Από την έντυπη έκδοση
Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]
Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας των εισηγμένων στο Χ.Α. δείχνουν οι ισολογισμοί 51 εταιρειών σε σύνολο 159 (ποσοστό 32%) για το 2021 που είχαν δημοσιευθεί μέχρι και την περασμένη Παρασκευή.
Αν και η περίοδος δημοσίευσης των αποτελεσμάτων λήγει στις 29 Απριλίου 2022, η τελική γραμμή στο σύνολο των εισηγμένων εταιρειών, παρά τις σημαντικές ζημιές από τον τραπεζικό κλάδο (-1,5 δισ. ευρώ), παραμένει έως τώρα θετική, στα 2,974 δισ. ευρώ, επίδοση καλύτερη και από το σύνολο της χρήσης του 2019 που τα κέρδη είχαν διαμορφωθεί στο 1,669 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 η αντίστοιχη επίδοση ήταν 1,226 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η κερδοφορία, εκτός από την αύξηση των λειτουργικών περιθωρίων, έχει επηρεαστεί θετικά και από τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή κατά 200 μονάδες βάσης. Σε κάθε περίπτωση, το 2021, παρά τον Covid-19, αποδείχθηκε μια εξαιρετική χρονιά, με τις εισηγμένες να αφήνουν πίσω τη διετία της πανδημίας, αλλά και τη δεκαετή οικονομική κρίση. Βέβαια θα ήταν και η φετινή χρονιά πολύ καλή, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία επανέφερε τις εισηγμένες σε θέση άμυνας.
Οι εκτιμήσεις
Οι προβλέψεις των κορυφαίων χρηματιστηριακών εταιρειών για το σύνολο του 2021 αναφέρουν ότι οι πωλήσεις για το σύνολο των εισηγμένων (πλην τραπεζών) θα φτάσουν στα 63,5 δισ. ευρώ, έναντι 53,69 δισ. ευρώ που είχαν πετύχει οι ίδιες εταιρείες κατά το έτος 2020 (δηλαδή αύξηση 18,3%) και 65,54 δισ. ευρώ που είχαν πετύχει κατά το έτος 2019 (μείωση 3,17% το 2021 σε σχέση με το 2019). Σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά από φόρους προβλέπεται ότι για τη χρήση του 2021 θα καταγραφούν κέρδη ύψους 2,89 δισ. ευρώ, καθώς υπολείπονται σχεδόν 108 ισολογισμοί, με τους περισσότερους εξ αυτών να αναμένεται πως θα είναι ζημιογόνοι.
Το 2021 οι εισηγμένες πέτυχαν όχι μόνον αυξήσεις στα κρίσιμα μεγέθη των πωλήσεων και των κερδών, αλλά και βελτίωση των διαφόρων χρηματοοικονομικών λογαριασμών και σχέσεων (π.χ. περιθώρια κερδοφορίας, χρηματοοικονομικές δαπάνες, δαπάνες λειτουργίας κ.λπ.). Με καλή διαχείριση του λειτουργικού κόστους μέσω περιορισμού των δαπανών τους και αύξηση των εξαγωγών, κατάφεραν να εμφανίσουν αύξηση τζίρου και κερδοφορίας στους 12 μήνες της παρελθούσης χρονιάς.
Σε αρκετές εισηγμένες, πάντως, τα κέρδη έχουν επηρεαστεί θετικά από έκτακτους παράγοντες. Αποτέλεσμα της αυξημένης κερδοφορίας είναι η αύξηση της καθαρής θέσης, η οποία στις εμποροβιομηχανικές εταιρείες κινείται στο 12,8%. Στο θέμα της ρευστότητας η εικόνα είναι ενθαρρυντική, με τα ταμειακά διαθέσιμα να εμφανίζουν αύξηση 3%, τον δανεισμό να μετατοπίζεται σε μακροπρόθεσμα δάνεια (αύξηση 8% έναντι μείωσης 5,7% στα βραχυπρόθεσμα) και τον συνολικό καθαρό δανεισμό να μειώνεται κατά 5,7%.
Υψηλές μερισματικές αποδόσεις
Η κερδοφορία αρκετών εισηγμένων για τη χρήση του 2021 έχει επηρεαστεί θετικά και από έκτακτους παράγοντες. Αποτέλεσμα της αυξημένης κερδοφορίας είναι η αύξηση της καθαρής θέσης, η οποία στις εμποροβιομηχανικές εταιρείες κινείται στο 12,8%. Στο θέμα της ρευστότητας η εικόνα είναι ενθαρρυντική, με τα ταμειακά διαθέσιμα να εμφανίζουν αύξηση 3%, τον δανεισμό να μετατοπίζεται σε μακροπρόθεσμα δάνεια (αύξηση 8% έναντι μείωσης 5,7% στα βραχυπρόθεσμα) και τον συνολικό καθαρό δανεισμό να μειώνεται κατά 5,7%.
Από τις ως τώρα ανακοινώσεις των μερισμάτων προκύπτει ότι και φέτος θα είναι μια χρονιά ιδιαίτερα πλούσια σε διανομές. Ήδη, άλλωστε, έχουν ανακοινωθεί μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου και προμερίσματα συνολικής αξίας 1,25 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ πέρυσι.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ισχυρών οικονομικών επιδόσεων είναι αυτά των εταιρειών Mytilineos, Coca-Cola HBC, Cenergy, ElvalHalcor, Viohalco, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, ΟΛΠ, EXAE, Fourlis, Entersoft, Epsilon Net, Ideal, Byte Computer, Πετρόπουλος, Παπουτσάνης, Autohellas και Γενική Εμπορίου.
Αναμφίβολα, ένα τμήμα της πολύ υψηλής κερδοφορίας του 2021 προέρχεται από μη λειτουργικούς παράγοντες (π.χ. ανατίμηση αποθεμάτων, μεγαλύτερες αποτιμήσεις στις εύλογες αξίες ακινήτων, διεύρυνση περιθωρίων κέρδους λόγω της εκτίναξης των τιμών στα commodities), πλην όμως υπήρξε παράλληλα και αύξηση των πωλήσεων σε όγκο, προερχόμενη από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ +8,3%) και από τη βελτίωση επιδόσεων στο μέτωπο των εξαγωγών.
Τέλος, χρηματιστηριακοί κύκλοι προχωρούν σε δύο επισημάνσεις:
- Πρώτον, η πολύ αυξημένη κερδοφορία θα οδηγήσει φέτος και σε μεγαλύτερες χρηματικές διανομές των εταιρειών προς τους μετόχους, πράγμα που άρχισε ήδη να γίνεται ορατό από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων (π.χ., ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΕΛΠΕ, Viohalco, Autohellas, ΕΧΑΕ, Γενική Εμπορίου).
- Δεύτερον, θα υπάρξουν και εισηγμένες που θα μοιράσουν φέτος χρήματα στους μετόχους τους, ενώ δεν το είχαν πράξει πέρυσι (π.χ., Fourlis, Ideal, Ίλυδα, Mevaco).