Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως η τράπεζα διατήρησε σταθερή τη νομισματική της πολιτική, βάσει των δεδομένων, «τα οποία θα επαναξιολογηθούν». H Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Ένα γρήγορο και απότομο μποϊκοτάζ στη ρωσική ενέργεια θα είχε μεγάλο αντίκτυπο. Ένας τέτοιος κίνδυνος ενισχύει μόνο τη βούληση των Ευρωπαίων να κινηθούν προς την πράσινη ενέργεια και να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία», προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ, κάνοντας λόγο για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και σοβαρά προβλήματα στον ανεφοδιασμό και σε διατροφικά ζητήματα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Ξέρουμε πως κάποιες χώρες είναι πιο ευέλικτες από τις άλλες [στο ζήτημα του εμπάργκο]», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο θα βύθιζε άλλες οικονομίες σε ύφεση, αλλά ταυτόχρονα θα επιτάχυνε την ενεργειακή μετάβαση της ευρωζώνης.
Διευκρίνισε παράλληλα ότι σε επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος για τον τερματισμό των αγορών μέσα στο γ' τρίμηνο του έτους.
Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως στόχος της ΕΚΤ είναι «η εξασφάλιση σταθερότητας». Επανέλαβε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις συγκυρίες, ενώ παραδέχθηκε πως οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τροφίμων θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό άνω του στόχου 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Η ανάπτυξη το α' τρίμηνο ήταν αδύναμη λόγω της πανδημίας», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.«Oι αυξήσεις των τιμών έχουν διευρυνθεί και είναι αβέβαιο πόσο επίμονος θα είναι ο υψηλότερος δομικός πληθωρισμός.
Τα σημάδια για περαιτέρω αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή χρήζουν προσοχής, καθώς οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, όπως και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη».
Επιμένοντας στον αντίκτυπο του πολέμου, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για αυξημένο ρίσκο για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, επισημαίνοντας παράλληλα πως η ανάπτυξη και η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και του πληθωρισμού θα εξαρτηθούν από «την εξέλιξη του πολέμου, το αποτέλεσμα των κυρώσεων», ενώ δεν απέκλεισε «πιθανά νέα μέτρα» κατά της Ρωσίας.
Κατά την κ. Λαγκάρντ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τον κίνδυνο ο πληθωρισμός-ρεκόρ της Ευρωζώνης, να αυξηθεί περαιτέρω».
«Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα των μισθών», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως είναι ενδεικτικοί για τις εκτιμήσεις και την πορεία του πληθωρισμού. «Όσο πιο ψηλά είναι ο πληθωρισμός, τότε όλο και περισσότερο θα πληθαίνουν οι συζητήσεις και οι αποφάσεις για αυξήσεις των μισθών».
Η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε πως σε κάποιες χώρες βρίσκεται συμβιβαστική λύση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ωστόσο «σε άλλες αυτό δεν επιτυγχάνεται κυρίως λόγω υψηλών απαιτήσεων».
naftemporiki.gr