EE: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με οδηγό τον...άνθρακα

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 22:12
UPD:15/04/2022 01:03
REUTERS/DADO RUVIC

 Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκπονούν σχέδια για εμπάργκο στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, το πιο αμφισβητούμενο μέτρο κατά της Ρωσίας στο οποίο αντιστέκεται η Γερμανία λόγω του μεγάλου αντίκτυπου στην οικονομία της,

Έχοντας ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, αλλα με μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται σχέδιο απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου, με την ίδια προσέγγιση: δίνοντας δηλαδή χρόνο -κυρίως- στο Βερολίνο, που είναι ενεργειακά εξαρτημένο από την Μόσχα, να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι συζητήσεις έρχονται ακριβώς τη στιγμή που ο  Βλαντιμίρ   Πούτιν παραδέχτηκε ότι οι δυτικές κυρώσεις που ήδη ισχύουν έχουν πλήξει τον ζωτικό ενεργειακό τομέα της χώρας του.

Το νωρίτερο που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ θα είναι μετά τον τελικό γύρο των γαλλικών εκλογών, στις 24 Απριλίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι πιθανή αύξηση στις τιμές δεν θα τροφοδοτήσει τα επιχειρήματα της Μαρίν Λεπέν κατά του Εμ.Μακρόν   

Η λειτουργία χρονοδιαγράμματος είναι εξίσου σημαντική ώστε να πειστούν και οι 27 χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε ένα  -αδιανόητο μέχρι τώρα- βήμα, όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι NYT, καθώς η Ρωσία προετοιμάζει νέα επίθεση κατά της ανατολικής Ουκρανίας.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι αυξάνεται η αισθηση ότι μία νέα «Μπούτσα» θα επισπεύσει την απόφαση  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αυστηροποιεί ολοένα και περισσότερο τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, δέχεται τρομερή πίεση από τους συμμάχους να σταματήσει να τροφοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν μέσω των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Ωστόσο, υπάρχουν κράτη - μέλη που ειναι απροετοίμαστα να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες από το κλείσιμο της ρωσικής κάνουλας. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Γερμανία, που συνεχώς «μπλοκάρει» την δρομολόγηση αποφάσεων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα