Παγκόσμια Τράπεζα: Μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στο 3,2% από 4,1%

Θέλει να αποδεσμεύσει 170 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της κρίσης του πολέμου
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 17:53
UPD:19:42
EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την ετήσια πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 τη Δευτέρα κατά σχεδόν ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, από 4,1% σε 3,2%, αναφέροντας τον αντίκτυπο που έχει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία.

H Τράπεζα θέλει να αποδεσμεύσει 170 δισεκατομμύρια δολάρια, με σκοπό να υποστηρίξει τις χώρες στην αντιμετώπιση πολλαπλών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής και ανθρωπιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ετοίμαζε ένα πακέτο βοήθειας 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 15 μήνες για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν πολλαπλές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής και ανθρωπιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ετοιμαζόμαστε για μια συνεχή απάντηση, δεδομένων των πολλαπλών κρίσεων» σε όλο τον κόσμο, είπε στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη των Εαρινών Συναντήσεων.

Ανέφερε ιδιαίτερα την επισιτιστική ανασφάλεια και την προσφυγική κρίση που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τις ρωσικές επιθέσεις. «Τις επόμενες εβδομάδες, σκοπεύω να συζητήσω με το διοικητικό μας συμβούλιο ένα νέο φάκελο περίπου 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατανέμεται σε 15 μήνες για να καλύψει την περίοδο από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023», διευκρίνισε.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος ήταν «να δεσμευτούν περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά τους επόμενους τρεις μήνες». Αυτός ο φάκελος είναι σημαντικός, σημείωσε, υπενθυμίζοντας, συγκριτικά, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει το 2020 την αποδέσμευση 157 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Ο Ντέιβιντ Μάλπας δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το χρέος των φτωχών χωρών.

«Αναμένουμε ότι η κρίση χρέους θα συνεχίσει να επιδεινώνεται το 2022», είπε, σημειώνοντας ότι αυτές οι χώρες ήταν υπό «σοβαρό οικονομικό στρες».

Συνολικά, το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται ήδη σε αδυναμία αποπληρωμής χρέους ή σε υψηλό κίνδυνο χρέους.  Στην αρχή της πανδημίας Covid-19, οι πλούσιες χώρες του G20 πρόσφεραν στις φτωχές χώρες ένα μορατόριουμ για τις πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους μέχρι το τέλος του 2020 προτού το παρατείνουν μέχρι το τέλος του 2021.

Πηγές: AFP, Le Figaro, CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα