Τηλεπικοινωνίες: Έρχεται νέος νόμος για επιτάχυνση και απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις κεραιών

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 15:41
UPD:15:45
Shutterstock

Αλλαγές στο πλαίσιο αδειοδότησης των κεραιών κινητών επικοινωνιών με στόχο την απλοποίηση και περαιτέρω επιτάχυνση της επέκτασης του 5G στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης από το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ωστόσο, ο κ. Στάβερης υπογράμμισε ότι το νέο πλαίσιο δεν προβλέπει εκπτώσεις στην ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας έθιξε, επίσης, το σημαντικό ζήτημα της επένδυσης στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που θα αποτελεί τον κύριο παράγοντα επιτυχίας των εφαρμογών 5G ύστερα από 7-10 χρόνια. Οι μεγαλύτερες εφαρμογές και αλλαγές αναμένονται στις μεταφορές, τα logistics, την υγεία, στον τουρισμό και τη ναυτιλία, τόσο μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου Φαιστός που έχει αναπτύξει η Ελλάδα όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, ο κ. Στάβερης δήλωσε ότι, με βασικό στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που φέρνουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5g) σχεδιάζονται οι τρόποι με τους οποίους θα απλοποιηθεί η εγκατάσταση των σταθμών βάσης, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση χωρίς ωστόσο να διαφοροποιηθούν τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα, τα οποία είναι και από τα πιο αυστηρά της Ευρώπης. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο και σχετικά σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Έξαρχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vantage Towers υπογράμμισε το επίτευγμα της Ελλάδα να προηγείται της Ευρώπης στην ανάπτυξη του 5G. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η Ευρώπη υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ασία που σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές θα αποδώσουν κέρδη από τις επενδύσεις τους νωρίτερα. Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η ανανέωση και η δημιουργία νέων σημείων στο δίκτυο, αλλά με βιώσιμο τρόπο, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως και οι πάροχοι, έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ακρίβειας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αυτό έχει αυξήσει το κόστος πρώτων υλών, αλλά αποτελεί και ένα δομικό θέμα του 5G που απαιτεί υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Όμως, λόγω της τεχνολογίας, το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανά bit είναι μικρότερο, συγκριτικά με το 4G.

O Sergio Solivera Vela, Αντιπρόεδρος της ΝΟΚΙΑ για την περιοχή της Μεσογείου, δήλωσε ότι η ανάπτυξη τεχνολογιών στα δεδομένα υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση, κάτι που έχει ενσωματωθεί στη στρατηγική και την κουλτούρα της εταιρείας. Ο κ. Vela ανέφερε σειρά εφαρμογών που μπορούν να αναπτυχθούν λόγω του 5G, παρουσιάζοντας σκηνές από το μέλλον. Οι περισσότερες σχετίζονται με το Internet of Things και τη διασυνδεσιμότητα μηχανών και ανθρώπων με άπειρες πρακτικές εφαρμογές. Όμως, η ανάπτυξη αυτή απαιτεί τη δημιουργία ικανών δικτύων υψηλής χωρητικότητας και δυναμικότητας που σημαίνει επενδύσεις και συνεργασίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτόπαππας, έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη ικανών δικτύων που να υποστηρίζουν τη διασυνδεσιμότητα των μηχανών, επισημαίνοντας ότι χωρίς κατάλληλες υποδομές και επενδύσεις, η τεχνολογία 5G δεν θα μπορέσει να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως εξήγησε, οι υποδομές μπορούν να είναι επίγειες, αλλά και δορυφορικές, και όλες μαζί να συνεργάζονται. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη δικτύων μεγάλης δυναμικότητας αποτελεί η επένδυση, αλλά κυρίως η απόφαση των επιχειρήσεων να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών, ακόμα κι αν αυτό περιορίσει βραχυπρόθεσμα την κερδοφορία.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα