W. Hoyer στη «Ν»: Πρόγραμμα 4 δισ. από την ΕΤΕπ για την υποδοχή των προσφύγων

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ προαναγγέλλει αύξηση χρηματοδότησης για την ενέργεια και το κλίμα
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 07:21
UPD:08:40
EPA/JULIEN WARNAND

Των Ραλλούς Αλεξοπούλου – Θάνου Τσίρου

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναπτύσσει πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις χώρες που θα υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ουκρανία και η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί σε αυτό το πρόγραμμα καθώς ήδη έχει υποδεχτεί περισσότερους από 16.000 Ουκρανούς δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα. Προαναγγέλλει αύξηση της χρηματοδότησης για την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής. 

Πόσο θα επηρεαστεί η ανάκαμψη στην Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία; Πόσο ευάλωτη πιστεύετε ότι είναι η ελληνική οικονομία στις επιπτώσεις του πολέμου;

Καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι συγκλονιστικός για όλους μας. Η καταστροφή και η απώλεια ζωών είναι αποκαρδιωτικές.

Σε αυτήν την τραγωδία, ωστόσο, δείξαμε ότι μαζί μπορούμε να δράσουμε γρήγορα και από κοινού για να ανακουφίσουμε τα δεινά του ουκρανικού λαού. Εντός ημερών από τη ρωσική εισβολή, η ΕΤΕπ μπόρεσε να εγκρίνει και να εκταμιεύσει 668 εκατ. ευρώ άμεσης οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία. Αυτό κατέστη δυνατό μόνο χάρη στην ομόφωνη υποστήριξη των 27 μετόχων κρατών μελών της Ε.Ε. της ΕΤΕπ, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Την περασμένη εβδομάδα είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Shmyhal και επιβεβαίωσα ότι η ΕΤΕπ είναι πλήρως δεσμευμένη να επιταχύνει την παροχή πρόσθετης υποστήριξης. Η εικόνα που μοιράστηκε ο Πρωθυπουργός ήταν ανεκτίμητη καθώς εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε όλη τη διαθέσιμη βοήθεια με τον πιο αποτελεσματικό και σχετικό τρόπο για τις ανάγκες της Ουκρανίας. Για να το κάνουμε αυτό, εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο του πολέμου στην ελληνική οικονομία, γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός το νιώθει ήδη και συμμερίζεται την ανησυχία για τον αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας, τον τουρισμό και το κόστος των πρώτων υλών. Θα βοηθήσουμε επίσης τις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία. Η Τράπεζα αναπτύσσει ένα πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ ως μέρος του Πακέτο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας για να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ που φιλοξενούν πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η οποία πιστεύω ότι έχει ήδη υποδεχθεί περισσότερους από 16.000 εκτοπισμένους Ουκρανούς πολίτες.

Κατά τις συναντήσεις μου στην Αθήνα, θα ενημερώσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΤΕπ υποστηρίζει τις χώρες που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα επιβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε χρηματοδότηση και τεχνική υποστήριξη για τη μείωση των επιπτώσεων των οικονομικών κραδασμών που προκαλούνται από πόλεμος.

Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι  που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω του πολέμου και της απουσίας επαρκούς ρευστότητας;

Γνωρίζουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι ΜμΕ για την Ελλάδα, είναι η ψυχή της οικονομίας της χώρας και παραμένουν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας.

Πάρτε παράδειγμα τον τουρισμό, τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη που υποδέχτηκαν Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες τα προηγούμενα χρόνια και περίμεναν να επιστρέψουν αυτό το καλοκαίρι. Μόλις λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, είναι σαφές ότι αυτός ο τομέας θα νιώσει τις επιπτώσεις του πολέμου.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ωστόσο, ότι η ΕΤΕπ συνεργάζεται στενά με Έλληνες εταίρους για την υποστήριξη όλων των τύπων ΜμΕ μέσω προγραμμάτων όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο παρέχει χρηματοδότηση σε τοπικές επιχειρήσεις και για να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο στην «εργαλειοθήκη» είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), εξειδικευμένο για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το ΕΤΕ έφτασε σε μεγέθη ρεκόρ  στην Ελλάδα το 2021, με συνολική χρηματοδότηση 1,96 δις. ευρώ για επενδύσεις εταιριών σε όλη τη χώρα. Το ΕΤΕ υποστήριξε και τις δύο εγγυήσεις προς τις ελληνικές εθνικές και περιφερειακές τράπεζες, για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση από εταιρείες που επηρεάστηκαν από τον COVID μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων και της χρηματοδότησης χωρίς αποκλεισμούς.

Το ΕΤΕ υποστήριξε επίσης 5 συναλλαγές χρηματοδότησης μετοχικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου μετοχικού αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών  αγγέλων που χρησιμοποιεί επαναροές με βάση την επιτυχία του προγράμματος JEREMIE.

Έχετε ήδη υπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση για συμμετοχή στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; Έχετε ήδη συνάψει κάποια δάνεια; Αν όχι, πότε υπολογίζετε ότι θα συμβεί αυτό;

Πρώτον, επιτρέψτε μου να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός τόσο φιλόδοξου σχεδίου, γνωστό ως «Ελλάδα 2.0». Δείξαμε την εμπιστοσύνη μας σε αυτό το σχέδιο υπογράφοντας τον Σεπτέμβριο του 2021 τη μεγαλύτερη διμερή συνεργασία με την Ελλάδα. Αυτό θα βοηθήσει στη διαχείριση έως και 5 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιτρέψτε μου να εξηγήσω τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην αφοσιωμένη επενδυτική ομάδα της ΕΤΕπ για την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τις  γνώσεις της στο εσωτερικό πεδίο, να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για την καλύτερη χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα εντοπίσουμε έργα του δημόσιου τομέα , εταιρικές επενδύσεις, προγράμματα χρηματοδότησης ΜμΕ και στοχευμένες συμβουλευτικές πρωτοβουλίες που θα παρέχουν χρηματοδότηση σε τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και επενδύσεις μετασχηματισμού. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να αδράξει αυτή την άνευ προηγουμένου ευκαιρία.

Τον Μάρτιο, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ για την Ελλάδα Christian Kettel Thomsen συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη για να επιβεβαιώσει ότι αυτή η συνεργασία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια του Ταμείου,  την οποία θα διαχειρίζεται η ΕΤΕπ και αναμένεται να οδηγήσουν σε ιδιωτικές επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του «Ελλάδα  2.0». Χαίρομαι που προχωράμε μαζί σε αυτό. Η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο για όλη την Ευρώπη στον τρόπο που εφαρμόζει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πώς προχωράει το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΠΤΕ) ; Έχει αρχίσει η ΕΤΕπ να χορηγεί δάνεια σε ΜμΕ μέσω τραπεζών με τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβάσεις;

Το ΠΤΕ έχει αποδειχθεί μεγάλη επιτυχία. Κάνουμε σημαντική πρόοδο και στην Ελλάδα με αυτό το εργαλείο. Μόλις τον Φεβρουάριο, ανακοινώσαμε ένα σημαντικό ποσό χρηματοδότησης 6,5 δις. ευρώ για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των συστημικών τραπεζών της χώρας και του Ομίλου ΕΤΕπ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΤΠ).

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΤΠ, ο Όμιλος ΕΤΕπ παρείχε συνολικά εγγυήσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ στην Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτές οι εγγυητικές συμφωνίες θα βοηθήσουν εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα με βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια να ανακάμψουν από τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον COVID. Είναι η πρώτη φορά που παρέχουμε τέτοιες εγγυήσεις στην Ελλάδα και πιστεύω ότι αυτό το μέσο μπορεί να αναπαραχθεί για μια σειρά στόχων.  Αυτό αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της προθυμίας μας να ανοίξουμε νέους δρόμους όσον αφορά την οικονομική στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

«Η πανδημία απαιτούσε έκτακτα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, τα οποία ήταν πρόσθετα στις ήδη υπάρχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 2021 ήταν χρονιά ρεκόρ για εμάς στην Ελλάδα. Το 2021 η ΕΤΕπ και το ΕΤΕ παρείχαν περισσότερα από 4,85 δις. ευρώ νέας χρηματοδότησης για να βοηθήσουν τις ελληνικές εταιρείες να ξεπεράσουν τις προκλήσεις του COVID-19, να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να αξιοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα φανταστικό επίτευγμα και είναι απόδειξη της εποικοδομητικής και γόνιμης σχέσης που έχουμε με τους εταίρους μας στην Ελλάδα.

Το ευρύ φάσμα των συμφωνιών που υπογράφηκαν και εφαρμόστηκαν το 2021, καθώς και η ισχυρή γραμμή που έχουμε σε εφαρμογή για το 2022, θα θέσουν στο καλύτερο σημείο τη  χρήση  των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ΕΤΕπ. Αν και οι καιροί είναι δύσκολοι, όταν λαμβάνω υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, αισιοδοξώ για το μέλλον της Ελλάδας και προσβλέπω στο να είναι η ΕΤΕπ ένας απαραίτητος σύμμαχος στο μέλλον».

Δεν μπορώ να καταλήξω χωρίς να τονίσω επίσης ότι αναμένουμε να αυξήσουμε σημαντικά τη χρηματοδότηση για τη κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα φέτος, βασιζόμενη στην πρόσφατη στήριξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τις επενδύσεις στην έρευνα για το κλίμα. Ως τράπεζα της Ε.Ε. για το κλίμα, αυτό είναι ένα ζωτικό ζήτημα για εμάς. Και έχει γίνει ακόμη πιο ζωτικής σημασίας από τότε που ο πόλεμος στην Ουκρανία μας προειδοποίησε αυστηρά ότι εμείς στην Ε.Ε. πρέπει επειγόντως να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα