύ κάτω από το όριο των 14 εκατομμυρίων προ πανδημίας.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα