Χρηματιστήριο: Άτονη άνοδος, πάνω από τις 920 μονάδες

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 14:02
UPD:14:05
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Άτονα ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στο +0,3% και τις 924 μονάδες.

Ήπια κέρδη στο 0,34% καταγράφουν οι τράπεζες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,34%, όπως και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στο ταμπλό στις τράπεζες, ανοδικά κινείται η Alpha Bank +1% και ακολουθούν Πειραιώς +0,20%, Eurobank +0,20%. Αμετάβλητη η Εθνική. Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ (+3%) και ακολουθούν Viohalco +2,5%, Lamda +2%. Υποχωρούν Jumbo, Motor Oil. Αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται άμεσα κάποια πιθανότητα διπλωματικής λύσης. Εντείνονται οι ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική και επισιτιστική κρίση. Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία και τρομοκρατικές τακτικές κατά των πολιτών. Διαψεύδει το Κίεβο τις αναφορές της Μόσχας περί παράδοσης πάνω από 1.000 Ουκρανών στρατιωτικών στη Μαριούπολη.

Οι ευρωπαϊκές αγορές διαπραγματεύονται πτωτικά την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν το βασικό αποτύπωμα του πληθωρισμού από τις ΗΠΑ και προσβλέπουν στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολίσθησε 0,3% μέχρι αργά το πρωί, με τις μετοχές λιανικής και ταξιδιωτικών να σημειώνουν πτώση 2,1% έκαστη ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κέρδισαν 1,3%. Με απώλειες 0,77% κινείται ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Όσον αφορά την κίνηση των μεμονωμένων τιμών των μετοχών, ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής της Βρετανίας Tesco σημείωσε πτώση 3,7% μετά την προειδοποίηση για πτώση των κερδών ολόκληρου του έτους για το 2022.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έφτασε στο 7% ετησίως τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 30 χρόνια, λόγω της άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα