Αγωνία και προβληματισμός επικρατεί στους επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την πορεία των εσόδων καθώς, λιγότερες είκοσι εργάσιμες ημέρες πριν από το τέλος του έτους, ελαχιστοποιούνται οι ελπίδες για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί όσον αφορά στις εισπράξεις του Δημοσίου.
Τα μηνύματα που λαμβάνει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, το οικονομικό επιτελείο από το συγκεκριμένο «μέτωπο» είναι απογοητευτικά αφού δείχνουν αφενός ότι οι «πηγές» έχουν στερεύσει, αφετέρου δε οι ρυθμίσεις δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολος αν όχι αδύνατος ο περιορισμός της «μαύρης τρύπας» στο σκέλος των εσόδων που ξεπερνά τα 2,6 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται ότι θα δώσει, τις αμέσως επόμενες ημέρες, νέες εντολές προς τον ελεγκτικό μηχανισμό για εντατικοποίηση των ελέγχων προς κάθε κατεύθυνση και μάλιστα «χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις».
Οι τρύπες
Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προκύπτει ότι οι εισπράξεις από όλες τις «πηγές» κινούνται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς:
από τις ρυθμίσεις των ληξιπροθέσμων χρεών και της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, των χρήσεων 2000 - 2006, ο στόχος για είσπραξη φέτος περίπου 800 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 2,5 δισ. ευρώ) θεωρείται ανέφικτος καθώς, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», στην καλύτερη περίπτωση θα εισπραχθούν 400 - 500 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι η απροθυμία των υπόχρεων να ενταχθούν στις ρυθμίσεις αποδίδεται από το υπουργείο στην κρίση που πλήττει ήδη την αγορά.
από το ΕΤΑΚ, αν και είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έσοδα ύψους 890 εκατ. ευρώ, με βάση τους νεώτερους υπολογισμούς δεν θα ξεπεράσουν τα 350 - 400 εκατ. ευρώ.
από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στο χώρο των υγρών καυσίμων με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο αναμένεται να εισπραχθούν περίπου 600 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1,3 δισ. ευρώ.
ακόμη και από τις εισπράξεις του Φ.Π.Α. υπάρχει σημαντική απόκλιση από τον αρχικό στόχο των 2,4 δισ. ευρώ καθώς, πέρα από τη φοροδιαφυγή που εξακολουθεί να «οργιάζει» αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη «χαλαρότητα» των ελέγχων, η αγορά αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης λόγω της κρίσης και ως εκ τούτου οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω θέτοντας ως στόχο την είσπραξη ποσού ύψους 1,5 δισ. ευρώ από την εν λόγω «πηγή».
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται ότι θα καλέσει τον ελεγκτικό μηχανισμό, πέρα από την εντατικοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη (η προθεσμία λήγει στις 29 Δεκεμβρίου) και την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων (η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου) που έχει ήδη ζητήσει με σχετικούς εγκυκλίους, να προχωρήσει άμεσα σε εξονυχιστικούς ελέγχους των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί τους τελευταίους μήνες.
Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι από τα στοιχεία που συγκεντρώνονται καθημερινά στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου προκύπτει ότι υπάρχουν εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί και κατ' επέκταση φορολογηθεί, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει σημαντικά ποσά από φόρους που δεν έχουν καταβληθεί.
Γι' αυτό, σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, καθίσταται αναγκαία η επιτάχυνση των προληπτικών και προσωρινών ελέγχων για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός που «ακροβατεί» σε τεντωμένο σχοινί.
Ποιοι υπάγονται στον έλεγχο
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τη διευκόλυνση του ελεγκτικού έργου οι επιχειρήσεις που θα επιλέγονται για έλεγχο θα πρέπει να προέρχονται και από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που θα πιστοποιούν ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που υποβάλλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις απόδοσης ΦΠΑ δεν έχουν καταθέσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά που αναλογούν προς καταβολή μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.
Επισημαίνεται ότι οι επιτηδευματίες που θα εντοπιστούν κατά τους ανωτέρω ελέγχους να μην έχουν αποδώσει το ΦΠΑ θα κληθούν να περάσουν από την αρμόδια ΔΟΥ για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους (υποβάλλοντας αρχική ή τροποποιητική δήλωση με τις νόμιμες προσαυξήσεις), ενώ όσοι δεν ανταποκριθούν θα αντιμετωπίζουν προσωρινό έλεγχο, πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.