Οι αποστολές αργού ρωσικού πετρελαίου συρρικνώθηκαν κατά 25% σε μόλις μία εβδομάδα

Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 15:25
UPD:15:25
REUTERS/Maxim Shemetov

Οι θαλάσσιες ροές ρωσικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο τις επτά ημέρες έως τις 15 Απριλίου. Οι όγκοι που κατευθύνονταν προς την Ασία από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, τη Βαλτική και τις ακτές της Αρκτικής έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Συνολικά 30 δεξαμενόπλοια φόρτωσαν περίπου 21,8 εκατομμύρια βαρέλια από ρωσικούς εξαγωγικούς τερματικούς σταθμούς, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αυτό ανέδειξε τη μέση θαλάσσια ροή αργού στα 3,12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 25% σε σύγκριση με την εβδομάδα που έληξε στις 8 Απριλίου.

Η μείωση των εξαγωγών πετρελαίου σημαίνει μειωμένα έσοδα για τη Μόσχα, καθώς το κόστος του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία αυξάνεται, όπως και οι επακόλουθες κυρώσεις στη ρωσική οικονομία. Με τους τρέχοντες ρυθμούς εξαγωγικού δασμού αργού πετρελαίου, οι αποστολές της εβδομάδας θα έχουν αποφέρει στο Κρεμλίνο περίπου 181 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 60 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώθηκαν χαμηλότεροι όγκοι και από τις τέσσερις εξαγωγικές περιοχές (Βαλτική, Μαύρη Θάλασσα, Αρκτική, Ειρηνικός). Οι ροές αργού αργού Urals και Siberian Light από τερματικούς σταθμούς στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα μειώθηκαν κατά 770.000 βαρέλια την ημέρα, ή 30%, με τον όγκο του αργού να αφήνει το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Novorossiysk κάτω κατά σχεδόν κατά 60%.

Εν τω μεταξύ, οι αποστολές από τους τρεις ανατολικούς τερματικούς σταθμούς της χώρας στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού μειώθηκαν κατά 205.000 βαρέλια την ημέρα, ή 17%. Τα φορτία από το Μούρμανσκ, το οποίο διαχειρίζεται αργό πετρέλαιο που παράγεται κατά μήκος της ακτής της Ρωσίας στην Αρκτική, μειώθηκαν επίσης κατά 57.000 βαρέλια την ημέρα, ή 15%.

Εν τω μεταξύ αυξάνεται η πίεση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και οι μεγαλύτεροι έμποροι στον κόσμο λένε ότι θα σταματήσουν να χειρίζονται τις προμήθειες της χώρας, γεγονός που θα μειώσει τις μελλοντικές ροές. Η παραγωγή της Ρωσίας την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου μειώθηκε κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάρτιο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα