Η Sberbank στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων

Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 08:46
UPD:08:48
EPA/YURI KOCHETKOV

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, Sberbank, και σε άλλες ρωσικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες στον επόμενο γύρο περιορισμών της, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε γερμανική εφημερίδα.

«Εξετάζουμε περαιτέρω τον τραπεζικό τομέα, ειδικά τη Sberbank, η οποία αντιπροσωπεύει το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα», είπε η φον ντερ Λάιεν στην Bild am Sonntag όταν ρωτήθηκε για τον επικείμενο έκτο γύρο κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ έχουν επέβαλαν «αυστηρές κυρώσεις» στη Sberbank και σε μία άλλη ρωσική τράπεζα, την Alfa Bank, νωρίτερα τον Απρίλιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε επίσης κυρώσεις στη Sberbank και δεσμεύτηκε να τερματίσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου έως το τέλος του 2022.

Όμως η Sberbank και η Gazprombank είχαν γλιτώσει μέχρι στιγμής τις ευρωπαϊκές κυρώσεις επειδή μέσω των δύο αυτών τραπεζικών ιδρυμάτων γίνονται κυρίως οι πληρωμές για τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα. 

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εξετάζει «έξυπνους μηχανισμούς» για να συμπεριλάβει το πετρέλαιο στις επόμενες κυρώσεις, ανέφερε το Reuters.

Στον πέμπτο γύρο των κυρώσεων, η ΕΕ είχε ανακοινώσει ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της «πλήρους απαγόρευσης συναλλαγών» σε τέσσερις τράπεζες που αντιπροσώπευαν το 23% του τραπεζικού τομέα της Ρωσίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα