Market Beat: Η ανοδική αλυσίδα απειλείται από το ύψος των κερδών

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 09:24
UPD:09:32
  • Τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street με θετικές μεταβολές της τάξης του +0,25% ειδοποιούν για ανοδική συνέχεια όταν ανοίξουν ενώ αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες δείχνουν πως θα ξεκινήσουν επίσης ανοδικά.
  • Οι αγορές παγκόσμια έχουν σήμερα αφομοιώσει τα δεδομένα για τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ που ειδοποιούν πως κορυφώθηκαν ειδικά με βάση τη μεταβολή του δομικού πληθωρισμού για τη μεγαλύτερη οικονομία. Αυτό προκάλεσε φρένο στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων αναφοράς του αμερικανικού δημοσίου για τρεις στη σειρά μέρα.

    Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

  • Οι ασιατικές μετοχές παρακολούθησαν την άνοδο τη Wall Street σήμερα Πέμπτη 14/4, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παρέμειναν σταθερές και το δολάριο υποχώρησε.
  • Τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street με θετικές μεταβολές της τάξης του +0,25% ειδοποιούν για ανοδική συνέχεια όταν ανοίξουν ενώ αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες δείχνουν πως θα ξεκινήσουν επίσης ανοδικά.
  • Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παρέμειναν σταθερές στις αρχές της ασιατικής διαπραγμάτευσης. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου ήταν στο 2,7120%, σε σύγκριση με το υψηλότερο επίπεδο τριετίας 2,836%, πριν τα στοιχεία των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη δείξουν ότι ο πληθωρισμός ήταν λιγότερο υψηλός από όσο φοβόντουσαν οι επενδυτές. Η απόδοση των 2ετών ήταν 2,3727%, έναντι κλεισίματος 2,3645% την προηγούμενη ημέρα.
  • Οι ασιατικές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης και της Αυστραλίας, κάνουν διακοπές την Παρασκευή για το Πάσχα, όπως και οι μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές.
  • Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 924,20 μονάδες, με μεταβολή +0,31% ή 2,83 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο τζίρος ανήλθε στα 71,855 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,923 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,34% στις 2243,65 μονάδες, ήτοι 7,64 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης, ενώ ο FTSEΜ ανέβηκε +0,59%.

Τα βήματα της αγοράς δεν είναι σταθερά στο μέγεθος, αλλά στην κατεύθυνση είναι, καθώς έχουμε το πέμπτο στη σειρά ανοδικό κλείσιμο κατά +0,31% μετά από το +0,42% της Τρίτης και το +1,24% τη Δευτέρα. Ενώ από τη δεύτερη βδομάδα του Απριλίου είχαν στο τέλος της προκύψει μια άνοδος +075% την Πέμπτη και ένα άλμα +1,73% την Παρασκευή. Όλα αυτά έγιναν ενώ στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ η απόδοση έφθασε πάνω από το 2,8%, για να υποχωρήσει ελαφρά κατόπιν δημιουργώντας αναταράξεις για τις οποίες αδιαφόρησαν οι θεσμικοί στο ΧΑ. Οι επιφυλάξεις των αναλυτών, για άνοδο εν μέσω ρευστοποιήσεων παγκόσμια, σταδιακά αδυνατίζουν και βλέπουν τώρα πιθανότητα για καλύτερη των διεθνών επίδοση από την αγορά της Αθήνας.

Η Piraeus Sec. τονίζει: “Περιμένουμε το θετικό momentum στην Εγχώρια Αγορά να συνεχιστεί. Επαναδιατυπώνουμε ως κορυφαίες μας επιλογές τις μετοχές των Motor Oil και Jumbo, μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα και τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις”.  

Η Beta Sec. σημειώνει: “Το θετικό momentum και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, ίσως μπορέσουν να βοηθήσουν την Αγορά να δοκιμάσει τις 930 μονάδες. Οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων και οι επικαιροποιήσεις των προοπτικών στηρίζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, παρά τα αρνητικά μηνύματα από τον πληθωρισμό και την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου”.

Στην ίδια πλευρά σε επίπεδο αισιοδοξίας οι εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Η εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, στο 8,5% το Μάρτιο, προκάλεσε αναταράξεις στις Διεθνείς Αγορές. Όμως, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αντέχει διαγράφοντας πορεία αυτονόμησης, με την περιοχή των 930 - 940 μονάδων του ΓΔ να αποτελεί το επόμενο ‘οχυρό’ αντίστασης”.

Με σκεπτικισμό οι παρατηρήσεις της Eurobank Eq: “Η Αγορά θα παραμείνει νευρική, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον πληθωριστικό κίνδυνο και τις προοπτικές ανάπτυξης”. Ενώ τη δυνατότητα να ξεχωρίσει η Ελληνική Αγορά τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ: “Η Εθνική έχει κάνει την διαφορά, μιας και με ‘V’ σχηματισμό μάζεψε πίσω όλες τις απώλειες. Θυμίζουμε ότι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ έχουν κάνει πρόσφατα Α.Μ.Κ., με αποτέλεσμα να είναι και πιο ‘δυσκίνητες’ στο ταμπλώ, μιας και χρειάζονται χρόνο για να μαζέψουν και πάλι δυνάμεις. Η Ελληνική Αγορά δείχνει ότι μπορεί να κάνει την διαφορά στο μέλλον, με τον πόλεμο να επιβραδύνει την ανάπτυξη, χωρίς όμως να είναι και ικανός να ανακόψει την δυναμική της”.

Χθες, μετά από μια ώρα και 13 λεπτά, ο τζίρος είχε πιάσει τα 15 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ με κλείσιμο την Τρίτη στις 921,37 μονάδες, είχε αλλάξει δυο φορές πρόσημο, περνώντας σε αρνητικό πεδίο από όπου είχε ξεκινήσει με απώλειες στο άνοιγμα της τάξης του -0,10%. Αλλά στις 11:45 η μεταβολή του ήταν -0,20%, καθώς υποχώρησε στις 920 μονάδες έχοντας φθάσει ήδη πάνω από τις 925,75, εν μέσω συσσώρευσης στα περισσότερα χρηματιστήρια του ευρώ. Μια ακόμα μέρα που η ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων ίσχυσε, άσχετα αν το αποτέλεσμα στη μεταβολή του ΓΔ ήταν κοντά στις μεταβολές των ευρωπαϊκών. Γιατί μετά τις 11:47, που ήταν η ώρα εμφάνισης του κατώτερου μέρας στις 919,55 μονάδες, ξεκίνησε η αναζήτηση της κορυφής για τη μέρα.

Αυτό στις 14:15 είχε ήδη εμφανιστεί οριακά πάνω από τις 926 μονάδες  και δεν υπήρξε κατόπιν ξέσπασμα πιέσεων, αλλά προσπάθειες ανεύρεσης ισορροπίας κοντά στο ανώτερο ως τα μέσα της διαπραγμάτευσης. Για τη στήλη καθοριστικό για αυτή την εικόνα ήταν το μέγεθος των πιέσεων στις 9 καθοδικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αφού οι 6 έχαναν κάτω από μισή ποσοστιαία μονάδα και οι ΜΟΗ ΜΠΕΛΑ ΣΑΡ έχαναν από -1% ως -1,5%. Τα εταιρικά αποτελέσματα των δυο πρώτων έχουν μερίδιο την πτώση. Με την κλασική επενδυτική λογική πως στη φήμη των θετικών αποτελεσμάτων αγοράζουμε και στο γεγονός πωλούμε.

Σαν αντίβαρο στην καθοδική τους συνεισφορά ήταν τα κέρδη σε πάνω από 15 blue chip με ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΤΕΝΕΡΓ ΛΑΜΔΑ ΒΙΟ ΑΛΦΑ και ΔΕΗ ανάμεσα σε όσα κέρδιζαν από 1,5% και πάνω, ένα τέταρτο πριν τις 15:00 και ενώ η αγορά αναζητούσε εκ νέου κορυφή. Ο τζίρος είχε φθάσει στις 14:49 στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΓΔ ξεπερνώντας την προηγούμενη οροφή βρισκόταν με μεταβολή +0,66% στις 927,44 μονάδες. Ο αριθμός των καθοδικών μετοχών περιοριζόταν και έτσι ανέβαινε η αγορά. Με άλλα λόγια οι πωλητές άρχιζαν να αμφιβάλλουν αν οι τιμές που ζητούσαν για να καλύψουν τη ζήτηση ήταν αρκετά ψηλά. Διαμορφώθηκαν, με βάση την πορεία των συναλλαγών, προσδοκίες ακόμα και στους πωλητές, πως η ανοδική ορμή είχε ισχύ για να συνεχιστεί ως το πέρας της κουτσουρεμένης, από τις αργίες για το Πάσχα των Καθολικών, εβδομάδας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Ο James Bullard, πρόεδρος της Fed του St Louis και γνωστό γεράκι  δήλωσε στους Financial Times ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι πιο επιθετική στις προσπάθειές της να καταπολεμήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Σημείωσε ότι η καθοδική πίεση στον πληθωρισμό θα επιτευχθεί μόνο με την αύξηση των επιτοκίων σε ένα στάδιο που θα περιόριζε το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παράλληλα σε καθοδική τροχιά παρέμεινε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου καθώς υποχώρησε κατά οχτώ μονάδες βάσης το 2,69%.

Έτσι στη Wall Street, παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου της JP Morgan, o Dow Jones ενισχύθηκε +1,01% ή 344,23 μονάδες στις 34.564,59, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,12% στις 4,446,59 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +2,03% στις 13.643,59 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+3,7%) και Walmart (+2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των JP Morgan (-3,4%) και Travelers (-0,7%).

Οι τιμές σε επίπεδο χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάρτιο με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία. Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 1,4% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 αυξήθηκε κατά 11,2%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,9% σε μηνιαία βάση. «Είναι πολύ πιθανό ο πληθωρισμός να έπιασε κορυφή. Αν ο πληθωρισμός δεν κορυφώθηκε τον Μάρτιο τότε βρισκόμαστε σε διαδικασία κορύφωσης». Δήλωσε ο Scott Minerd της Guggenheim Partners.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα όπου αναμένονται οι κινήσεις της Τράπεζας για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων στις οικονομίες του ευρώ. Στο μεταξύ, στο 9,8% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Μάρτιο, φτάνοντας στο πιο υψηλό των τελευταίων 37 ετών, συγκεκριμένα από τον Μάιο του 1985, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις +0,03% στις 456,78 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,05% στις 7.580,80 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,34% στις 14.076,44 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,07% στις 6.542,14 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,22% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,46%.

ΧΑ

Με πτώση στην Ευρώπη η Αθήνα κατοχύρωσε τιμές πάνω από τις 924 μονάδες

Μετά από νευρικότητα και ταλαντώσεις πάνω και κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο (621,37) μετά τις 12:00 οι επενδυτές αποφάσισαν για δεύτερη μέρα στη σειρά πως θα κινούσαν έκτοτε τον ΓΔ αποκλειστικά σε θετικό πεδίο.  Οι συναλλασσόμενοι με χαμηλότερους της Τρίτης  ρυθμούς στο δεύτερο μέρος, έδειξαν αποφασισμένοι να οδηγήσουν την αγορά ψηλότερα ανεξάρτητα από την τάση των διεθνών αγορών μετοχών. Το πέτυχαν, με τα 14 blue chip που εμφάνισαν τελικά κέρδη, ενώ πρωταγωνίστησαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΛΑΜΔΑ ΔΕΗ ΚΟΥΕΣ και ΜΥΤΙΛ που συνέβαλλαν στην άνοδο κατά +0,31% με κλείσιμο στις 924,20 μονάδες και τζίρο 71,855 εκατ. ευρώ

Η πορεία της διαπραγμάτευσης

  • Με διατήρηση στο πρώτο δίωρο των μέτριων όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια ανοδική συνεδρίαση, αποτύπωσαν τελικά λίγο πριν τις 13:00 με σαφήνεια τη διάθεση για την απομάκρυνση βορειότερα των 920 μονάδων, ενώ διαπίστωσαν ότι στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, επικράτησαν οι πωλητές. Στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά είχαν ανοίξει με πτωτικό χάσμα της τάξης του -1% και μετά από σκαμπανεβάσματα απόκτησαν αρνητικές μεταβολές κάτω από -0,5% στους βασικούς δείκτες. Εδώ στην αρχή, μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα (-0,10%), η διάθεση υπέρ ανάληψης ρίσκου τονίστηκε με τον ορισμό σαν κατώτερου μέρας στις 919,55 μονάδες. Ήτοι 1,82 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ανοδικής συνόδου, με μεταβολή της τάξης του -0,20%, στις 11:47. Μια σταθερότητα στην επικράτηση της ζήτησης με σταθερής κλίσης ανοδική πορεία από τότε ως τις 14:54 και μία μόνο διορθωτική ανάσα ενδιάμεσα, οδήγησε την αγορά σε αναζήτηση οροφής. Ορίστηκε ενδοσυνεδριακά το ανώτερο μια φορά καθώς ο ΓΔ σταμάτησε στις 927,99 μονάδες. Κατόπιν υποχώρησε ως τις 923,25 για να επιστρέψει στις 926 στις 16:24. Ειδικά στα τελευταία 10 λεπτά ο ΓΔ κινήθηκε πλαγιο-καθοδικά  και στις 17:00 τον οδήγησαν στις 924,16 μονάδες, αλλά έκλεισε, στις 924,20 δηλαδή 2,83 μονάδες πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο (921,37).  

Οι επιμέρους κλάδοι

  • Τα κέρδη σε 10 ως 19  blue chip που έγιναν 14 στο τέλος της συνόδου, αποδείχθηκαν ικανά να καθοδηγήσουν τον μέσο όρο σε υψηλότερα επίπεδα. Αν και στην αρχή του πρώτου μέρους ο ΓΔ εμφάνισε ως μέγιστη πτωτική μεταβολή το -0,20% στο 76ο  λεπτό. Αντίθετα, οι εντολές πώλησης στα μισά blue chip με τα πλέον δεικτοβαρή να εμφανίζουν μικρές απώλειες εμπόδιζαν την πλάγια μετά τις 15:10 κίνηση που έφερε τον ΓΔ στις 924,16 μονάδες στις 17:00 με μεταβολή +0,30%. Οι δημοπρασίες προσέθεσαν 0,04 μονάδες στον ΓΔ, κι ανέβασαν τον τζίρο στα 71,855 εκατ. ευρώ. Το κλίμα διαμόρφωσαν τα κέρδη των κλαδικών δεικτών των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας +2,28%, Βιομηχ. Πρ. και Υπηρεσίες +1,34%, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +1,21%, Τρόφιμα & Ποτά +1,13%, Κοινής Ωφέλειας +1,04%. Στον αντίποδα με απώλειες  βρέθηκαν οι εταιρίες για Καταναλωτικά Προϊόντα και Υπηρεσίες -1,91%, Προσωπικά Προϊόντα -1,90%, στο Εμπόριο -1,22%, Ασφαλειών -0,26%, και Τραπεζών -0,12%. Είχαμε πάλι υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, με πιέσεις ως το τέλος σε 56 μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό στο πρώτο διάστημα προσπάθησε να ωθήσει τον ΓΔ ώστε να επιστρέψει στο επίπεδο των 920 μονάδων. Είχε πρόσημο αρνητικό η αγορά στα πρώτα 90 λεπτά και η μεταβολή κυμάνθηκε από το -0,20% ως το +0,72% από το υψηλό ημέρας στις 927,99. Την προηγούμενη έκλεισε στις 921,37 μονάδες.

Τα διεθνή χρηματιστήρια

  • Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα νευρικής ανόδου σημαντικών διαστάσεων με τους S&P500 και Nasdaq σε κέρδη κατά +0,70% και +1,20% αντίστοιχα, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για πτωτικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν νευρικής πτωτικής δυναμικής με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση σε αρνητικό πεδίο μόνιμα με απώλειες αρχικά ως -1% μετά το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη μειώθηκαν  ελαφρά. Μετά από αυτό αν και ανοδικό η πτώση στα ευρωπαϊκά μειώθηκε η μεταβολή σε Ιταλία σταθεροποιήθηκε γύρω από το -0,20% και στην Ισπανία γύρω από το +0,20%.

Οι επιμέρους μετοχές

  • Την τάση υπέρ θετικού κλεισίματος υποστήριξαν κυρίως τα 5 από τα 14 ανοδικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο κέρδη από +1,25% και πάνω και ανάμεσα τους με τη μεγαλύτερη  βρέθηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +5,69%, ΛΑΜΔΑ +2,69%, ΔΕΗ +2,51%, ΚΟΥΕΣ +2,40%, και ΜΥΤΙΛ +1,25%. Τα υπόλοιπα 9 εμφάνισαν μεταβολές από +0,29% ως +1,20%. Στον αντίποδα με πτώση από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν 11 όλες με απώλειες άνω του -0,05% τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι ΣΑΡ -2,47%, ΜΟΗ -2,21%, ΜΠΕΛΑ -2,15%, ΑΡΑΙΓ -1,83% και η ΤΕΝΕΡΓ  -1,43%. Ο τζίρος μειώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στα 71,855 από 93,036 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση.
  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,856% την προηγούμενη υποχώρησε σε 2,828% έχοντας φθάσει στο 2,911% ενδοσυνεδριακά.

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα  διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων σε συγκεκριμένα blue chip. Αλλά μετά το πρώτο ημίωρο, διαπιστώνοντας την σταθερότητα της ανοδικής δυναμικής, ακόμα και σε αρνητικό πεδίο, κόντρα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν μεγαλύτερη ζήτηση στα περισσότερα από τα ανοδικά blue chip. Οδηγώντας την αγορά στις 14:54 σε κορύφωση ενδοσυνεδριακά οριακά κάτω από τις 928 μονάδες.

Τα τελευταία λεπτά

  • Αυτό το επίπεδο θεωρήθηκε αρκετό και έτσι από τις 15:00 ακολούθησε η επιστροφή στις 923,25 μονάδες στις 15:32 και κατόπιν η ζήτηση έφερε τον ΓΔ στις 926 μονάδες μετά από μια ώρα. δηλαδή στα τελευταία λεπτά διατηρήθηκε η όρεξη για αγορές και ισορροπία κοντά στην κορυφή και στις 17:00 είχαμε επιστροφή στις 924,16. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου συνδυάστηκε με πλάγια κίνηση αφού κινήθηκε από τις 16:30 γύρω από τις 925. Η ισορροπία της προσφοράς έναντι της κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον άφησε στο επίπεδο των 924,20 μονάδων.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με μειωμένο τζίρο, και μέτριας σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 924,20 από 921,37 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,31% ή 2,83 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 71,855 από 93,036 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 4,923 από 6,058 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 1,884 εκατ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ 1,127 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 1,009  εκατ. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 741.141 ευρώ, και την ΣΑΡ 160.963 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 48 από 39 την Τρίτη 12/4 και 56 από 59 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22 από 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,190 από 65,890 δις ευρώ.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην προηγούμενη συνεδρίαση, στις 651,51 μονάδες με μεταβολή -0,23%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 649,84 μονάδων (-0,21%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 653,30 (+0,32%), και ανώτερο τις 659,41 (+1,26%) έκλεισε στις 650,72 μονάδες με μεταβολή -0,12%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 21,515 από 34,065 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+0,64%) απασχόλησε 2,953 από 9,889 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,97%) 12,710 από 12,986 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,07%) απασχόλησε 1,139 από 2,466 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,14%) απασχόλησε 1,820 από 6,311 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,34% στις 2243,65 από 2236,01 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  7,64 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Τρίτης, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,59%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η εκπνοή σήμερα απελευθερώνει τους επενδυτές από μικροσκοπιμότητες

Στην αγορά παραγώγων το ενδιαφέρον των traders εστιάστηκε στα ΣΜΕ του FTSE25 και υπήρξε μεγάλη πτώση των όγκων στα ΣΜΕ επί μετοχών ειδικά των Τραπεζικών blue chip. Βέβαια αντίστοιχη βουτιά είχαν οι όγκοι των Τραπεζών στην υποκείμενη αγορά με εξαίρεση της ΕΤΕ που διατηρήθηκαν στα επίπεδα της Τρίτης.  Στα ΣΜΕ της ΕΤΕ χθες είχαμε σημαντική μείωση  ανοικτών θέσεων που υποδηλώνει πως οι traders θεώρησαν πως ολοκληρώθηκε ένας τύπος στοιχήματος για την εν λόγω μετοχή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά από καιρό εμφανίστηκε ενδιαφέρον για συναλλαγές στα ΣΜΕ επί του τραπεζικού δείκτη.

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Απριλίου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Το άνοιγμα στις 2233,65 μονάδες αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 2,36 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 7,64 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:47 και ήταν οι 2231,35 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2254,38 μονάδες, ήρθε στις 14:54. Το κλείσιμο στις 2243,65 από 2236,01 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,34% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 18,297 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 13/4/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1125 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2251,00 μονάδες, κατώτερο στις 2232,25 και τελευταίες πράξεις στις 2242,50 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2240,00 από 2238,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1219 από 2044. Διακινήθηκαν επίσης 1051 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2254,00 μονάδες κατώτερο τις 2232,50 και τελευταίες πράξεις στις 2242,75 με τιμή κλεισίματος τις 2241,50 από 2239,00 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 2305 από 1447. Διακινήθηκαν επίσης 30 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου στις 2240,25 μονάδες και η σειρά απόκτησε 30 ΣΜΕ ανοικτά. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 4 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Μάιου διακινήθηκαν 23 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τρίτης 12/4, στις 651,51 μονάδες με μεταβολή -0,23%. Χθες Τετάρτη 13/4, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 649,84 μονάδων (-0,21%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 653,30 (+0,32%), και ανώτερο τις 659,41 (+1,26%) έκλεισε στις 650,72 μονάδες με μεταβολή -0,12%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 21,515 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+0,64%) απασχόλησε 2,953 από 9,889 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,97%) 12,710 από 12,986 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,07%) απασχόλησε 1,139 από 2,466 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,14%) απασχόλησε 1,820 από 6,311 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 658,00 από 660,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν υπολογίσιμα από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 2457 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 116.353 από 115.302 και τιμή κλεισίματος στα 1,10 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 5319 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,70 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 20.411 από 24.343. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 141 οι ανοικτές θέσεις
  • Της ΕΥΡΩΒ με 705 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,06 ευρώ και έγιναν 38.650 από 38.426 τα ανοικτά ΣΜΕ.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 477 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,36 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 28.959 από 29.024.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1971 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 930 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Ιουνίου, και τα 850 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Παρά τις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για ‘αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις’, οι συνομιλίες φαίνεται πως συνεχίζονται, με τις Αγορές να δείχνουν πως έχουν αποτιμήσει την κατάσταση, εμφανίζοντας ανθεκτικότερη στάση στις όποιες αρνητικές ειδήσεις. Στο επίκεντρο της επικαιρότητας πλέον έχει επιστρέψει ο πληθωρισμός και οι αποδόσεις των ομολόγων, καταλαμβάνοντας την θέση του οδηγού στην διαμόρφωση των διεθνών χρηματιστηριακών τάσεων.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την ανοδική του τάση, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Αγορές. Η παραμονή άνω των 900 μονάδων διατηρεί το αγοραστικό σήμα ανέπαφο, στοχεύοντας τις 930 μονάδες (78,6% retracement) και τις 943 μονάδες (falling gap). Μετά την τασική στήριξη των 900 μονάδων, οι 880 μονάδες διαμορφώνουν το επόμενο σημαντικό σημείο στήριξης της Αγοράς.

Σταθερά εντός της συσσώρευσης 660 - 630 μονάδων παραμένει ο δείκτης Τραπεζών, υποαποδίδοντας του ΓΔ το τελευταίο διάστημα. Η συσσώρευση 12 συνεδριάσεων συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον κλαδικό δείκτη, με το ζητούμενο να παραμένει η διάσπαση των 660 μονάδων με στόχο τις 700 μονάδες. Απώλεια των 630 μονάδων θα επαναφέρει το σήμα πώλησης, με τις 600 μονάδες να διαμορφώνουν την επόμενη στήριξη του εν λόγω δείκτη.

Οι Χρηματιστηριακές Αγορές της Ευρώπης, θα παραμείνουν κλειστές από Παρασκευή έως και Δευτέρα, λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Λόγω αυτής της εξέλιξης, η λήξη των Παραγώγων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου. Οι Αμερικανικές Αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά την Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές παρακολούθησαν την άνοδο τη Wall Street σήμερα Πέμπτη 14/4, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παρέμειναν σταθερές και το δολάριο υποχώρησε, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τις πληθωριστικές πιέσεις των ΗΠΑ δημιούργησαν ελπίδες ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει πλησιάσει στο αποκορύφωμά του, αν και αρκετές μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια.

Οι traders περίμεναν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα μέσα στην ημέρα, για να δουν αν ήταν τόσο σαφώς υπέρ σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής όσο άλλοι.

Στις 8:35:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +1,16%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,54%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε -0,04% χαμηλότερα
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +0,53%
  • Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε ανοδική μεταβολή +1,22%
  • Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +0,56% και ήταν στις 581,20 μονάδες


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα