- Τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street με θετικές μεταβολές της τάξης του +0,50% ειδοποιούν για ανοδική συνέχεια όταν ανοίξουν ενώ αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες δείχνουν πως θα ξεκινήσουν πτωτικά.
Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
- Οι αγορές παγκόσμια έχουν σήμερα “υποχρέωση” να αφομοιώσουν τα δεδομένα για τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ που ειδοποιούν πως πιθανά κορυφώθηκαν ειδικά με βάση τη μεταβολή του δομικού πληθωρισμού για τη μεγαλύτερη οικονομία. Αυτό προκάλεσε το φρένο στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων αναφοράς του αμερικανικού δημοσίου χθες και σήμερα.
- Οι ασιατικές αγορές μετοχών σημείωσαν άνοδο σήμερα Τετάρτη 13/4, ενισχυμένες από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που ήταν καλύτερα από τις χειρότερες προσδοκίες των αγορών. Αυτά προκάλεσαν πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ σταματώντας την πορεία τους υψηλότερα. Οι κινεζικές μετοχές παρέμειναν πιεσμένες από την κατάσταση που διαμόρφωσαν τα μέτρα για τον COVID-19.
- Το κλίμα συννεφιάζει ωστόσο από τα κέρδη στις τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι συνεχείς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «επέστρεψαν και πάλι σε αδιέξοδο για εμάς», εξέλιξη που πλήττει επίσης το ευρώ.
- Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι οι μηνιαίες τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά το μέγιστο σε 16-1/2 χρόνια τον Μάρτιο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε το κόστος της βενζίνης σε ρεκόρ υψηλών, εδραιώνοντας την υπόθεση για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. τον επόμενο μήνα.
- Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου ήταν στο 2,7498%, σε σύγκριση με το υψηλότερο επίπεδο τριετίας 2,836%, πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χθες.
- Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 921,37 μονάδες, με μεταβολή +0,42% ή 3,85 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο τζίρος ανήλθε στα 93,036 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,058 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,22% στις 2236,01 μονάδες, ήτοι 4,88 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης, ενώ ο FTSEΜ ανέβηκε +0,01%.
Τα “αξιώματα” της τεχνικής ανάλυσης νίκησαν την συντονισμένη διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά με ταυτόχρονη δικαίωση των εδώ κινήσεων από το άνοιγμα στη Wall Street. Οι ζημίες στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών στις αγορές ομολόγων τους αναγκάζουν σε διαχείριση των προς επένδυση κεφαλαίων που όμοιά της έχει να φανεί από τα τέλη του 1974. Αυτό για όσους έχουν αφομοιώσει το ρόλο κάθε τμήματος της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς αποτελεί τη βάση για τις εξελίξεις στις αγορές μετοχών αυτές τις μέρες. Αλλά στην Αθήνα ο άνεμος είναι ακόμα ούριος.
Οι συναλλαγές στην Αθήνα ξεκίνησαν στο πνεύμα της έναρξης των ευρωπαϊκών αγορών που άνοιξαν με καθοδικά χάσματα της τάξης του -1%. Το άνοιγμα στις 907,76 με προηγούμενο κλείσιμο στις 917,52 μονάδες, με πτωτικό χάσμα περίπου δέκα μονάδων, προκλήθηκε από μια γενικευμένη τάση πώλησης θέσεων σε κάθε τύπο μετοχής στο ταμπλό. Αλλά αυτή η υστερία είχε μικρή διάρκεια με αποτέλεσμα να οριστεί στο πρώτο δεκάλεπτο το κατώτερο μέρας στις 906,87. Στο ημίωρο οι επενδυτές είχαν περιορίσει σε 15 από 24 τα καθοδικά blue chip και είχαν ανεβάσει τον ΓΔ στις 912 μονάδες. Οι μάχες εντυπώσεων από τις 11:00 ως τις 11:45 έδειξαν πως η άνοδος θα ήταν και πάλι η κυρίαρχη τάση.
Αυτό είχαν προδικάσει οι traders των παραγώγων από την πρώτη σύνοδο της σύντομης εβδομάδας εκπνοής των σειρών Απριλίου, με το κλείσιμο των ΣΜΕ τρέχουσας και επόμενης σειράς πάνω από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη. Άρα δεν είναι όλοι στην πλευρά των χρηματιστηριακά πουριτανών διαχειριστών που για να προβλέψουν και να ποντάρουν στην άνοδο χρειάζεται να την εμφανίσουν πρώτα τα διεθνή χρηματιστήρια. Ωστόσο χθες ο ΔΤΡ εμφάνισε σημάδια κόπωσης και έκλεισε με απώλειες. Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. σημειώνει γύρω από τη στάση των θεσμικών για τις Τράπεζες: “Ο Τραπεζικός κλάδος εκκινεί τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου στη Wall Street, σε μια συγκυρία σημαντικά φορτισμένη από το κόστος Ενέργειας και τις τιμές των Εμπορευμάτων. Στον Τραπεζικό κλάδο η εστίαση γίνεται κάτω από την προοπτική αύξησης των επιτοκίων από τη FED και την περιοριστική πολιτική στην αγορά ομολόγων. Αν και το περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων είναι θετικό για την Τραπεζική κερδοφορία, το βασικό ζητούμενο είναι το αυξημένο κόστος χρήματος να μην λειτουργήσει ανασταλτικά στην κατανάλωση, οδηγώντας σε επιβράδυνση, ή σε ύφεση. Από την άλλη, η αύξηση των τιμών των Πρώτων Υλών και τα προβλήματα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, θα επιβραδύνουν τους ρυθμούς αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας, κάτι το οποίο αναμένεται να φανεί καλύτερα όσο θα προχωράει η χρήση του 2022, λόγω της υψηλής βάσης σύγκρισης του 2021”.
Ο Δημήτρης Τζάνας στο δεύτερο σχόλιό του για την αγορά τον Απρίλιο περιγράφοντας την κατάσταση στα διεθνή τόνισε: Η Ουκρανική κρίση συμπληρώνει σύντομα διάρκεια δύο μηνών χωρίς να διαφαίνεται η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη. Με τις πολλαπλές παρενέργειες να κλιμακώνουν τον πληθωρισμό που συνεχίζει την ανοδική του πορεία προβληματίζοντας τις Κεντρικές Τράπεζες. Ήδη, η Federal προχωρεί σε ενέργειες αυστηροποίησης με τα επιτόκια να είναι σε τροχιά σταδιακής ανοδικής αναπροσαρμογής ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται η μείωση του ενεργητικού που έχει φτάσει τα $ 9 τρις., με μηνιαίες ρευστοποιήσεις τίτλων ύψους $95 δις. περίπου. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής προσπαθώντας να μεταθέσει χρονικά και τη δική της στροφή από την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική με αρνητικά επιτόκια προς πολιτική θετικών επιτοκίων.
Πάνω από τα εταιρικά αποτελέσματα έριξε τη ματιά του στην αρχή της εβδομάδας ο Ηλίας Ζαχαράκης και το ταμπλό με το +2,03% για τον Δείκτη των Κατασκευών Υλικών τον επιβεβαίωσε: “Η Αγορά φαίνεται να έχει σημαντικά επιχειρηματικά νέα μπροστά της, με τους κλάδους των Κατασκευών και της Ενέργειας να έχουν πολλά νέα να δώσουν. Δύσκολα μπορεί μία Εταιρεία να αναπτυχθεί χωρίς νέες βοήθειες σε κεφάλαια, μιας και τα έργα που τους περιμένουν είναι σημαντικά. Τεχνικά έχουμε πληρώσει ένα πρώτο μεγάλο στόχο και σημαντική αντίσταση. Θα πρέπει να κατοχυρωθεί σε κλείσιμο το 910 και να αυξηθεί ο τζίρος, αν θέλουμε να δούμε συνέχιση της κίνησης στην ζώνη του 930. Οι ταλαντωτές μας είναι ακόμα σε ανοδική τάση, χωρίς να προβληματίζονται στην παρούσα. Πλέον Αγορά και Οικονομία διανύουν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, περιμένοντας να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα των Εταιρειών και σε τι βαθμό επηρεάστηκαν από τον πόλεμο”.
Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας επισημαίνει ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο η εικόνα είναι διαφορετική: Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις o Γ.Δ. πέτυχε μια μάλλον απρόσμενη αναρρίχηση ξεπερνώντας τις 900 μονάδες και συνεχίζοντας ψηλότερα. Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, η ΤτΕ διατηρεί την εκτίμησή της για ρυθμό μεγέθυνσης ύψους 3,8% στο βασικό σενάριο με μέσο πληθωρισμό στο 5,1%, θεωρώντας ότι το+8,9% του ΔΤΚ του Μαρτίου είναι κοντά στην υψηλή επίδοση του έτους. Την ίδια ώρα, σημειώνεται κινητικότητα σε σχέση με τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με το Υπουργείο Οικονομικών να εισπράττει ποσό ύψους €3,6 δις. Παράλληλα, ελπιδοφόρα είναι τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο καθώς εκτιμάται ότι σε αρκετές περιοχές οι αφίξεις θα ξεπεράσουν εκείνες του 2019!
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Παρότι οι συναλλαγές στην Wall Sreet ξεκίνησαν δυνατά, φέρνοντας ισχυρά κέρδη, στο κλείσιμο της ημέρας οι δείκτες υποχώρησαν. Ο δείκτης Dow Jones έχασε 0,26% στις 34.220 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,34% στις 4.397 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,30% στις 13.371 μονάδες.
Τα υψηλά νούμερα που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό, Μαρτίου, που εκτινάχθηκε στο 8,5% σε ετήσια βάση και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981, ασκούν πιέσεις στους επενδυτές, που ανησυχούν για μια πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική από τη Fed που θα μπορούσε να επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία.
Ο δείκτης τιμών στις ΗΠΑ ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1981, στο +8,5% ( 32% σε ετήσια βάση).Ωστόσο εκτιμάται ότι έδειξε σημάδια κορύφωσης. Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε από το υψηλό τριών ετών, περισσότερο από 6 μονάδες βάσης στο 2,717%.
Τα αρχικά τους κέρδη έχασαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, με τις Microsoft και Nvidia να χάνουν 1% και 2% αντίστοιχα. Αντιθέτως, άνοδο κατέγραψε ο ενεργειακός κλάδος, καθώς η Occidental Petroleum κέρδισε 2,5%, η Devon Energy πρόσθεσε 4%, η Marathon Oil σημείωσε άλμα 5,1% και η Chevron ενισχύθηκε κατά 2,3%.
Παράλληλα, σήμερα, ξεκινούν οι δημοσιεύσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ. Θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα τριμήνου των JP Morgan και Delta Airlines και την Πέμπτη των Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Wells Fargo.
Στην αγορά εμπορευμάτων, πάνω από τα 100 δολάρια επέστρεψε η τιμή του πετρελαίου μετά την απόφαση της Κίνας για μερική χαλάρωση του lockdown στη Σαγκάη των 25 εκατ. κατοίκων. Ειδικότερα η τιμή του αργού WTI σημείωσε «άλμα» 6,7% στα 100,60 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό μήνα καθώς κινήθηκε ανοδικά για τέταρτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,4% στα 1.976 δολάρια την ουγκιά.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι επενδυτές χθες, είχαν στρέψει την προσοχή τους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και στα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν αύριο προκειμένου να καθορίσουν την νομισματική πολιτική της Τράπεζας ώστε να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες του ευρώ.
Ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος ανήλθε στο 8,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981. Στο μεταξύ, στο 7,3% επιτάχυνε ο πληθωρισμός σε εθνικό επίπεδο στη Γερμανία τον Μάρτιο από 5,1% που ήταν τον Φεβρουάριο, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από την επανένωση της Γερμανίας. Ο πληθωρισμός, σε εναρμονισμένη βάση για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, διαμορφώθηκε στο 7,6% ετησίως και στο 2,5% μηνιαίως.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,35% στις 456,65 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,55% στις 7.576,66 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,48% στις 14.124,95 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,28% στις 6.537,41 μονάδες. Ξεχώρισαν οι απώλειες στις μετοχές της Deutsche Bank (-9,4%) και της Commerzbank (-8,5%) καθώς άγνωστος επενδυτής πούλησε το βράδυ της Δευτέρας μερίδια άνω του 5% στις δυο κορυφαίες γερμανικές τράπεζες.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημείωνε πτώση 0,3% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,0856 δολάρια.
ΧΑ
Η πτώση στην Ευρώπη δεν εμπόδισε το πέρασμα πάνω από τις 920 μονάδες
Μετά από νευρικότητα και ταλαντώσεις πάνω και κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο (917,52) μετά τις 12:54 οι επενδυτές αποφάσισαν πως θα κινούσαν έκτοτε τον ΓΔ αποκλειστικά σχεδόν σε θετικό πεδίο. Οι συναλλασσόμενοι με καλύτερους της Δευτέρας ρυθμούς στο δεύτερο μέρος, έδειξαν έτοιμοι να οδηγήσουν αποφασιστικά την αγορά ψηλότερα από τις 920 μονάδες. Το πέτυχαν, με τα 12 blue chip που εμφάνισαν τελικά κέρδη, ενώ πρωταγωνίστησαν οι ΤΕΝΕΡΓ ΜΟΗ ΛΑΜΔΑ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ που συνέβαλλαν στην άνοδο κατά +0,42% με κλείσιμο στις 921,37 μονάδες και τζίρο 93,036 εκατ. ευρώ
Η πορεία της διαπραγμάτευσης
- Με διατήρηση στο πρώτο δίωρο των μέτριων όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια σαφώς ανοδική εβδομάδα, αποτύπωσαν τελικά λίγο πριν τις 13:00 με σαφήνεια τη διάθεση για την υπέρβαση της αντίστασης των 920 μονάδων, ενώ διαπίστωσαν ότι σε παγκόσμια κλίμακα, επικράτησαν οι πωλητές. Στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά είχαν ανοίξει με πτωτικό χάσμα της τάξης του -1% και μετά από σκαμπανεβάσματα απόκτησαν αρνητικές μεταβολές πάνω από -0,5% στους βασικούς δείκτες. Εδώ στην αρχή, μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα (-1,06%), η διάθεση υπέρ ανάληψης ρίσκου τονίστηκε με τον ορισμό σαν κατώτερου μέρας στις 906,87 μονάδες. Ήτοι 11 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ανοδικής συνόδου, με μεταβολή της τάξης του -1,16%, στις 10:38. Μια σταθερότητα στην επικράτηση της ζήτησης με σταθερής κλίσης ανοδική πορεία από τότε ως τις 13:25, οδήγησε την αγορά σε αναζήτηση οροφής. Ορίστηκε ενδοσυνεδριακά το ανώτερο μια φορά καθώς ο ΓΔ σταμάτησε στις 923,66 μονάδες. Κατόπιν υποχώρησε ως τις 917,12 για να επιστρέψει στις 922,50 στις 16:09. Ειδικά στα τελευταία 10 λεπτά ο ΓΔ κινήθηκε πλαγιο-ανοδικά και στις 17:00 τον οδήγησαν στις 921,57 μονάδες, αλλά έκλεισε, στις 921,37 δηλαδή 3,85 μονάδες πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο (917,52).
Οι επιμέρους κλάδοι
- Τα κέρδη σε 8 ως 14 blue chip που έγιναν 12 στο τέλος της συνόδου, αποδείχθηκαν ικανά να καθοδηγήσουν τον μέσο όρο σε υψηλότερα επίπεδα. Αν και στην αρχή του πρώτου μέρους ο ΓΔ εμφάνισε ως μέγιστη πτωτική μεταβολή το -1,16% στο 8ο λεπτό. Αντίθετα, οι εντολές πώλησης στα μισά blue chip με τα πλέον δεικτοβαρή να εμφανίζουν μικρές απώλειες εμπόδιζαν την βασανιστική κίνηση που έφερε τον ΓΔ στις 921,6 μονάδες στις 17:00 με μεταβολή +0,44%. Οι δημοπρασίες ψαλίδισαν 0,20 μονάδες στον ΓΔ, κι ανέβασαν τον τζίρο στα 93,036 εκατ. ευρώ. Το κλίμα διαμόρφωσαν τα κέρδη των κλαδικών δεικτών των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας +2,76%, Καταναλωτικά Προϊόντα και Υπηρεσίες +2,10%, Κατασκευές & Υλικά +2,03%, Προσωπικά Προϊόντα +1,69%, Βιομηχ. Πρ. και Υπηρεσίες +1,66%, Κοινής Ωφέλειας +0,63%. Στον αντίποδα με απώλειες βρέθηκαν οι εταιρίες στις Τηλεπικοινωνίες -1,90%, στα Τρόφιμα & Ποτά -1,85%, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -1,77%, και Υγείας -0,47%. Είχαμε υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, με πιέσεις ως το τέλος σε 59 μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό στο πρώτο διάστημα προσπάθησε να ωθήσει τον ΓΔ ώστε να επιστρέψει στο επίπεδο των 915 μονάδων. Είχε πρόσημο αρνητικό η αγορά στα πρώτα 150 λεπτά και η μεταβολή κυμάνθηκε από το -1,16% ως το +0,67% από το υψηλό ημέρας στις 923,66. Την προηγούμενη έκλεισε στις 917,52 μονάδες.
Τα διεθνή χρηματιστήρια
- Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα νευρικής ανόδου σημαντικών διαστάσεων με τους S&P500 και Nasdaq σε κέρδη κατά +0,70% και +1,20% αντίστοιχα, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για πτωτικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν νευρικής πτωτικής δυναμικής με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση σε αρνητικό πεδίο μόνιμα με απώλειες αρχικά ως -1% μετά το πρώτο δίωρο μειώθηκαν περιμένοντας το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Μετά από αυτό αν και ανοδικό η πτώση στα ευρωπαϊκά μειώθηκε η μεταβολή σε Ιταλία και Ισπανία σταθεροποιήθηκε γύρω από το -0,20%.
Οι επιμέρους μετοχές
- Την τάση υπέρ θετικού κλεισίματος υποστήριξαν κυρίως τα 5 από τα 12 ανοδικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο κέρδη από +2,90% και πάνω και ανάμεσα τους με τη μεγαλύτερη βρέθηκαν οι ΤΕΝΕΡΓ +4,04%, ΜΟΗ +3,72%, ΛΑΜΔΑ +3,42%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,01% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,91%. Τα υπόλοιπα 7 εμφάνισαν μεταβολές από +0,37% ως +2,47%. Στον αντίποδα με πτώση από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν 11 όλες με απώλειες άνω του -0,10% τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι ΚΟΥΕΣ -2,67%, ΕΕΕ -1,91% ΟΤΕ -1,91% ΕΥΔΑΠ -1,81% και η ΕΥΡΩΒ -1,49%. Ο τζίρος ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε στα 93,036 από 69,680 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση.
- Σήμερα η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 2,869% την προηγούμενη υποχώρησε σε 2,835% έχοντας φθάσει στο 2,943% ενδοσυνεδριακά.
Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων. Αλλά μετά το πρώτο ημίωρο, διαπιστώνοντας την σταθερότητα της ανοδικής δυναμικής, ακόμα και σε αρνητικό πεδίο, κόντρα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν μεγαλύτερη ζήτηση στα περισσότερα από τα ανοδικά blue chip. Οδηγώντας την αγορά στις 16:09 σε διπλή κορύφωση ενδοσυνεδριακά πάνω στις 922 μονάδες.
Τα τελευταία λεπτά
- Αυτό θεωρήθηκε αρκετό και έτσι από τις 16:10 ακολούθησε η επιστροφή στις 919 μονάδες δηλαδή στα τελευταία λεπτά διατηρήθηκε η όρεξη για αγορές και ισορροπία κοντά στην κορυφή και στις 17:00 είχαμε επιστροφή στις 921,57. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου συνδυάστηκε με την ενίσχυση της ανοδικής κίνησης αφού κινήθηκε από τις 16:30 γύρω από τις 921. Η ισορροπία της προσφοράς έναντι της κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον άφησε στο επίπεδο των 921,37 μονάδων.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με καλύτερο τζίρο, και μέτριας σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 921,37 από 917,52 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,42% ή 3,85 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 93,036 από 69,678 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 6,058 από 4,613 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 1,699 εκατ. ευρώ, την ΜΥΤΙΛ1,477 εκατ. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 944.273 ευρώ, την ΠΕΙΡ 709.700 ευρώ, τον ΟΠΑΠ 609.740 ευρώ, τον ΟΤΕ 300.266 ευρώ, και την ΣΑΡ 268.072 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 39 από 60 τη Δευτέρα 11/4 και 59 από 41 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 20 από 22. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,890 από 65,944 δις ευρώ.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,22% στις 2236,01 από 2231,13 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 4,88 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,01%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η μετακύληση θέσεων θα κορυφωθεί
Μια ακόμα σύνοδος που έδωσε στα ΣΜΕ του υποκείμενου δείκτη κλείσιμο ελαφρά ψηλότερα από αυτό του 25άρη. Σήμερα θα εντατικοποιηθεί η μετακύληση θέσεων καθώς είναι η προτελευταία μέρα του βίου των σειρών Απριλίου.
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Το άνοιγμα στις 2201,93 μονάδες αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 29,20 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 4,88 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:35 και ήταν οι 2201,38 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2245,45 μονάδες, ήρθε στις 14:20. Το κλείσιμο στις 2236,01 από 2231,13 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,22% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 19,079 εκατ. ευρώ την Τρίτη 12/4/22.
Για δεύτερη μέρα στη σειρά η Αθηναϊκή αγορά κινήθηκε αγνοώντας τη δυναμική της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι εγχώριοι αναλυτές αναφερόμενοι στα εταιρικά αποτελέσματα, δίνουν έμμεσα σε αυτά το ρόλο του παράγοντα της διαφοροποίησης των διαθέσεων των θεσμικών έναντι της τάσης φυγής που επικρατεί στα χρηματιστήρια του ευρώ. Από την Beta Sec. σημείωσαν το πρωί: “Mία ακόμα συνεδρίαση, με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο σε μία σειρά από εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα όπως της Motor Oil, της Jumbo και αύριο της Ελλάκτωρ, πριν το άνοιγμα της αγοράς”.
Για όσα συμβαίνουν στα διεθνή αναφέρθηκε λιτά η Eurobank Eq.: “Οι Αγορές παρασύρονται από την διάθεση για αποφυγή ρίσκου, με τις αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις και τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, να αναγκάζουν σε επαναξιολόγηση των Περιουσιακών Στοιχείων”. Συμπληρωματικά λειτουργεί η παρέμβαση της Leon Depolas Sec.: “Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες νέες σημαντικές πιέσεις, εν μέσω συνεχιζόμενης ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων, με το 10ετες να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018, στο 2,82%. Κλειδί για τις επόμενες μέρες θα αποτελέσει η πορεία του Τραπεζικού κλάδου, καθώς έχει υπεραποδόσει του Ευρωπαϊκού EuroStoxx Banks κατά περίπου 6% από την 1η Μαρτίου, γεγονός που θεωρείται, ωστόσο, απόλυτα δικαιολογημένο”.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1041 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2247,25 μονάδες, κατώτερο στις 2203,25 και τελευταίες πράξεις στις 2234,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2238,25 από 2231,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2044 από 2588. Διακινήθηκαν επίσης 992 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2247,50 μονάδες κατώτερο τις 2202,00 και τελευταίες πράξεις στις 2231,25 με τιμή κλεισίματος τις 2239,00 από 2234,00 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 1447 από 926.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 6 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου ο όγκος ανήλθε σε 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Μάιου διακινήθηκαν 30 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες.
Ο πόλεμος αναμένεται να επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις Διοικήσεις των Τραπεζών επηρεάζοντας τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, που αλλάζει τιμές - στόχους και συστάσεις για τις Ελληνικές Τράπεζες: Eurobank σύσταση “overweight”, με αμετάβλητη τιμή - στόχο τα 1,2 ευρώ ανά μετοχή, Alpha Bank “equalweight” με τιμή - στόχο τα 1,4 ευρώ, από 1,6 ευρώ προγενέστερα και Πειραιώς υποβάθμιση σε “underweight”, από “equalweight” με τιμή - στόχο τα 1,6 ευρώ, από 1,7 ευρώ πριν.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Δευτέρας 11/4, στις 653,00 μονάδες με μεταβολή +1,34%. Χθες Τρίτη 12/4, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 640,27 μονάδων (-1,95%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 642,66 (-1,58%), και ανώτερο τις 658,39 (+0,83%) έκλεισε στις 651,51 μονάδες με μεταβολή -0,23%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 34,065 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-1,17%) απασχόλησε 9,889 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,19%) 12,986 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,37%) απασχόλησε 2,466 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-1,49%) απασχόλησε 6,311 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 660,25 από 660,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν ελαφρά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
- Της ΑΛΦΑ με όγκο 10526 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 115.302 από 107.443 και τιμή κλεισίματος στα 1,11 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις
- Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6975 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,72 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 24.343 από 23.764. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 141 οι ανοικτές θέσεις
- Της ΕΥΡΩΒ με 3645 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,06 ευρώ και έγιναν 38.426 από 37.901 τα ανοικτά ΣΜΕ.
- Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1495 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,35 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 29.024 από 28.376.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 759 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 752 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Ιουνίου, και τα 694 ΣΜΕ της ΛΑΜΔΑ λήξης Ιουνίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν φτωχό και αφορούσε τα 30.122 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, και στα 2.000 για ΜΥΤΙΛ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας
Σε πορεία αυτονόμησης το Ελληνικό Χρηματιστήριο
Η Ουκρανική κρίση συμπληρώνει σύντομα διάρκεια δύο μηνών χωρίς να διαφαίνεται η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη. Με τις πολλαπλές παρενέργειες να κλιμακώνουν τον πληθωρισμό που συνεχίζει την ανοδική του πορεία προβληματίζοντας τις Κεντρικές Τράπεζες. Ήδη, η Federal προχωρεί σε ενέργειες αυστηροποίησης με τα επιτόκια να είναι σε τροχιά σταδιακής ανοδικής αναπροσαρμογής ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται η μείωση του ενεργητικού που έχει φτάσει τα $ 9 τρις., με μηνιαίες ρευστοποιήσεις τίτλων ύψους $95 δις. περίπου.
Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής προσπαθώντας να μεταθέσει χρονικά και τη δική της στροφή από την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική με αρνητικά επιτόκια προς πολιτική θετικών επιτοκίων. Την ίδια ώρα, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και το ενδεχόμενο μη επανεκλογής του Μακρόν στο 2ο γύρο, προκαλεί αναταράξεις στα γαλλικά ομόλογα με τις αποδόσεις να αναρριχώνται στο 1,30%. Παράλληλα, τα ακραία περιοριστικά μέτρα στη Σαγκάη ενόψει των αυξημένων κρουσμάτων από το κορωνοϊό προκαλούν αναταράξεις στους δείκτες των κινεζικών αγορών, ενώ η S&P υποβαθμίζει τη ρωσική οικονομία καθώς βρίσκεται πλέον σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Τα παραπάνω δεδομένα διαμορφώνουν σκηνικό νευρικότητας στις διεθνείς αγορές με αυξημένη μεταβλητότητα καθώς η αβεβαιότητα σε όλα τα πεδία οδηγεί τους επενδυτικούς οίκους σε πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, συντηρώντας την επιφυλακτικότητα και εκτρέφοντας την αποστροφή προς τους επενδυτικούς κινδύνους. Ωστόσο, στο ελληνικό χρηματιστήριο η εικόνα είναι διαφορετική: κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις o Γ.Δ. πέτυχε μια μάλλον απρόσμενη αναρρίχηση ξεπερνώντας τις 900 μονάδες και συνεχίζοντας ψηλότερα.
Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, η ΤτΕ διατηρεί την εκτίμησή της για ρυθμό μεγέθυνσης ύψους 3,8% στο βασικό σενάριο με μέσο πληθωρισμό στο 5,1%, θεωρώντας ότι το+8,9% του ΔΤΚ του Μαρτίου είναι κοντά στην υψηλή επίδοση του έτους. Την αισιοδοξία της ΤτΕ συμμερίζεται σε ανάλογο σχεδόν βαθμό η Moody’s (βλέπει +3%) και η Goldman Sachs που θεωρεί ότι η Ουκρανική κρίση δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία από τις στοχεύσεις της. Ταυτόχρονα, οι τιμές στόχοι που δίνουν οι επενδυτικοί οίκοι για τις τράπεζες υπόκεινται σε «μικρά κουρέματα», με την HSBC να αναβαθμίζει την τιμή για την Εθνική Τράπεζα. Την ίδια ώρα, σημειώνεται κινητικότητα σε σχέση με τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με το Υπουργείο Οικονομικών να εισπράττει ποσό ύψους €3,6 δις. Παράλληλα, ελπιδοφόρα είναι τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο καθώς εκτιμάται ότι σε αρκετές περιοχές οι αφίξεις θα ξεπεράσουν εκείνες του 2019!
Από την άλλη πλευρά, τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επισημαίνουν την ανάγκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων καθώς πιθανολογείται ότι κατά το 2023 η δημοσιονομική πολιτική θα περιλάβει στους στόχους της και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Στην παρούσα φάση, η ανακωχή από την πλευρά των πωλητών επιτρέπει τόσο την επανακατάκτηση των 900 μονάδων όσο και την εκτροφή προσδοκιών για κίνηση με στόχο την αναμέτρηση με την περιοχή των 950 μονάδων, στο βαθμό που συνεχιστεί η συναλλακτική αναβάθμιση με διατήρηση της υπεροπλίας των αγοραστών
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών σημείωσαν άνοδο σήμερα Τετάρτη 13/4, ενισχυμένες από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που ήταν καλύτερα από τις χειρότερες προσδοκίες των αγορών. Αυτά προκάλεσαν πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ σταματώντας την πορεία τους υψηλότερα. Οι κινεζικές μετοχές παρέμειναν πιεσμένες από την κατάσταση που διαμόρφωσαν τα μέτρα για τον COVID-19
Στις 8:35
Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +1,62%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,36%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +1,48% ψηλότερα
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +0,29%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε πτωτική μεταβολή -0,24%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +1,10% και ήταν στις 580,14 μονάδες.