Στο 2,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

Χαμηλό 14 μηνών
Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2008 12:11
UPD:14:29

Σημαντική επιβράδυνση, στο 2,9% από 3,9% που ήταν τον Οκτώβριο, κατέγραψε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε, σε μηνιαία βάση, κατά 0,3%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,9%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007, είχαν προβλέψει οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,0%, έναντι 4,0% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.

«Η σημαντική μείωση των τιμών πετρελαίου και η εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης βοηθούν την ταχύτερη από το αναμενόμενο αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων», δήλωσε στο Reuters ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.

Όπως πρόσθεσε, «οι συνεχιζόμενοι φόβοι παγκόσμιας ύφεσης και η μειωμένη τιμολογιακή δύναμη των επιχειρήσεων αναμένεται να οδηγήσουν τον πληθωρισμό ακόμα χαμηλότερα τους επόμενους μήνες».

Ο επικεφαλής της ΕΣΥΕ, Μανώλης Κοντοπυράκης, προέβλεψε, άλλωστε, ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών τον Δεκέμβριο, άποψη που συμμερίζονται και πολλοί οικονομολόγοι.

«Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες τιμές την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα είδη σουπερμάρκετ, τα φρούτα και λαχανικά, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο αναμένεται να μειωθεί τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα», δήλωσε ο κ. Κοντοπυράκης.

Η κυβέρνηση προβλέπει μέσο πληθωρισμό 3% για το 2009 έναντι 4,3% που αναμένει για φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα