Η κατάσχεση των γιοτ Ρώσων ολιγαρχών στοιχίζει ακριβά στις ΗΠΑ

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 12:04
UPD:12:09
REUTERS/ALBERT GEA

Όταν το σούπερ-γιοτ Tango κατασχέθηκε από την Ισπανία κατόπιν εντολής των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σηματοδότησε μια νίκη υψηλού προφίλ για τη μονάδα KleptoCapture του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μια νέα ομάδα που δημιουργήθηκε για να εντοπίσει τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών που έχουν υποστεί κυρώσεις και άλλων προσκείμενων στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ. Πούτιν.

Τώρα έρχεται το άβολο μέρος της κατάσχεσης του σκάφους του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, αξίας 95 εκατομμυρίων δολαρίων: η πληρωμή για τη συντήρηση του γιοτ.

Όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναλαμβάνουν τη φύλαξη περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε άτομα υπό κυρώσεις από τη Ρωσία ή αλλού, αναλαμβάνουν επίσης την ευθύνη να διατηρήσουν το περιουσιακό στοιχείο σε καλή κατάσταση, δήλωσε ο Άντριου Άνταμς ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης που διορίστηκε να ηγηθεί της πρωτοβουλίας KleptoCapture τον περασμένο μήνα.

Στην περίπτωση των κατασχεθέντων γιοτ, αυτό σημαίνει «βεβαιωθείτε ότι καλύπτονται από ασφάλιση και βρείτε άτομα για να εκτελέσουν την απαραίτητη συντήρηση», ώστε το σκάφος να μην χάσει την αξία του όσο είναι στα χέρια της κυβέρνησης.

«Αν καταλάβουμε το σκάφος, υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η δουλειά είναι να συνεργάζονται με ασφαλιστικές εταιρείες, να συνεργάζονται με εταιρείες διαχείρισης σκαφών αναψυχής ή εταιρείες διαχείρισης ναυτιλίας, για να βεβαιωθούν ότι έχουμε τηρήσει τις απαιτήσεις», είπε ο Άνταμς σε μια συνέντευξη. «Πρέπει να αναλάβουμε τέτοιου είδους ευθύνη».

Το Tango μήκους 78 μέτρων ανήκει στον Βέκσελμπεργκ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2018. Οι αρχές κατέσχεσαν το ολλανδικής κατασκευής γιοτ, το οποίο διαθέτει σαλόνι ομορφιάς, σπα και πισίνα, «με βάση παραβίαση της τράπεζας των ΗΠΑ απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και νομοθετικές κυρώσεις», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Περισσότερα από δώδεκα σούπεργιοτ συνολικής αξίας περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατασχέθηκαν ή κατασχέθηκαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια τις τελευταίες έξι εβδομάδες ως μέρος των σαρωτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Ρωσικά σούπερ γιοτ αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων κρατούνται στην Ευρώπη. Η διατήρηση ειδών πολυτελείας, όπως αυτά τα πλοία, συνοδεύεται από βαρύ τίμημα.

Το ετήσιο λειτουργικό κόστος ενός σούπεργιοτ είναι συνήθως περίπου το 10% της αξίας του σκάφους, άρα περίπου 9,5 εκατομμύρια δολάρια στην περίπτωση του Tango. Στη Γερμανία, οι αρχές αυτή την εβδομάδα κατέσχεσαν το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο, το Dilbar του Άλισερ Ουσμάνοφ, το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμά στα 600 έως 750 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να βρουν έμπειρο προσωπικό για να διευθύνει το γιοτ. Η διατήρηση των υφιστάμενων μελών του πληρώματος είναι δύσκολη επειδή ήταν στη μισθοδοσία ενός ατόμου υπό κυρώσεις, αν και τα περισσότερα μέλη του προσωπικού των κρατουμένων γιοτ έχουν εγκαταλείψει ούτως ή άλλως.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα