Στο ναδίρ ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Ερευνα ΙΟΒΕ
Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2008 13:57

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχωρεί, για ένατο συνεχή μήνα, ακολουθώντας στενά την πανευρωπαϊκή τάση υποχώρησης.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ, ο δείκτης διαμορφώνεται πλέον στις 66,7 μονάδες από τις 72,9 μονάδες τον Οκτώβριο, καταγράφοντας έτσι νέο χαμηλό ρεκόρ, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Ισπανία, Ην. Βασίλειο, αλλά και Δανία Ολλανδία, είναι ορισμένες μόνο από τις χώρες όπου σημειώνεται ιστορικό χαμηλό τον Νοέμβριο.

Στην Ελλάδα, όλοι οι δείκτες στους επιμέρους τομείς της οικονομίας υποχωρούν, ενώ ελαφρά βελτίωση σε σχέση με τα πολύ χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου, παρουσιάζει η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Από την άλλη πλευρά, συνέπεια της συνεχούς υποχώρησης της ζήτησης στο σύνολο της οικονομίας είναι και η διαμόρφωση αποπληθωριστικών προσδοκιών για το επίπεδο των τιμών, στους περισσότερους κλάδους της εγχώριας οικονομίας, γεγονός που αναμένεται και από την πλευρά των καταναλωτών. Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής και της ζήτησης υποχωρούν έντονα, με τα αποθέματα όμως να περιορίζονται, έστω και οριακά.

- στις Υπηρεσίες εξασθενούν οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων και την τρέχουσα ζήτηση, ενώ αποκλιμακώνονται έντονα και οι προβλέψεις για την εξέλιξή της βραχυχρόνια.

- στο Λιανικό Εμπόριο οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τις προβλέψεις για την εξέλιξή τους επόμενους μήνες βραχυχρόνια, με τα αποθέματα όμως να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

- στις Κατασκευές το επίπεδο του προγράμματος εργασιών κρίνεται χαμηλό, ενώ δυσμενείς είναι και οι προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου.

- Αντίθετα με τους επιχειρηματικούς τομείς, η Καταναλωτική εμπιστοσύνη, φαίνεται να ανακόπτει τη συνεχή πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών και να σταθεροποιείται – οριακή βελτίωση - στα χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης οι μεν προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση έχοντας προσεγγίσει ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένουν αμετάβλητες ή και βελτιώνονται ελαφρά, οι προβλέψεις για την ανεργία όμως είναι οριακά δυσμενέστερες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα