Παρέμβαση για μείωση των τιμών ρεύματος μέσω φυσικού αερίου

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 07:26
UPD:07:28
REUTERS/Wolfgang Rattay

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου
[email protected] 

Ένα σύνθετο πλέγμα παρεμβάσεων, που αποσκοπεί να συγκρατηθεί η τιμή του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια του ηλεκτρικού ρεύματος, η τιμή του οποίου ουσιαστικά επηρεάζεται άμεσα από το φυσικό αέριο, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το πλέγμα παρεμβάσεων προϋποθέτει δημοσιονομικό χώρο και η προσπάθεια που θα καταβληθεί το επόμενο χρονικό διάστημα συνίσταται στο να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, χωρίς όμως το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας να ξεπεράσει, αν όχι το 2% που θα εγγραφεί ως στόχος στο νέο μεσοπρόθεσμο, τουλάχιστον το 3%.

 

Τον Μάιο οι αποφάσεις

 

Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα καθώς η ελληνική πλευρά θέλει να γνωρίζει αν θα υπάρξει συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ή αν η κάθε χώρα θα αφεθεί να πράξει κατά το δοκούν, κάτι βεβαίως που θα έχει μεγάλη επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να καταθέσει άμεσα στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση πιθανών υπερκερδών που προκύπτουν από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η δημοσιονομική απόδοση αυτού του φόρου δεν έχει υπολογιστεί καθώς η κυβέρνηση περιμένει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αποφανθεί.

Σε πρώτη φάση, για την περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα αξιοποιηθεί το «μαξιλάρι» που απομένει μετά την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Από τα περίπου 2 δισ. ευρώ που προστίθενται στο σκέλος των δημοσίων δαπανών, διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση περαιτέρω μέτρων στήριξης είναι περίπου τα μισά.

Περίπου 600 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα για τη χρηματοδότηση της κάρτας καυσίμων και της επιταγής ακρίβειας, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε δήμους, νοσοκομεία και άλλους φορείς γενικής κυβέρνησης για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών.  

Μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα

Μετά την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, η πρόβλεψη για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα αναθεωρείται στο 2% από 1,4%, ενώ το ποσοστό θα ήταν ακόμη περισσότερο αν δεν αναμενόταν μικρότερο έλλειμμα στη χρήση του 2021 και υπεραπόδοση στο σκέλος των φορολογικών εσόδων για το 2022. Για να αυξηθεί όμως ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος πάνω από το ένα δισ. ευρώ, θα πρέπει αντίστοιχα να αυξηθεί και το πρωτογενές έλλειμμα, άρα και το χρέος. Με μία μονάδα αύξηση του ελλείμματος (από το 2% στο 3%) τα νέα μέτρα στήριξης μπορούν να αυξηθούν στα 3 δισ. ευρώ, κάτι όμως που αυξήσει αντίστοιχα και το δημόσιο χρέος κατά 2 δισ. ευρώ.

Για να αποδειχθεί επαρκής αυτός ο δημοσιονομικός χώρος και να μην εξαντληθεί πριν τελειώσει η κρίση -ουδείς μπορεί να προβλέψει τη διάρκειά της- η ελληνική κυβέρνηση επιζητεί την ευρωπαϊκή λύση. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο να υπάρξει παρέμβαση στην αγορά του φυσικού αερίου ώστε να συγκρατηθεί η τιμή και αντίστοιχα να πέσει και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα στο καλοκαίρι. Μια τέτοια παρέμβαση δεν θα είναι πάντως εύκολη καθώς ουσιαστικά θα πρόκειται σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία χρηματιστηριακής αγοράς. Οι αποφάσεις αναμένονται τον Μάιο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα