Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
e.triiri@naftemporiki.gr
Επενδυτές με «γερά νεύρα» απαιτεί το σημερινό πληθωριστικό περιβάλλον, παρότι υπάρχουν ενεργητικά που μπορούν να υπεραποδώσουν.
Ο ΓΝΩΣΤΟΣ μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ δεν σταμάτησε να επενδύει ακόμη και όταν ο πληθωρισμός είχε αγγίξει το 14% και τα επιτόκια των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων το 20% τη δεκαετία του 1970. Ένα γνωστό του μότο άλλωστε είναι το εξής: «Το να επενδύεις σταθερά σε μετοχές είναι ο μοναδικός δρόμος, απλά να φοβάσαι όταν οι άλλοι επενδύουν μετά μανίας και να ορμάς όταν οι άλλοι φοβούνται».
Η συμβουλή αυτή μπορεί να έχει απήχηση και σήμερα με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κοντά στο 8%, πλησιάζοντας στο απόγειό του, όπως αναφέρουν αναλυτές. Υπενθυμίζεται ότι η χειρότερη επίδοση των μετοχών κατά τη διάρκεια του υψηλού πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 σημειώθηκε όχι όταν ο πληθωρισμός έφθασε στο απόγειό του, αλλά όταν άρχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Από το 1972 έως το 1973 ο πληθωρισμός διπλασιάστηκε σε άνω του 6%, ενώ έως το 1974 εκτινάχθηκε στο 11%. Μέσα σε αυτά τα δύο έτη ο S&P 500 υποχώρησε συνολικά 40%. Ο πληθωρισμός σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο το 1979 και το 1980, ξεπερνώντας το 13,5%, όμως έως τότε ο S&P 500 είχε μακράν επιστρέψει σε θετική απόδοση.
Αρκετοί θεσμικοί επενδυτές προτείνουν και στο σημερινό περιβάλλον μετοχές που μπορούν να μετακυλίσουν το κόστος πρώτων υλών στους καταναλωτές, όπως εταιρείες καταναλωτικών αγαθών. Ένα πιο ασφαλές στοίχημα είναι τα εμπορεύματα και το real estate, καθώς και τα τιμα- ριθμοποιημένα ομόλογα.
Εύρωστες μετοχές
Ο αναλυτής Ευάγγελος Πανέτσος αναφέρει ότι σε περιβάλλον πληθωρισμού, υψηλής απασχόλησης και ικανοποιητικής ανάπτυξης, η πιο επιθυμητή επενδυτική επιλογή σε ένα χαρτοφυλάκιο είναι οι μετοχές. Επιλεκτικά, μετοχές εύρωστες, value stocks, με υψηλές μερισματικές αποδόσεις που μπορούν να ελέγξουν τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών και μισθών και να αυξήσουν τα έσοδά τους και τα περιθώρια κέρδους τους. Επιλέγουμε κυρίως μετοχές κλάδου ενέργειας (πετρελαϊκές, LNG, εταιρείες green energy), real estate, τραπεζικές και πρώτων υλών με γεωγραφική διασπορά, κυρίως Αμερική και λιγότερο Ευρώπη.
Στο ομολογιακό κομμάτι υπάρχει η επιλογή των TIPS (Treasury inflation Protected Securities) και των ILB (inflation linked Bonds), ομολόγων ή αμοιβαίων και ETFs που διαχειρίζονται τέτοια ομόλογα και των οποίων το κουπόνι και η τιμή αυξάνονται όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός. Επίσης έχουν ενδιαφέρον ομόλογα κοντινών λήξεων 3-4 ετών που έχουν αποτυπώσει σε μεγάλο βαθμό ήδη τον αναμενόμενο πληθωρισμό όπως και την αύξηση επιτοκίων. Βέβαια, βασική παράμετρος είναι στο περιβάλλον του αυξημένου πληθωρισμού να έχουμε διατήρηση ή μικρή μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και να μην πέσουμε τελικά σε ύφεση που θα επιβαρύνει το επενδυτικό αίσθημα.
Η «άμεση σύνδεση»
Η JPMorgan Wealth Management προτείνει μετοχές εταιρειών που συνδέονται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα και τα επιτόκια. Για παράδειγμα, οι αποτιμήσεις των τραπεζών είναι ιστορικά συνδεδεμένες με τις πληθωριστικές προσδοκίες. Επίσης, οι εταιρείες με αγοραστική δύναμη σε κυκλικούς τομείς, όπως βαριά βιομηχανία και πρώτες ύλες, μπορούν να παρουσιάσουν αύξηση εσόδων.
O Νικόντεν Ζουμίλο, καθηγητής Οικονομικών στο University College London, θεωρεί το real estate ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση, σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο οι τιμές ακινήτων σε ένα διάστημα 100 ετών που μελέτησε συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, ενίοτε τον ξεπερνούν κατά 2% έως 3% στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Σύμφωνα με δείκτες του Bloomberg, οι τιμές ακινήτων στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν από το 5% το 1960 στο περίπου 14% το 1970.
Ευνοημένοι κλάδοι
Αναλυτές της Wells Fargo συστήνουν σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού εμπορεύματα, μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, ενέργεια και μετοχικά REITS (επενδυτικά ταμεία που επενδύουν σε real estate). Ειδικότερα, κλάδοι όπως χρηματοοικονομικών, βαριάς βιομηχανίας και πρώτων υλών μπορεί να ευνοηθούν. Μελέτη της Wells Fargo έχει δείξει ότι μεταξύ 15 κορυφαίων κατηγοριών ενεργητικού που έχουν εξεταστεί σε πληθωριστικές περιόδους από το 2000, την κορυφαία απόδοση (41%) την παρουσιάζει το πετρέλαιο, ενώ ακολουθούν οι μετοχές αναδυόμενων (18%), ο χρυσός (16%) και οι κυκλικές μετοχές (16%).
Υγιής κερδοφορία
Στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley εξακολουθούν να προτιμούν τις βρετανικές μετοχές, οι οποίες έχουν υπεραποδώσει φέτος, καθώς τα κέρδη τους παραμένουν υγιή και οι αποτιμήσεις τους δεν είναι υπερβολικά υψηλές. Για τη γενικότερη προοπτική
των ευρωπαϊκών μετοχών, βλέπουν ολοένα και περισσότερες προκλήσεις, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για ύφεση.
Διόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι έπειτα από πολλά χρόνια απραξίας ο Γουόρεν Μπάφετ έχει αρχίσει ξανά αγορές, με έμφαση σε πετρελαϊκές και τεχνολογικές. Πόσο τυχαίο είναι αυτό, θα δείξει. Δίδει πάντως στους επενδυτές τις εξής συμβουλές: να εστιάζουν σε επιχειρήσεις που δημιουργούν αντί να καταναλώνουν ρευστό και να προτιμούν εταιρείες που μπορούν να αυξήσουν τις τιμές.