Τρία «αγκάθια» για το νέο πακέτο μέτρων

Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 06:59
UPD:07:00
REUTERS/ALY SONG

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Ένα πολυεπίπεδο πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η οποία μέρα με τη μέρα δυσκολεύει όλο και περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά μελετά η κυβέρνηση για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το πλέγμα αυτό θα αρχίσει να ξετυλίγεται μετά και τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και όταν η κυβέρνηση θα έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κατά πόσο θα υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Διαφορετικά, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει από μόνη της και να λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

 Έως τότε, η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή των παρεμβάσεων που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας σχεδιάζεται η καταβολή της «επιταγής ακρίβειας» σε ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας ενώ αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου. Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου  για το μήνα Απρίλιο.

Στην τελική ευθεία περνά και η διαδικασία για την απόφαση της δεύτερης κατά σειρά αύξησης του κατώτατου μισθού. Ήδη το ΚΕΠΕ έχει καταθέσει την πρόταση του στο υπουργείο Εργασίας και απομένει η εισήγηση του υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη η οποία θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της 29ης Απριλίου. Σημειώνεται ότι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα αποφασιστεί θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαίου.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο επόμενο πακέτο μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις αυξημένες τιμές της ενέργειας. Ένα πακέτο το οποίο όμως πριν πάρει την τελική του μορφή, έχει αρκετά «εμπόδια» που πρέπει να ξεπεράσει καθώς :

·       Δεν θα πρέπει να θέτει σε δοκιμασία τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού. Εν αναμονή και της δημοσιοποίησης των στοιχείων για το έλλειμμα του 2021 από τη Eurostat τη Μεγάλη Παρασκευή 22 του μηνός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε χθες ότι πέρυσι το έλλειμμα κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα από το αναμενόμενο δίνοντας έτσι έναν «αέρα» στην κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις για φέτος.

·       Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το τί τελικά προτίθεται να κάνει η Ευρώπη αναφορικά με τις τιμές στην ενέργεια. Αν δηλαδή θα δοθεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως έγινε και πρόσφατα με την πανδημία, καθώς, όπως άλλωστε έχει επισημανει πολλές φορές ο έλληνας πρωθυπουργός καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση από μόνη της.

·       Στα δύσκολα περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι το θέμα που κυριαρχεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους αυτή την περίοδο, με μία μικρή ανάπαυλα λόγω του καθολικού Πάσχα, είναι η εφαρμογή και η ενίσχυση των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία και οι επιπτώσεις στις οικονομίες των κρατών-μελών.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία ήδη έχουν «καταστρώσει» σενάρια για  τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται :

-        η επέκταση και τους επόμενους μήνες της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις

-        η παράταση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης και το Μάιο

-        περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με στόχο την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.α

-        η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση και τουρισμό έως το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει έως το τέλος Ιουνίου

-        η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα και περιορισμένα στον αριθμό είδη διατροφής. Ένα μέτρο το οποίο όμως κρύβει αρκετές δυσκολίες καθώς πέρα από το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που έχει, θα πρέπει, εφόσον εφαρμοστεί, να διασφαλίζει ότι θα λειτουργήσει τελικά προς όφελος των καταναλωτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα