Αντ. Μπέζας: «Τεκμήρια για όλους πλην συνταξιούχων»

Δεν αυξάνονται οι ειδικοί φόροι σε τσιγάρα και ποτά
Κυριακή, 07 Δεκεμβρίου 2008 12:35
UPD:12:37

«Ήπια και λογικά» χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας τα νέα τεκμήρια, ενώ διευκρινίζει ότι δεν θα αφορούν τους συνταξιούχους, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Δεσμεύεται επίσης ότι το 2009 δεν θα αυξηθούν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης των τσιγάρων και των ποτών.

Αναφερόμενους στους στόχους του προϋπολογισμού του 2009, ο κ. Μπέζας επισημαίνει ότι «η αύξηση των εσόδων το 2009 δεν προέρχεται από την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, όπως ισχυρίστηκαν με λαϊκίστικο τρόπο τα στελέχη της αντιπολίτευσης».

«Η αύξηση των εσόδων προκύπτει από την ανάπτυξη που διατηρείται και το 2009, από την αύξηση των εισοδημάτων, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπου εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος που έχει ψηφιστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο», τονίζει.

Ο κ. Μπέζας ξεκαθαρίζει στη συνέντευξή του πως για μισθωτούς και συνταξιούχους όχι μόνο δεν υπάρχει φορολογική επιβάρυνση αλλά αντίθετα προβλέπεται για τα μεσαία τουλάχιστον εισοδήματα η μείωση του κεντρικού φορολογικού συντελεστή από το 27% στο 25% το 2009.

Επισημαίνει, πάντως, πως η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η γενικότερη αβεβαιότητα που δημιουργείται έχουν επιπτώσεις στα έσοδα σε όλες τις χώρες.

«Μιλάμε για μια ιδιαίτερη χρονιά, με τις οικονομίες να κινούνται στη σκιά της διεθνούς κρίσης και με όλες τις υπεύθυνες κυβερνήσεις να αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται συνεχής εγρήγορση για τον περιορισμό των επιπτώσεων όπου αυτές εμφανίζονται», σημειώνει μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομίας.

Αναφερόμενος, τέλος, στα τεκμήρια, επισημαίνει ότι «θα είναι ήπια και λογικά» και δεν θα αφορούν τους συνταξιούχους, ενώ οι μισθωτοί δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν. «Στόχος μας είναι να αντιμετωπίζουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα τη φοροδιαφυγή», δήλωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα