«Κοκκίνισε» η Ευρώπη

Τι έγινε στις αγορές
Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2008 00:01

Ακρως ανησυχητικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και νέα μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου επεφύλασσε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τους επενδυτές.

Στη Wall Street αν και οι ειδήσεις αυτές πυροδότησαν αρχικά μαζικές ρευστοποιήσεις, με ένα ράλι της τελευταίας στιγμής οι δείκτες ανέβηκαν και πάλι σε θετικό έδαφος. Οι επένδυτες επέστρεψαν στην «πληγωμένη» αγορά προς αναζήτηση αγοραστικών ευκαιριών. Της ανόδου ηγήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Στον αντίποδα, μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των πετρελαιοβιομηχανιών.

Στην Ευρώπη ωστόσο οι δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο. Οι επενδυτές φοβούμενοι ότι οι μαζικές απολύσεις παγκοσμίως θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση των καταναλωτικών δαπανών και περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών της εταιρικής κερδοφορίας προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst είχε απώλειες 4,2%. Στο Λονδίνο ο FTSE100 υποχώρησε 2,7%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 4% και στο Παρίσι ο CAC 5,48%. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι κλάδοι ενέργειας και τραπεζών.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν εν τω μεταξύ και οι τιμές στις αγορές εμπορευμάτων. Το ελαφρύ αργό στη Νέα Υόρκη υποχώρησε κάτω από τα 41 δολ. το βαρέλι. Κάτω από τα 40 δολ. διολίσθησε ενδοσυνεδριακά το μπρεντ στο Λονδίνο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα