Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Ξεπαγώνει η διαδικασία αναπροσαρμογής των συντάξεων από το 2023 και μετά, καθώς «το πάγωμά τους» ήταν μνημονιακό μέτρο το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του 2022.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, με βάση συγκεκριμένη διαδικασία, θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Αυτό επισήμανε χθες και ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόλγου, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία να αναδειχθεί ότι αυτές οι αυξήσεις είναι πιθανό να μην φανούν στην πράξη σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Αιτία, η διατήρηση του μοντέλου της «προσωπικής διαφοράς», που ουσιαστικά απορροφά ένα πολύ μεγάλο μέρος από όλες εκείνες τις αυξήσεις που θα γίνονται κατά τα επόμενα έτη, χωρίς να τις καρπώνονται οι συνταξιούχοι.
Με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία, οι όποιες αυξήσεις θα προκύπτουν κύρια από την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός), αλλά και από την πορεία του ΑΕΠ της χώρας (ρυθμός ανάπτυξης). Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, εάν
δεν υπάρξουν ραγδαίες ανατροπές έως το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι οι όποιες αυξήσεις δοθούν θα είναι στα επίπεδα του 4%-5% το πολύ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, είναι τόσο μεγάλες οι προσωπικές διαφορές που υπάρχουν στις συντάξεις, ώστε περίπου το 65% - 70% των δικαιούχων δεν θα εισπράξει το παραμικρό ή στην καλύτερη περίπτωση θα λάβει πολύ μικρές αυξήσεις (3-5 ευρώ τον μήνα). Απλώς, σε αυτούς τους συνταξιούχους θα υπάρξει μια μείωση της προσωπικής διαφοράς που θα προσεγγίσει το μηδέν.
Στο Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στον κατώτατο μισθό, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Μαΐου και μετά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσει, θα είναι «συγκρατημένες». Επίσης, υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε και τις αποφάσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές, αφού εμπόδισε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωσή τους. Η διεθνής αβεβαιότητα και η αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία δεν επέτρεπαν τέτοιες πρωτοβουλίες.