Frigoglass: Διψήφια αύξηση πωλήσεων το 2021

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 10:23
UPD:10:23

Διψήφια αύξηση πωλήσεων και ενίσχυση του περιθωρίου EBITDA πέτυχε η Frigoglass το 2021. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, το περασμένο έτος οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15,3%, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 16,8%.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ετιρείας, το τέταρτο τρίμηνο, μετά τη διαδοχική βελτίωση της κατανάλωσης ποτών και αναψυκτικών στη διάρκεια του έτους, ως αποτέλεσμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων στα κανάλια της άμεσης κατανάλωσης και της χαμηλής συγκριτικής βάσης, οι πελάτες αύξησαν τις επενδύσεις τους σε επαγγελματικά ψυγεία. Η κυκλοφορία νέων προϊόντων νωρίτερα εντός του έτους, που στοχεύουν στη στήριξη των πελατών της εταιρείας στην Ευρώπη κατά την μετά την πανδημία περίοδο, σε συνδυασμό με την αύξηση των μεριδίων αγοράς σε Αφρική και Ασία, κυρίως λόγω της επιτυχημένης υλοποίησης της πελατοκεντρικής εμπορικής στρατηγικής της, ενίσχυσαν τους όγκους πωλήσεων στο τρίμηνο.

Κατά συνέπεια, οι πωλήσεις στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης κατέγραψαν αύξηση στο χαμηλό άκρο του 40% καθώς και σημαντική ανάκαμψη προσεγγίζοντας τα προ της πανδημίας επίπεδα του 2019. Η συνεχιζόμενη αύξηση του όγκου πωλήσεων στον κλάδο Υαλουργίας, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες αύξησης των τιμών, οδήγησαν σε πωλήσεις-ρεκόρ στο τρίμηνο.

Συνολικά, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 91,0 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 43,3% σε σύγκριση με πέρυσι και μεσαία μονοψήφια πτώση έναντι του τετάρτου τριμήνου του 2019. Το μικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) ανήλθε σε 15,5 εκατ. ευρώ παραμένοντας περίπου στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι. Το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο 17.0%, έναντι του 24,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αντικατοπτρίζοντας κυρίως το λιγότερο ευνοϊκό μείγμα ενέργειας, λόγω διακοπών στη ροή φυσικού αερίου στη Νιγηρία, της υποτίμησης του Νάιρα καθώς και του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και μεταφορικών. Οι παράγοντες αυτοί υπεραντιστάθμισαν τα οφέλη από την αύξηση του όγκου πωλήσεων και των αναπροσαρμογών τιμών.

Τα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) αυξήθηκαν κατά 7,3%, σε 9,8 εκατ. Τα λειτουργικά έξοδα ως ποσοστό των πωλήσεων βελτιώθηκαν κατά περίπου 360 μονάδες βάσης σε 10,7%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των πωλήσεων σε σύγκριση με πέρυσι. Συνεπώς, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 12,3% σε 7,3 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο να μειώνεται κατά 220 μονάδες βάσης σε 8,0%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν σε 2,5 εκατ. ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 34,8% σε σύγκριση με πέρυσι, η οποία αποτυπώνει εν μέρει τις δαπάνες απομείωσης το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι. Τα χρηματοοικονομικό κόστος ανήλθε σε 8,0 εκατ. συγκριτικά με 2,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων συναλλαγματικών κερδών το τέταρτο τρίμηνο του 2020 που προέκυψαν λόγω της σημαντικής υποτίμησης του Νάιρα Νιγηρίας και της υπερτίμησης του Νοτιοαφρικανικού Ραντ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Οι συνεχείς συζητήσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία αποζημίωσης ύψους 42,0 εκατ. για υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από το περιστατικό πυρκαγιάς στο εργοστάσιό μας στη Ρουμανία τον Ιούνιο του 2021. Κατά συνέπεια, τον Δεκέμβριο του 2021 αναγνωρίστηκε στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων ασφαλιστική αποζημίωση ύψους €10,0 εκατ., με ισόποση ταμειακή εισροή τον Φεβρουάριο του 2022. Η εφάπαξ αποζημίωση υπεραντιστάθμισε τις δαπάνες που σχετίζονται με τη διαγραφή αποθεμάτων αξίας 0,5 εκατ. και τα έξοδα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της μονάδας παραγωγής στη Ρουμανία. Τα έξοδα φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 4,1 εκατ. έναντι 5,3 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 1,9 εκατ., έναντι 8,8 εκατ. ευρώ πέρυσι. 3 Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €10,6 εκατ. το 2021, έναντι 18,0 εκατ. πέρυσι. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές επηρεάστηκαν από την αύξηση των εμπορικών απαιτήσεων λόγω της ισχυρής ανάκαμψης των πωλήσεων το τέταρτο τρίμηνο καθώς και από τη συσσώρευση αποθέματων για την διασφάλιση της διαθεσιμότητας πρώτων υλών και στους δύο κλάδους και τελικών προϊόντων στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης για την κάλυψη της ζήτησης το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 256,8 εκατ. το 2021, έναντι 255,6 εκατ. ευρώ το 2020, επηρεασμένος θετικά από την καταβολή της ασφαλιστικής αποζημίωσης ύψους 15,0 εκατ. Τον Δεκέμβριο του 2021, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανέρχονταν σε 79,2 εκατ., έναντι 70,2 εκατ. το 2020.

«Παρά τους περιορισμούς στην παραγωγή του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης και το υψηλό κόστος το δεύτερο μισό του έτους, πετύχαμε διψήφια αύξηση πωλήσεων και ενίσχυση του περιθωρίου EBITDA το 2021» δήλωσε ο Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass. «Μολονότι είμαστε αισιόδοξοι από τη συνέχιση των θετικών τάσεων της ζήτησης στις αρχές του 2022, αναμένουμε η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και οι συνεχώς εξελισσόμενες κυρώσεις να επηρεάσουν την επίδοσή μας κατά το έτος που διανύουμε» πρόσθεσε ο ίδιος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα