"Φρένο" από το ΣτΕ στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Μαρίνας Αρετσούς

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 23:21
UPD:15/04/2022 00:03
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Αποδεκτή έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή που είχε κάνει ο Δήμος Καλαμαριάς εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Ταμείου για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της μαρίνας της Αρετσούς, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Δήμο Καλαμαριάς.

Η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, δικαιώνει το επιχείρημα του Δήμου ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι την αντίδραση του Δήμου Καλαμαριάς είχαν προκαλέσει οι υψηλοί συντελεστές δόμησης που περιλάμβανε το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα (σ.σ. μεταξύ άλλων και ξενοδοχείο και σπίτια) σε μια περιοχή που επί δεκαετίες αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς δημόσιους χώρους όχι μόνο της Καλαμαριάς αλλά ολόκληρης της πόλης και η έμφαση του εν λόγω σχεδίου περισσότερο στο real estate και όχι στην τουριστική ανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, όπως ανακοινώθηκε, θα προβεί σε σχετικές επίσημες δηλώσεις για το θέμα αύριο το μεσημέρι. Η εν λόγω απόφαση πάντως, όπως επισημαίνεται από κύκλους του Δήμου, εκτιμάται ότι θα δώσει τον χρόνο για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του Δήμου, του ΤΑΙΠΕΔ και των αρμοδίων υπουργείων για τους όρους του διαγωνισμού, όπως και για τους όρους για την παραχώρησης της παρακείμενης Πλαζ της Αρετσούς και το Αλιευτικό Καταφύγιο στην Κρήνη, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προτάσεις-"κόκκινες γραμμές" του Δήμου Καλαμαριάς για την αξιοποίησή τους.

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μόνο ημέρες πριν - όπως είχε δημοσιεύσει πρόσφατα η "Ν" - την αναμενόμενη κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τα έξι ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη μαρίνα (Emma Alpha Holding Ltd., Άβαξ Α.Ε., Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε., Πόρτο Καρράς Μαρίνα Α.Ε., Τεκάλ Α.Ε. και Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε.), όπως τουλάχιστον προέβλεπε το νεότερο χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα