Market Beat: Ο Απρίλιος μπορεί να φέρει την υπέρβαση της οροφής στις 930 μονάδες   

Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 08:49
UPD:08:50
  • Με τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street να εμφανίζουν θετικές μεταβολές της τάξης του +0,4% στις ασιατικές συναλλαγές, τα αντίστοιχα για τους δείκτες στην Ευρώπη δείχνουν ανοδική έναρξη στη Βρετανία και πτωτική στα χρηματιστήρια του ευρώ, μετά από δυο μέρες αργιών.
  • Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ χθες υποχώρησαν ξανά, στέλνοντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου στο 2,861%, το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματός του από τον Δεκέμβριο του 2018. Η απόδοση αυξήθηκε περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα μόνο τον Απρίλιο. Οι αποδόσεις και οι τιμές των ομολόγων κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.
  • Οι αγορές τιμολογούν πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η οποία προσπαθεί να μειώσει τον αυξημένο πληθωρισμό τιμών καταναλωτή χωρίς να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη. Ο S&P 500 διολίσθησε 0,90 μονάδες, ή λιγότερο από 0,1%, για να κλείσει στις 4391,69 μονάδες. Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 39,54, ή 0,1%, στις 34411,69. Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite Index υποχώρησε 18,72, ή 0,1%, στις 13332,36. Και οι τρεις δείκτες κυμάνθηκαν μεταξύ μικρών κερδών και ζημιών καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Με επιφύλαξη συμμετέχουν στις ασιατικές συναλλαγές οι θεσμικοί σήμερα, έχοντας προσδώσει θετικές μεταβολές στους περισσότερους τοπικούς δείκτες στις 7:00 δική μας ώρα, ενώ απώλειες έχει η αγορά μετοχών του Χονγκ Κόνγκ
  • Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2022 από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,2% από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου για 4,1%, καθώς σύρεται χαμηλότερα από την δραστηριότητα στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Ο οργανισμός θα συζητήσει ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης περίπου 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2023 τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο πρόεδρος Ντέιβιντ Μάλπας.
  • Η εικόνα της περασμένης εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που ξεκινούν τη βδομάδα σήμερα: Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,69% στη βδομάδα και στο έτος ενισχύεται +3,14%. Ο DAX  υποχώρησε -0,84%, ενώ στο 2022 υποχωρεί -10,83%, ο CAC με μεταβολή +0,63%, στο 2022 χάνει -7,88%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε κατά +1,08%, ενώ στο 2022 είχε επίδοση -0,17%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε +0,17%, με ετήσια επίδοση -9,09%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση -0,25%, ενώ στο έτος χάνει -5,74%.
  • Η τρίτη εβδομάδα του Απριλίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +1,40%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +4,49%, έτσι στο 2022 έχει άνοδο +2,87%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +1,37% και στον Απρίλιο ενισχύεται +4,68% με ετήσια απόδοση +3,66%. Επίσης έδωσε στον  FTSEΜ ενίσχυση κατά +0,82% όταν στον μήνα κέρδισε +3,34% ενώ στο έτος κερδίζει +4,13%. Ο κλάδος που συνέβαλλε αρνητικά στις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με πτώση -0,52%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον μήνα πτώση -0,31%, έτσι στο 2022 ενισχύεται κατά +11,49%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ο Απρίλιος θεωρείται και αποδείχθηκε σωστά ως ανοδικός παραδοσιακά μήνας,  καθώς και στην σύντομη, λόγω αργιών του Καθολικού Πάσχα, εβδομάδα η αγορά ενισχύθηκε με άνω του +1% βήμα. Η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια δεν ήταν ευνοϊκή για την κίνηση του ΓΔ προς τις 930 μονάδες και το ανώτερο της εβδομάδας ήταν οι 928,12, από την τελευταία και μόνη πτωτική σύνοδο της τρίτης εβδομάδας  με την εκπνοή των σειρών Απριλίου στα παράγωγα. Ωστόσο με χαμηλό εβδομάδας τις 904,69 μονάδες έναντι του κατώτερου της προηγούμενης στις 894,63, υπάρχει μια αισθητή βελτίωση στο κάτω όριο της διακύμανσής του. Παράλληλα το κλείσιμο στις 918,96 δεν εκμηδένισε τις προσδοκίες για προσέγγιση στη ζώνη των 930 – 940 μονάδων, που θεωρείται από την αγοραία συναίνεση κρίσιμη για τη συνέχεια της πορείας της αγοράς φέτος.

Κοντινός στόχος για την αγορά οι 930 μονάδες: Οι εγχώριοι αναλυτές μελετώντας τις εξελίξεις στο ταμπλό της Αθήνας δεν αποκλείουν ή καλύτερα συναινούν στην προσέγγιση από τον Γενικό Δείκτη του επιπέδου των 930 μονάδων.

Από τη Merit Sec. παρατηρούσαν: “H μεσοπρόθεσμη τάση του ΓΔ είναι ανοδική, προς το παρόν, καθώς συνεχίζει να κινείται υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 886,88 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 890 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 930 και 940 μονάδες”. Από την Beta Sec. για το ίδιο επίπεδο τιμών προσέθεσαν την εκτίμησή τους για τον τρόπο που θα γινόταν η προσέγγιση των αντιστάσεων: “Το θετικό momentum και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, ίσως μπορέσουν να βοηθήσουν την Αγορά να δοκιμάσει τις 930 μονάδες. Οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και οι επικαιροποιήσεις των προοπτικών στηρίζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, παρά τα αρνητικά μηνύματα από τον πληθωρισμό και την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου”. Το δε σχόλιο του  Νικόλα Πετράκη περιέχει την τεχνική προσέγγιση για την περιοχή των 930 – 940 μονάδων:  “Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την ανοδική του τάση, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Αγορές. Η παραμονή άνω των 900 μονάδων διατηρεί το αγοραστικό σήμα ανέπαφο, στοχεύοντας τις 930 μονάδες (78,6% retracement) και τις 943 μονάδες (falling gap). Μετά την τασική στήριξη των 900 μονάδων, οι 880 μονάδες διαμορφώνουν το επόμενο σημαντικό σημείο στήριξης της Αγοράς”.

Δεν είναι κατά βάθος, απορίας άξιο να υπάρχει ακόμα περιθώριο ανόδου των μετοχικών αξιών. Το δείχνει τεχνικά  η αναπήδηση των βασικών δεικτών από τα χαμηλά της πανδημίας, την άνοιξη του 2020, αλλά και αυτή από τον πυθμένα της κατηφόρας που όρισε η έναρξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας Ουκρανίας. Το πεδίο των ομολόγων είναι φέτος ναρκοπέδιο για τους επαγγελματίες διαχειριστές χαρτοφυλακίων στις αγορές σταθερού εισοδήματος, τα εμπορεύματα έχουν τεράστια νευρικότητα και η αγορά συναλλάγματος έχει ένα νικητή, το δολάριο. Στα χρηματιστήρια όμως, παρά τους αυξημένους παράγοντες κινδύνου, φιλοξενούνται μετοχές εταιριών που έχουν κέρδη και  δυναμική να τα αυξήσουν. Έτσι και η Αθηναϊκή αγορά έχει πιθανότητες να περάσει τις 1000 μονάδες. Αλλά… μπορεί να το κάνει μέσα στην περίοδο του Πάσχα;

Ορισμένοι αναλυτές δεν δίνουν πιθανότητες σε αυτό το σενάριο, γιατί θεωρούν απαραίτητο για την κατάκτηση επιπέδων που έχουν να φανούν πολύ καιρό, την εκτίναξη του τζίρου. Κάτι απίθανο να υπάρξει στις συνεδριάσεις αυτών των ημερών, καθώς οι αργίες γίνονται ευκαιρία για διακοπές, με παράλληλη μείωση του ενδιαφέροντος για τη διαχείριση του πλούτου κάθε ατόμου. Ωστόσο στο παρελθόν στην Αθήνα οι συνεδριάσεις προ και μετά το Πάσχα  απόκτησαν τον ρόλο της καταλυτικής βελτίωσης της τεχνικής εικόνας και έγιναν το σημείο καμπής για την μακροπρόθεσμη τάση. Το αν θα συμβεί και το 2022, δεν είναι από τώρα καθαρό. Υπάρχουν όμως αρκετές προϋποθέσεις για κάτι ανάλογο.

Μπορεί να περιλαμβάνει τρεις συνεδριάσεις η τρέχουσα εβδομάδα λόγω σύμπτωσης διαδοχικών αργιών, ωστόσο διεθνώς και στο εσωτερικό υπάρχει σειρά γεγονότων με χρηματιστηριακό ενδιαφέρον. Θεωρείται κεντρικό γεγονός  την ερχόμενη Μ. Παρασκευή, η πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P. Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα από την Παρασκευή δημοσίευσαν Ιντερτέκ, ANEK Lines και ΑΔΜΗΕ, αλλά η τηλεδιάσκεψη λαμβάνει χώρα σήμερα Μ. Τρίτη. Την Μ. Τετάρτη ακολουθούν τα αποτελέσματα των Κρι Κρι, Ακρίτας, Space Hellas, Moda Bagno και Viohalco, ενώ ο τίτλος των ΕΛΠΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα των 30 λεπτών ανά μετοχή. Την Μ. Πέμπτη θα ανακοινώσει την κερδοφορία της η Λούλης, η μετοχή της Παπουτσάνης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης και η Μπουτάρης έχει προγραμματισμένη μια πολύ σημαντική συνέλευση, στην οποία θα κληθεί να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης της Εταιρείας. Επισημαίνεται ακόμα ότι σήμερα η Entersoft θα ανακοινώσει βασικά μεγέθη α’ τριμήνου.

Οι εγχώριοι παράγοντες  αναμένουν συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, με χαμηλό τζίρο λόγω της περιόδου, ενώ πιστεύουν ότι θα διατηρηθούν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, σε μετοχές Εταιρειών που ανακοινώνουν αποτελέσματα. Στο εξωτερικό συνεχίζεται η ροή αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου στις ΗΠΑ, με κυριότερες ανακοινώσεις αυτές των: 19/4 Johnson & Johnson, IBM, Netflix, 20/4 P&G, Tesla, 21/4 AΤ&T, Philip Morris 22/4 America Express και Verizon.

Στον τομέα των κινδύνων που υπολογίζουν οι επενδυτές, δεν υπήρξε καμία πρόοδος. Αντίθετα, χωρίς κάποιος να έχει γνώσεις για την αξιολόγηση της φυσιογνωμίας των πρωταγωνιστών αυτού του πολέμου, που θα ξεπεράσει τους τρεις μήνες, καταλαβαίνει πως και οι δυο πλευρές πεισμάτωσαν και πλέον, οι ζωές στρατιωτών και πολιτών αποκτούν μικρότερη σημασία. Αλλά η παράταση τω συγκρούσεων σημαίνει παράταση των πληθωριστικών πιέσεων πανευρωπαϊκά. Θα αλλάξουν συνεπώς και θα γίνουν αυστηρότερα τα επενδυτικά κριτήρια. Απομένει η πρόσφατη στατιστική προϊστορία, για να εκπέμψει κάποια μηνύματα σε όσους θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η παγκόσμια μάχη κατά των πληθωριστικών πιέσεων δονεί τις αγορές

Το τέλος της τρίτης εβδομάδας του Απριλίου περιλάμβανε πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών παγκόσμια, άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα που έστειλε στο 2,8275% από 2,689% την προηγούμενη αυτές των 10ετών αναφοράς των ΗΠΑ, προκαλώντας ενίσχυση του δολαρίου.

Ήταν ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης σύμφωνα με ορισμένους που προκάλεσε αυτή την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, δηλαδή την πτώση της αξίας των εν λόγω χρεογράφων. Καθώς τόνισε πως θα ήταν πιο σωστή μια αύξηση των επιτοκίων στην συνάντηση των αρμοδίων της FOMC της Fed τον Μάιο κατά 50 μονάδες βάσης. Αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν μέλη της που σκέφτονται για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Αυτό έγινε αφότου η ΕΚΤ δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τις αγορές ομολόγων - γνωστές ως ποσοτική χαλάρωση - αυτό το τρίμηνο και στη συνέχεια να τις τερματίσει κάποια στιγμή στο τρίτο τρίμηνο. Οι επενδυτές παρατήρησαν επίσης έντονες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας και την Τράπεζα του Καναδά, και μια αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Κορέας καθώς και αυστηροποίηση της πολιτικής από τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης.

Όλες αυτές οι κινήσεις επιτάχυναν τις αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων και τις μειώσεις των τιμών των μετοχών. Διότι, σύμφωνα με τη Mona Mahajan, της Edward Jones, τα μακροοικονομικά στοιχεία της Πέμπτης υπογράμμισαν την ανάγκη της Fed να ενεργήσει γρήγορα. «Όλα τα συστήματα έχουν κατεύθυνση με εκτίμηση να κινηθεί η Fed αρκετά επιθετικά. Γενικά είναι μια παγκόσμια μάχη για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων».

Η διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων

Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν την εβδομάδα που πέρασε, δεν άλλαξαν ουσιαστικά τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι ανακοινώσεις του κυβερνήτη Μπράιναρντ και του προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης Γουίλιαμς έδειξαν, ότι η FOMC πιθανότατα θα εφαρμόσει μια επανάληψη, σαν δεύτερο γύρο τον Ιούνιο, μετά από μια αύξηση στην προσεχή συνεδρίαση του Μαΐου.

Παράλληλα, με την Πρόεδρο της ΕΚΤ να σηματοδοτεί ότι το πρόγραμμα χαλάρωσης τελειώνει μέχρι το καλοκαίρι, οι αγορές το εξέλαβαν ως δεδομένο, είτε αυτό συμβεί τον Ιούνιο είτε τον Ιούλιο. Η κ Λαγκάρντ συνέχισε να τονίζει την ανάγκη για δράση κατά περίπτωση, για σταδιακή σύσφιξη και ευελιξία. Αν και η έναρξη του κύκλου ανόδου των επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο φαίνεται να είναι ανάμεσα στις πιθανές επιλογές για την ΕΚΤ, από την Barclays δεν πιστεύουνε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη θα πραγματοποιηθούν τόσο νωρίς, εάν η οικονομία επιβραδυνθεί υπολογίσιμα. Γιατί γενικότερα υποβόσκει μια ανησυχία για πιθανή σκληρή προσγείωση των οικονομιών με την απότομη μετάβαση σε συνθήκες υψηλών επιτοκίων δανεισμού.

Εάν έρθει μια ύφεση, θα είναι από τις πιο ευρέως αναμενόμενες στην ιστορία. Ακόμα και οι αισιόδοξοι που δεν περιμένουν ύφεση φέτος ή του χρόνου, αναγνωρίζουνε ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί. «Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυξήσαμε τις πιθανότητες ύφεσης των ΗΠΑ από 15% σε 30%. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός θα ήταν υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πράγμα που συνεπάγεται αυστηρότερη με μεγαλύτερη διάρκεια νομισματική πολιτική». Σημείωσαν από την Yardeni Research. 

Η Ευρώπη και ο πόλεμος

Όλοι αξιολογούν τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη υψηλότερα από ότι πριν από την εισβολή. Οι αναλυτές από τις ΗΠΑ βλέπουν τις πιθανότητες στο 50% για το 2022. Επειδή ο πόλεμος είναι κυριολεκτικά πιο κοντά στην Ευρώπη και προκαλεί σημαντικό ενεργειακό σοκ. Ενώ επίσης οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, που αποδίδονται στον πόλεμο, είναι ακόμη μεγαλύτερες για την Ευρώπη από τις ΗΠΑ. Επιπρόσθετα οι προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας αποδυναμώνονται ως αποτέλεσμα των lockdown που επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση για να απαντήσει στις εξάρσεις του Covid-19 σε διάφορα μέρη της χώρας, ιδιαίτερα στη Σαγκάη. Η πολιτική μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης είναι καταστροφή, επειδή η Κίνα απέτυχε να εμβολιάσει τον πληθυσμό με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και επίσης απέτρεψε την ανάπτυξη φυσικής ανοσίας της αγέλης με πολιτικές που εμποδίζουν την κυκλοφορία του ιού. Τα βάσανα της Κίνας είναι πιθανό να συνεχίσουν να επιδεινώνουν τα παγκόσμια προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι σκληρές πιέσεις στα ομόλογα

Υπάρχουν αίτια για την αυξημένη τάση για ρευστοποίηση θέσεων έκτος της βεβαιότητας  πως οι επόμενες εκδόσεις θα προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις

  • Καθυστερημένη αντίδραση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Ο ρυθμός πληθωρισμού του ΔΤΚ αυξήθηκε από 2,6% ετησίως τον Μάρτιο του 2021 σε 7,9% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Την ίδια περίοδο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε από 1,5% σε 2,0%. Η απόδοση του ομολόγου ήταν πολύ πίσω από την καμπύλη πληθωρισμού κατά τη διάρκεια αυτών των 12 μηνών. Ήταν επίσης πολύ κάτω από την αναλογία τιμής χαλκού/χρυσού, γεγονός που υπονοούσε ότι η απόδοση θα έπρεπε να βρεθεί πιο κοντά στο 2,50%.
  • Η Fed τερματίζει αργά το τελευταίο πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης. Οι αγορές της Fed ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα στην αγορά ομολόγων συνέβαλαν στο να κρατηθεί μια οροφή στην απόδοση των ομολόγων πέρυσι. Το πρόγραμμα τερματίστηκε τον Μάρτιο. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC στις 15-16 Μαρτίου κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, 6 Απριλίου. Πρότειναν να μειωθεί κατά 95 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα ο ισολογισμός της Fed από τον Μάιο. Δεν είναι περίεργο που η απόδοση του ομολόγου ανέβηκε τελικά στο 2,50% την δεύτερη εβδομάδα του μήνα πιάνοντας τιμές κοντά στο 2,83% την περασμένη και τρίτη εβδομάδα του Απριλίου! Η επόμενη στάση είναι πιθανό να είναι το 3,00%.

Εάν και όταν φτάσει εκεί, θα αξιολογήσουν οι θεσμικοί την πιθανότητα να κινηθεί η απόδοση προς το 3,50%-4,00%. Ένα αποφασιστικό άλμα στην απόδοση πάνω από το 3,00% θα έσπασε σίγουρα τη γραμμή πτωτικής τάσης στο διάγραμμα αποδόσεων από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Πιο πιθανό, είναι η απόδοση του ομολόγου να μείνει μεταξύ 2,00% και 3,00% για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Με βάση όλα όσα αναφέρονται στο σχόλιό μας, το συμπέρασμα είναι ότι η παγκόσμια οικονομία βιώνει ένα στασιμοπληθωριστικό επεισόδιο παρόμοιο από πολλές απόψεις με το πληθωριστικό περιβάλλον βραδείας ανάπτυξης της δεκαετίας του 1970. Το ερώτημα είναι: Πόσο θα διαρκέσει; Αυτό εξαρτάται από το αν ο πληθωρισμός θα μειωθεί κυρίως από μόνος του, με μικρή βοήθεια από τις αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας. Τότε το πιθανότερο  αποτέλεσμα θα είναι μια ήπια προσγείωση παγκόσμια. Αλλά αν θα μειωθεί τότε και μόνο εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες τον… “αναγκάσουν”, προκαλώντας παγκόσμια ύφεση, θα ακολουθήσει μια σκληρή προσγείωση.

ΧΑ

Μια ακόμα ανοδική εβδομάδα αύξησε την ετήσια επίδοση

Ο Απρίλιος θεωρείται και αποδείχθηκε σωστά ως ανοδικός παραδοσιακά μήνας,  καθώς και στην σύντομη, λόγω αργιών του Καθολικού Πάσχα, εβδομάδα η αγορά ενισχύθηκε με άνω του +1% βήμα. Η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια δεν ήταν ευνοϊκή για την κίνηση του ΓΔ προς τις 930 μονάδες και το ανώτερο της εβδομάδας ήταν οι 928,12, από την τελευταία και μόνη πτωτική σύνοδο της τρίτης εβδομάδας  με την εκπνοή των σειρών Απριλίου στα παράγωγα. Ωστόσο με χαμηλό εβδομάδας τις 904,69 μονάδες έναντι του κατώτερου της προηγούμενης στις 894,63, υπάρχει μια αισθητή βελτίωση στο κάτω όριο της διακύμανσής του. Παράλληλα το κλείσιμο στις 918,96 δεν εκμηδένισε τις προσδοκίες για προσέγγιση στη ζώνη των 930 – 940 μονάδων, που θεωρείται από την αγοραία συναίνεση κρίσιμη για τη συνέχεια της πορείας της αγοράς φέτος.

Η τρίτη εβδομάδα του Απριλίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +1,40%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +4,49%, έτσι στο 2022 έχει άνοδο +2,87%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +1,37% και στον Απρίλιο ενισχύεται +4,68% με ετήσια απόδοση +3,66%. Επίσης έδωσε στον  FTSEΜ ενίσχυση κατά +0,82% όταν στον μήνα κέρδισε +3,34% ενώ στο έτος κερδίζει +4,13%. Ο κλάδος που συνέβαλλε αρνητικά στις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με πτώση -0,52%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον μήνα πτώση -0,31%, έτσι στο 2022 ενισχύεται κατά +11,49%.

Στην πρώτη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, με ανεξαρτησία από την τάση που επικράτησε σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι επενδυτές δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε blue chip εκτός των Τραπεζικών  οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 917,52 από 906,26 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,24%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 653,00 μονάδες με μεταβολή +1,34%, συμβάλλοντας στην άνοδο κατά +1,54% του FTSE25 που βρέθηκε στις 2231,13 από 2197,38 μονάδες την προηγούμενη συνεδρίαση της Παρασκευής 8/4,  ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,46%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 69,678 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,613 εκατ. Την Τρίτη ο ΓΔ ξεπέρασε τις 920 μονάδες, εν μέσω πτώσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με καλύτερο τζίρο, αφού ανέβηκε στα 93,036 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,058 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 921,37 μονάδες, με μεταβολή +0,42%, ενώ ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή -0,23%. Επηρεάζοντας την κατά +0,22% άνοδο του FTSE25 που κατέληξε στις 2236,01 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,01%. Ήταν σύνοδος που οι ανοδικές μετοχές ήταν λιγότερες από τις πτωτικές. Αυτό συνεχίστηκε και την Τετάρτη σε μικρότερο βαθμό, όταν ο ΓΔ κατέληξε στις 924,20 μονάδες με κέρδη +0,31%, με τον τζίρο στα 71,855 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων στα 4,923 εκατ. Ο ΔΤΡ, συνεχίζοντας την ήπια υποχώρησή του, έκλεισε στις 650,72 μονάδες με μεταβολή -0,12%. Ο FTSE25 με άνοδο +0,34% βρέθηκε στις 2243,65 μονάδες,  ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,59%. Ήταν η μέρα που η συνολική κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 66 δις ευρώ, αφού κατέληξε στα 66,190. Την Πέμπτη και τελευταία μέρα της εβδομάδας, μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης των σειρών Απριλίου στα παράγωγα, κυριάρχησαν πιέσεις για ενθυλάκωση κερδών που προέκυψαν από αλυσίδα πέντε ανοδικών κλεισιμάτων. Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, στα 71,485 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 9,693 εκατ., οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 919,96 μονάδες, με μεταβολή -0,57%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 641,01 μονάδες με μεταβολή -1,49%. Έτσι ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,72% στις 2227,50 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ έχασε -0,24%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,833 από 65,168 δις ευρώ την Παρασκευή 8/4. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,51 από 62,72 εκατ. ευρώ στη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου και των πακέτων υποχώρησε στα 6,3 από 7,9 εκατ.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Εκπνοή στα προϊόντα του FTSE25 με διατήρηση της αισιοδοξίας

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Απριλίου οι συμμετέχοντες στις συναλλαγές των παραγώγων ενδιαφέρθηκαν μόνο για τα ΣΜΕ κάθε τύπου και αδιαφόρησαν για αρκετά από τα τμήματα της αγοράς παραγώγων. Οι πιέσεις στα blue chip μεγάλωσαν μετά τη διακοπή των ΣΜΕ λήξης Απριλίου, ωστόσο το κλείσιμο στα ΣΜΕ λήξης Μαΐου που από σήμερα είναι η κυρίαρχη σειρά έγινε ψηλότερα από τις 2227,50 μονάδες που οδηγήθηκε ο υποκείμενος δείκτης.

Η τρίτη εβδομάδα του Απριλίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +1,40%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +4,49%, έτσι στο 2022 έχει άνοδο +2,87%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +1,37% και στον Απρίλιο ενισχύεται +4,68% με ετήσια απόδοση +3,66%. Επίσης έδωσε στον  FTSEΜ ενίσχυση κατά +0,82% όταν στον μήνα κέρδισε +3,34% ενώ στο έτος κερδίζει +4,13%. Ο κλάδος που συνέβαλλε αρνητικά στις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με πτώση -0,52%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον μήνα πτώση -0,31%, έτσι στο 2022 ενισχύεται κατά +11,49%.

Στην συνεδρίαση της εκπνοής των σειρών Απριλίου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Το άνοιγμα στις 2247,27 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 3,62 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 16,15 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2257,25 μονάδες, ήρθε στις 10:52. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:48 και ήταν οι 2227,46 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2227,5 από 2243,65 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,72% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 15,940 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 14/4/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου που εξέπνευσε ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1000 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος τις 2242,26 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 1124 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2259,00 μονάδες κατώτερο τις 2228,25 και τελευταίες πράξεις στις 2228,50 με τιμή κλεισίματος τις 2231,00 από 2241,50 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 3155 από 2305. Διακινήθηκαν επίσης 4 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου στις 2236,25 από 2240,25 μονάδες και η σειρά απόκτησε 34 ανοικτά ΣΜΕ.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Απριλίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Για  την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου επίσης δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς ομοίως δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Μάιου επίσης απουσίαζε το ενδιαφέρον.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση, της Τετάρτης 13/4 στις 650,72 μονάδες με μεταβολή -0,12%. Την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας την Πέμπτη 14/4, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 643,22 μονάδων (-1,15%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 653,98 (+0,50%), και ανώτερο τις 658,09 (+1,13%) έκλεισε στις 641,01 μονάδες με μεταβολή -1,49%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 27,540 εκατ. ευρώ και μοιράστηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-1,68%) απασχόλησε 5,055 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,05%) 10,981 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,07%) απασχόλησε 1,568 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-3,08%) απασχόλησε 2,913 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 648,25 από 658,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1.

Η εικόνα των blue chip την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου

Το πλήθος των 18 ανοδικών blue chip με μόνο 6 καθοδικά, υπογραμμίζει τον σημαντικό τους ρόλο στην πορεία της Αθηναϊκής αγοράς.

Με εβδομαδιαία κέρδη άνω του +2% συναντάμε 11, ήτοι:

  1. ΕΛΛΑΚΤΩΡ +8,03% -με μεταβολή Απριλίου (+19,26%) και {+13,93%στο 2022},
  2. ΜΥΤΙΛ +6,81% -μηνιαία (+11,92%)  και {+9,85% },
  3. ΛΑΜΔΑ +5,89% -μηνιαία (+5,13%)  και {-5,00% },
  4. ΔΕΗ +5,59% -μηνιαία (+9,34%)  και {-11,60% },
  5. ΟΛΠ +4,59% -μηνιαία (+4,59%)  και {+3,25% },
  6. ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,25% -μηνιαία (+4,25%)  και {+3,26% },
  7. ΒΙΟ +3,72% -μηνιαία (+0,34%)  και {-2,83% },
  8. ΜΠΕΛΑ +3,61% - μηνιαία (+10,52%)  και {+18,41% },
  9. ΕΤΕ +3,24% - μηνιαία (+10,20%)  και {+26,06% },
  10. ΤΕΝΕΡΓ +2,22% - μηνιαία (+2,53%)  και {+25,33% }, 
  11. ΜΟΗ +2,05% - μηνιαία (+5,82%) και {+9,85% }.

Με μεταβολές κοντά στων βασικών δεικτών είχαμε 3 τις:

  1. ΑΔΜΗΕ +1,74% μηνιαία (+4,46%)  και {-3,11% },
  2. ΑΡΑΙΓ +1,49% μηνιαία (-1,81%)  και {+13,22% },
  3. ΟΠΑΠ +1,13% μηνιαία (+8,71%)  και {+15,08% }.

Με κέρδη από 0,00% ως +0,60% βρέθηκαν:

  1. ΤΙΤC  +0,58% μηνιαία (+3,88%)  και {+4,04% },
  2. ΕΛΧΑ +0,47% μηνιαία (-2,06%)  και {-7,57% },
  3. ΕΥΔΑΠ +0,42% μηνιαία (+3,79%)  και {-8,83% }, 
  4. ΕΕΕ +0,13% μηνιαία (-0,29%)  και {-36,86% },
  5. ΕΛΠΕ 0,00% μηνιαία (+2,30%)  και {+21,38% }.

Με εβδομαδιαίες απώλειες συναντάμε έξη:

  1. ΑΛΦΑ -3,00% -μηνιαία (-3,09%)  και {+0,42% },
  2. ΣΑΡ -2,47% -μηνιαία (-0,70%)  και {-20,00% },
  3. ΠΕΙΡ -1,38% -μηνιαία (-3,89%)  και {+5,43% },
  4. ΟΤΕ -1,20% -μηνιαία (+10,00%)  και {+10,98% },
  5. ΕΥΡΩΒ -0,83% -μηνιαία (-3,86%)  και {+14,60% },
  6. ΚΟΥΕΣ -0,33% μηνιαία (+5,21%)  και {-2,93% }.      

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν υπολογίσιμα από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 6624 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 119.983 από 116.353 και τιμή κλεισίματος στα 1,10 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2993 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,68 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 19.937 από 20.411. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 141 οι ανοικτές θέσεις

Της ΕΥΡΩΒ με 1193 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,03 ευρώ και έγιναν 38.908 από 38.650 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 900 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,36 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 28.905 από 28.959.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1092 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Ιουνίου, τα 920 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 767 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές εμφανίζουν μεικτή εικόνα σήμερα Τρίτη 19/4 στην έναρξη μιας εβδομάδας που αναμένονται εταιρικά αποτελέσματα εταιριών των ΗΠΑ, ενώ το επενδυτικό κοινό ταλαντώνεται μεταξύ των μέτρων της Κεντρικής Τράπεζας για την ανακούφιση των πληγέντων από τα μέτρα κατά του Covid-19 και της εκτιμώμενης επιθετικής πολιτικής από τη Fed για να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Στις 8:30

Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +0,64%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,53%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,93% ψηλότερα

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -2,11%

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε οριακή μεταβολή -0,10%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -0,34% και ήταν στις 570,65 μονάδες



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα