Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Η δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων σύνδεσης στο internet των πελατών του ΟΤΕ σε περιοχές χωρίς οπτική ίνα στο τελικό σημείο, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό, θα προχωρήσει, καθώς όπως εκτιμάται, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δεν θα μπορούσε να λάβει απόφαση που θα την σταματούσε.
Δύο είναι οι βασικότεροι λόγοι: Η αναβάθμιση των ταχυτήτων δεν θα αποβεί σε όφελος μόνον των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά θα βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας στους δείκτες συνδεσιμότητας και η ΕΕΤΤ έχει ήδη εγκρίνει τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ διαπιστώνοντας ότι δεν προκαλούν συμπίεση περιθωρίου κέρδους στους υπόλοιπους παρόχους.
Η τελική απόφαση της ΕΕΤΤ αναμένεται σήμερα, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί με θέμα τη λήψη απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Vodafone με αντικείμενο να σταματήσει ο ΟΤΕ το πρόγραμμα αναβάθμισης των ταχυτήτων.
Η τηλεπικοινωνιακή αγορά δεν θα αιφνιδιαστεί από την απόφαση, την γνωρίζει.
Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι Vodafone και Wind - Nova θα ακολουθήσουν και θα πράξουν το ίδιο στους συνδρομητές τους για λόγους ανταγωνισμού.
Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία η διοίκηση της Vodafone, δεν είναι αντίθετη με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία προσθέτοντας ότι το ζητούμενο «είναι να ληφθούν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, που θα επιτρέψουν σε όλους τους παρόχους της αγοράς να μεταφέρουν τους πελάτες τους σε υψηλότερες ταχύτητες με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, χωρίς διακρίσεις».
Βάσει εκτιμήσεων η αναβάθμιση από τους υπολοίπους παρόχους θα δρομολογηθεί όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ ΟΤΕ και Vodafone, Wind – Nova για τα κόστη μετάβασης σε υψηλότερες ταχύτητες (χονδρικής) με την ΕΕΤΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιχειρεί να διαμεσολαβήσει.
Δεν εκτιμάται, στο μεταξύ, ως πιθανή μια προσφυγή της Vodafone στην αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της αναβάθμισης των ταχυτήτων.
Από τη Vodafone σε συνεργασία πάντα με το Group εξετάζεται προσφυγή στην ΕΕ για το θέμα του Μοντέλου Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM - Price Squeeze Model). Πρόκειται για το εργαλείο με βάση το οποίο η ΕΕΤΤ εξετάζει τα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ (τα πακέτα του ΟΤΕ, ως επιχείρηση με Σημαντική Ισχύ στην αγορά, ελέγχονται για το αν αφήνουν ικανό περιθώριο κέρδους στην υπόλοιπη αγορά).
Η ΕΕΤΤ έχει καθυστερήσει πολύ να θέσει σε εφαρμογή ένα επικαιροποιημένο PSM και χρησιμοποιεί αυτό του 2011, χωρίς πάντως να θεωρείται δεδομένο ότι ένα νέο μοντέλο θα οδηγούσε την Επιτροπή σε διαφορετικές αποφάσεις αναφορικά με την αναβάθμιση των ταχυτήτων.