SocGen: Πουλάει με ζημιά 3 δισ. στον Ποτάνιν - Αλλά η μετοχή της «πετάει»

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 12:26
UPD:12:27
REUTERS/Charles Platiau

Η Societe Generale θα έρθει αντιμέτωπη με ζημία ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, μετά τη συμφωνία της να πουλήσει τη ρωσική μονάδα της, Rosbank, στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας. 

Η γαλλική τράπεζα αποφάσισε ολική έξοδο από τη Ρωσία και κατέληξε σε συμφωνία για την πώληση του συνόλου του μεριδίου της στη Rosbank και των ρωσικών ασφαλιστικών θυγατρικών της στην επενδυτική Interros Capital, που ανήκει στον Βλαντίμιρ Ποτάνιν. Παρά το πλήγμα των 3 δισ., επιμένει στα σχέδιά της για επαναγορά μετοχών αξίας 915 εκατ. ευρώ και καταβολή μερίσματος ύψους 1,65 ευρώ ανά μετοχή για το 2021.

Η απόφαση της SocGen είναι η πιο αποφασιστική μέχρι στιγμής μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών με παρουσία στη Ρωσία. Η Raiffeisen Bank International και η UniCredit εξετάζουν ακόμη το μέλλον τους στη χώρα. Πρόκειται για τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης με ρωσική παρουσία.

Στον απόηχο της είδησης για την αποεπένδυση και παρά τη ζημία, η SocGen είδε τη μετοχή της να ενισχύεται έως και 8,2% στο Χρηματσιτήριο του Παρισιού. Και τούτο γιατί η συμφωνία πώλησης απομακρύνει την αβεβαιότητα για τις ρωσικές δραστηριότητες της τράπεζας και τον αντίκτυπο που αυτές θα είχαν στη φήμη, αλλά και τα μελλοντικά οικονομικά αποτελέσματά της. Η συμφωνία με τον 61χρονο Ποτάνιν (που έχει περιουσία ύψους 29,6 δισ. δολαρίων) αναμένεται να κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εφόσον λάβει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών. 

Ο Ποτάνιν είναι πρόεδρος της MMC Norilsk Nickel, που καλύπτει το 40% της παγκόσμιας αγοράς παλλαδίου και το 10% της αγοράς επεξεργασμένου νικελίου, ενώ έχει μερίδιο και στη ρωσική Petrovax Pharm. 

O Ποτάνιν είχε αποφύγει έως πρόσφατα τις κυρώσεις από δυτικές κυβερνήσεις, μέχρι που ο Καναδάς τον έβαλε στη μαύρη λίστα. Ωστόσο δεν συναντάμε το όνομά του στις αντίστοιχες λίστες Ε.Ε. και ΗΠΑ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα