Σε υψηλό 73 χρόνων οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 10:58
UPD:11:02
REUTERS/REGIS DUVIGNAU

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται τα δεδομένα, πριν από 73 χρόνια, καθώς το κόστος ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο, οι τιμές παραγωγού για τα βιομηχανικά προϊόντα ήταν υψηλότερες κατά 30,9% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πρόκειται για την υψηλότερη αύξηση από τότε που ξεκίνησαν τα στοιχεία το 1949, δήλωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis. Το ποσοστό ήταν πάνω από το 28,2% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι του Reuters.

Το υψηλότερο κόστος στα εργοστάσια υποδηλώνει πρόσθετες προκλήσεις για τους παραγωγούς και περαιτέρω αύξηση των τιμών καταναλωτή καθώς ορισμένες επιχειρήσεις μετακυλίουν το κόστος τους στους καταναλωτές.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 7,3% τον Μάρτιο, που είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από την επανένωση της Γερμανίας και η υψηλότερη στην πρώην επικράτεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας από το 1981, όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί αισθητά ως αποτέλεσμα του πρώτου πολέμου του Κόλπου μεταξύ Ιράκ και Ιράν.

Η αύξηση των τιμών παραγωγού αντανακλά «τις πρώτες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε στατιστική υπηρεσία, με την άνοδο να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια. Οι τιμές της ενέργειας τον Μάρτιο του 2022 ήταν κατά μέσο όρο 84% υψηλότερες από τον ίδιο μήνα πέρυσι, με το φυσικό αέριο να αυξάνεται κατά 145%.

Η τιμή των λιπασμάτων, των οποίων η Ρωσία είναι μεγάλος εξαγωγέας, αυξήθηκε κατά 87%, με σημαντικές αυξήσεις που αναφέρθηκαν επίσης για την τιμή του ξύλου και του αλεύρου δημητριακών.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τη γερμανική οικονομική ανάπτυξη για φέτος στο 2,7%, 1,7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις του, λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στις τιμές μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα