Χρηματιστήριο: Η Αθήνα βλέπει προς τις 930 μονάδες

Αναμένεται αντίδραση στην απόφαση της ΕΚΤ αργότερα
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 11:22
UPD:11:28
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Χωρίς, ευτυχώς, τη συνήθη αυτή τη βδομάδα ανεξαρτησία της Αθήνας από την τάση των διεθνών, αφού κινούνται ανοδικά, είχαμε επικράτηση των εντολών αγοράς ενώ οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν συνηθισμένοι. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκονται 5 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με μέτρια βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών. Η τάση θα εξαρτηθεί από την στάση των θεσμικών έναντι του τραπεζικού κλάδου όπου επικρατεί η κυκλικότητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον από την περασμένη Πέμπτη, μετά την απόφαση της ΕΚΤ.

 

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ, διατηρούν από το πρωί θετικές μεταβολές αλλά μειώθηκαν και έγιναν της τάξης του +0,03%, αφού οι μεταβολές για τα ΣΜΕ του Dow Jones είναι στο +0,03% και του S&P500 είναι στο +0,01%. Δείχνοντας τάση να ανοίξουν επίπεδα αργότερα. Οι δείκτες στην Ευρώπη με συντονισμό εμφανίζουν ανοδική εικόνα μετά από άνοιγμα με οριακά χάσματα.
  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 είχε μεταβολή της τάξης του -0,03% με τη συμπλήρωση 25 λεπτών στις πρωινές συναλλαγές, γιατί ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν στο -0,28%. Άλλοι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη έχουν μεταβολές της τάξης του +0,30%. Στη Γερμανία ο DAX ήταν στο +0,22% και ο γαλλικός CAC 40 κέρδιζε +0,49%, ενώ στην Ιταλία και την Ισπανία, οι δείκτες είχαν μεταβολές  +0,44% και +0,24% αντίστοιχα, 25 λεπτά από τότε που άνοιξαν. Η δυναμική τους είναι σαφώς ανοδικής αντίδρασης μετά από τρεις πτωτικές συνόδους, λόγω των μειωμένων αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα από τις ΗΠΑ.
  • Η ανατροπή της αρνητικής για το ρίσκο ατμόσφαιρας για τις μετοχές στην Ευρώπη στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης εκεί, επηρέασε ελαφρά στο ξεκίνημα το φρόνημα των επενδυτών της Αθηναϊκής αγοράς. Αμέσως μετά από το ανοδικό άνοιγμα υπερίσχυσε  η ζήτηση μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Έτσι η τιμή ανοίγματος ήταν οριακά πάνω από τις 925,2 μονάδες ήτοι 1,01 μονάδες πάνω από το κλείσιμο την περασμένη σύνοδο (924,20). Η κυριαρχία της ζήτησης έναντι της προσφοράς, σχετικά σύντομα πέρασε την αγορά σε ανοδική πορεία αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης μιας ανοδικής συσσώρευσης.
  • Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου αναφοράς από 2,856% την Τετάρτη, σήμερα ήταν στις 10:40 στο 2,827%.

 

Εικόνα των κλάδων στην έναρξη

 

Οι συναλλασσόμενοι επέλεξαν να ασκήσουν πιέσεις σε πολλούς κλάδους στο ξεκίνημα ήτοι στις εταιρίες  Τροφίμων Ποτών -1,17%, Τηλεπικοινωνιών -0,82%, Κατασκευές & Υλικά -0,11%, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες -0,01%.

Με κέρδη οι Κλαδικοί Δείκτες για τις εταιρίες Υγειάς +1,43%, στις Πρώτες Ύλες +0,89%, Τραπεζών +0,71%, Προσωπικά Προϊόντα 1,01%, Ταξίδια Αναψυχή +0,70%. Σήμερα οι αλλαγές στα ποσοστά μεταβολής, αποτυπώνουν την παραδοχή της ανοδικής τάσης αλλά και την προσπάθεια να ξεπεραστούν οι 930 μονάδες.

 

Η πορεία του μέσου όρου στο ημίωρο

 

Η Αθηναϊκή αγορά, με εμφάνιση ρυθμών στις συναλλαγές ίδιων με την προηγούμενη διαπραγμάτευση, κινεί τις τιμές των βασικών δεικτών της νευρικά πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης, ενώ φαίνεται να έχει κατασταλαγμένη τάση ανοδικής συσσώρευσης. Η μικρότερη μεταβολή της έχει φθάσει το +0,02% και η μεγαλύτερη ανοδική από το άνοιγμα ήταν στο +0,42% στα πρώτα 22 λεπτά. Ειδικά πριν το πρώτο 30λεπτο, άνοιξαν τον ΓΔ σε τιμή 1,01 μονάδες ψηλότερα από το επίπεδο των 924,20 μονάδων που ήταν το κλείσιμο της Τετάρτης. Το ανώτερό του για την πρώτη μισή ώρα, που πιθανά να αναζητηθεί αργότερα, ορίστηκε στις 928,12 μονάδες (+0,42%), με τιμή ανοίγματος τις 925,21 (+0,11%). Από τα  πρώτα λεπτά το ταμπλό φάνηκε να ειδοποιεί πως η κατεύθυνση του ΓΔ θα είναι ζήτημα που θα λύσει η στάση των θεσμικών για τις Τράπεζες των οποίων ο δείκτης είχε μεταβολή από +0,50% ως +0,84% ενώ το άνοιγμα έγινε για τον ΔΤΡ με ανοδικό  χάσμα 3,26 μονάδων από το κλείσιμο των 650,72 μονάδων στην προηγούμενη σύνοδο

 

 

Οι μετοχές που κινούν τους βασικούς δείκτες

 

Απώλειες στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης σήμερα στις 10:55 παρουσίασαν  οι ΕΕΕ -1,04%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,83%, ΛΑΜΔΑ -0,37% και ΑΔΜΗΕ -0,21%. Τα μεγαλύτερα κέρδη εμφάνισαν ΒΙΟ +2,28%, +1,23%, ΜΠΕΛΑ +1,40%, ΑΛΦΑ +1,23 %, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,01%, ΑΡΑΙΓ  +0,93%. Μαζί με την πτωτική ώθηση από  6 blue chip έδιδαν παράλληλα ώθηση οι απώλειες 17 μετοχών ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ του ταμπλό. Αντίθετα υπέρ ανόδου λειτουργούσαν τα κέρδη σε 16 - 18 blue chip και 55 μετοχές της αγοράς συνολικά. Έτσι μετά από 27 λεπτά συναλλαγών υπήρχαν 55 ανοδικές 18 πτωτικές και 5 αμετάβλητες με σχέση που θα αλλάξει πιθανά αργότερα. 

 

Από τα blue chip ξεχώρισαν οι εντολές που σταθεροποίησαν τη ζήτηση στα ΒΙΟ ΑΛΦΑ ΜΠΕΛΑ. Η σχετικά υψηλή βαρύτητα των τελευταίων στο σχηματισμό τις τιμής των βασικών δεικτών προμηνύει την πιθανότητα διατήρησης της ανοδικής συσσώρευσης. Η συνέχεια στην κίνηση προς ανεύρεση τιμών ψηλότερα των 930 μονάδων είναι πιθανή για σήμερα με την πάροδο του χρόνου. Θεωρητικά απειλείται μόνο από το κλίμα στην κεφαλαιαγορά της Ευρώπης καθώς εκεί η πορεία των βασικών δεικτών προέκυψε εξαρχής ανοδική αν και δεν βελτιώνεται αισθητά, πολλά μπορούν να αλλάξουν μετά την εμφάνιση της κ. Λαγκάρντ. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι χρειάστηκαν 30 λεπτά για να φθάσει ο τζίρος τα 5 εκατ. ευρώ από 7 χθες.

                                                                                                                                                                                 

Ορίστηκε στις 10:31 το κατώτερο μέρας στις 924,35 μονάδες και το ανώτερο στις  10:51 και ήταν στις 928,12 μονάδες και είναι πιθανό να αναζητηθεί  στη συνέχεια. Από τα  πρώτα λεπτά το ταμπλό φάνηκε να ειδοποιεί πως η κατεύθυνση του ΓΔ θα είναι ζήτημα που θα λύσει η στάση των θεσμικών για τις Τράπεζες των οποίων ο δείκτης είχε ως +0,87% μεταβολή ενώ το άνοιγμα έγινε για τον ΔΤΡ με ανοδικό  χάσμα 3,26 μονάδων από το κλείσιμο των 650,72 μονάδων στην προηγούμενη σύνοδο

 

Στις 11:05 ο ΓΔ βρέθηκε γύρω από τις 924,98 μονάδες  με μεταβολή της τάξης του +0,08% με τον τζίρο στα 5,5 εκατ. ευρώ με μηδενική αξία πακέτων. Ο τραπεζικός δείκτης είχε μεταβολή +0,89% στα πρώτα 21 λεπτά ενώ άνοιξε +0,50% ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης, αποκτώντας  αμέσως θετική μεταβολή. Ο FTSE25 εμφάνισε αντίστοιχες διακυμάνσεις και ετοιμάζεται για ήπια ανοδική πορεία με την πάροδο του χρόνου.

 

 Η Merit Sec. στο πρωινό της σχόλιο ανέφερε: Ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 0.31% και έκλεισε στις 924,20 μονάδες. H μεσοπρόθεσμη τάση του ΓΔ είναι ανοδική προς το παρόν, καθώς συνεχίζει να κινείται υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 886,88 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 900 και 890 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 930 και 940 μονάδες. Η Τέρνα Ενεργειακή και Πλαστικά Θράκης θα ανακοινώσουν σήμερα τα ετήσια αποτελέσματα για τη χρήση 2021.

 

Από τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ/ΕΤΑΙΡΙΚA ΝΕΑ ξεχώρισαν από το Τμήμα Ανάλυσης Merit ΧΑΕΠΕΥ:

 

ΑΝΕΡΓΙΑ: Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2022 ανήλθε σε 12,8% έναντι 12,9% τον Ιανουάριο.

MOODY'S: ο οίκος υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2022 στο 4,5% από 5,3% προηγουμένως, ενώ με βάση το δυσμενές σενάριο προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,9%. Ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 7,7% το 2022 πριν ομαλοποιηθεί το 2023 στο 3%. Τέλος ο οίκος εκτιμά ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2023 και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε κυβέρνηση συνασπισμού.

ALPHA BANK: σύμφωνα με πληροφορίες παράταση περίπου ενός μήνα λαμβάνει ο διαγωνισμός για την εξεύρεση συνεπενδυτή, όσον αφορά στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, αξίας περίπου €500εκ. Με βάση το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα η προθεσμία μετατέθηκε για αρχές Μαΐου. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets) που εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 280εκ, περίπου 320 ακίνητα αξίας πέριξ των €180εκ τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση και υποχαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών/διαμερισμάτων,αξίας περίπου €75εκ.

MOTOR OIL: σύμφωνα με πληροφορίες η επενδυτική απόφαση για το νέο FSRU Διώρυγα που σχεδιάζει ο όμιλος της Motor Oil Hellas στην περιοχή της Κορίνθου αναμένεται να ληφθεί στις αρχές του 4ου τριμήνου. Όσον αφορά τις ΑΠΕ η διοίκηση ανέφερε ότι συνεχίζεται η ανάπτυξη και αυτήν την περίοδο βρίσκονται υπό κατασκευή ακόμη 84MW για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από ελληνικές τράπεζες και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Παράλληλα εξετάζει μια σειρά από νέα έργα είτε από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο αδειών που διαθέτει είτε από άλλα νέα project. Σημειώνεται ότι ο τομέας των ΑΠΕ συνεισέφερε το 2021 στο EBITDA €45εκ. Τέλος η διοίκηση ανέφερε ότι ήδη πριν την εισβολή στην Ουκρανία είχε σταματήσει η προμήθεια ρωσικού αργού, το οποίο έχει υποκατασταθεί κυρίως από Ιρακινό πετρέλαιο, το οποίο η εταιρεία προμηθεύεται στο πλαίσιο μακροχρόνιας σύμβασης.

REDS: σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει σχέδιο μικτής ανάπτυξης ακινήτων στην Ρουμανία σε συνεργασία με το Vastint Group. Πρόκειται για την 100% θυγατρική της Σουηδικής ΙΚΕΑ με ισχυρό χαρτοφυλάκιο στο χώρο του real estate στην Ευρώπη και με την οποία η εταιρεία συμφώνησε να αξιοποιήσουν από κοινού όμορα οικόπεδα στο κέντρο του Βουκουρεστίου. Η συμφωνία προβλέπει την ενοποίηση  ακινήτου 8 στρεμμάτων στο κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας με διπλανό ακίνητο της Vastint ώστε να κατασκευαστεί συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και κατοικιών, συνολικής επιφάνειας 80.000τμ. Εξελίξεις δρομολογούνται και για την ημιτελή επένδυση της εταιρείας σε οικιστικό συγκρότημά στο Βουκουρέστι πλησίον της λίμνης Baneasa που προβλέπει την κατασκευή 80 διαμερισμάτων. Από αυτά τα 18 έχουν πουληθεί. Σε ότι αφορά το εμβληματικό έργο του Campas Project στελέχη της εταιρείας ανέφεραν  πως παραδόθηκε η μελέτη της Deloitte για το στρατηγικό σχέδιο και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα οριστικοποιηθεί το πλάνο ανάπτυξης με τις χρήσεις που θα φιλοξενεί το ακίνητο.

CNL CAPITAL: Τα συνολικά έσοδα της Εταιρείας το 2021 διαμορφώθηκαν σε €878χιλ (-18%) σε ετήσια βάση, ενώ τα συνολικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε €508χιλ (-12%) σε ετήσια βάση, οι προβλέψεις για αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές ανήλθαν σε μόλις €559, αυξάνοντας τις σωρευτικές προβλέψεις από €636.390 την 31/12/2020 σε €636.949 την 31/12/21, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €340χιλ έναντι ζημίων €138χιλ το 2020. Τέλος, η διοίκηση θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα διεξαχθεί το Μάιο, την καταβολή, για τη χρήση 2021 συνολικού καθαρού μερίσματος €0,30/μετοχή. Η μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 3,5%.

ΔΤΚ ΗΒ: Στο 7% και το πιο υψηλό 30 ετών έφτασε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο σε ετήσια βάση υψηλότερος από τις προβλέψεις (6,7%).

 

ΑΓΟΡΕΣ/ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΩΝ

 

MYTILINEOS: αγόρασε στις 12.04.2022, 40.000 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης €15,9200/μετοχή. Η Εταιρεία κατέχει 8.630.586 ίδιες μετοχές, ποσοστό 6,0400% του συνόλου των μετοχών. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα