Γιατί η Ουκρανία δεν μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 10:53
UPD:10:55
REUTERS/GLEB GARANICH

 

 

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στην εξαγωγή των προϊόντων της, καθώς τα σημαντικότερα λιμάνια της στην Μαύρη Θάλασσα έχουν αποκλειστεί λόγω της ρωσικής εισβολής, αλλά και δεκάδες χιλιάδες βαγόνια φορτωμένα με πολύτιμα αγαθά παραμένουν «κολλημένα» για τεχνικούς λόγους, στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τοποθέτηση ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο την εμπορική ναυτιλία. Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, καθώς από κοινού αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών - σχεδόν όλη η σοδειά τους μεταφέρεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Πριν τον πόλεμο, η Ουκρανία, εξήγαγε το 98% των σιτηρών της από την Μαύρη Θάλασσα και μόνο ένα μικρό ποσοστό των εξαγωγών μεταφερόταν σιδηροδρομικώς, επίσης επειδή το κόστος μεταφοράς είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι δια θαλάσσης. Με δεδομένο ότι οι ακτές της χώρας είναι αποκλεισμένες, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην εξαγωγή των εμπορευμάτων της. Το Κίεβο αναζητά εναλλακτικές διαδρομές μέσω ξηράς, αλλά και εδώ προκύπτουν σοβαρά προβλήματα: Περίπου 24.190 βαγόνια με εμπορεύματα προς εξαγωγή περιμένουν να περάσουν τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, όπως προκύπτει από στοιχεία της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων. Τα βαγόνια είναι φορτωμένα με σιτάρι, φυτικό λάδι, σιδηρομεταλλεύματα, χημικά και λιθάνθρακα.

Οι εξαγωγείς διαμαρτύρονται ότι 10.320 βαγόνια - περίπου το ήμισυ του συνολικού αριθμού - περιμένουν σε μια διασταύρωση κοντά στο μεθοριακό χωριό Ιζόφ, λέει ο Βαλέρτι Τκάτσεφ, εκπρόσωπος κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων Ukrzaliznytsia.

Πρόβλημα με το σιδηροδρομικό δίκτυο

Το πιο σημαντικό σιδηροδρομικό συνοριακό πέρασμα προς την Πολωνία βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια του Λβιβ και θεωρείται η πύλη προς το πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ. Υπάρχει έλλειψη βαγονιών και προσωπικού, λένε οι γνώστες των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης. Οι δυσκολίες επιδεινώνονται από υλικοτεχνικά προβλήματα, όπως το διαφορετικό πλάτος των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ουκρανία με τις γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία. Μια «κληρονομιά» από τότε που η Ουκρανία ήταν ακόμη μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ζωτικής σημασίας για το μελλοντικό ταξίδι των βαγονιών. Από την εποχή της ΕΣΣΔ, στην Ουκρανία το πλάτος των γραμμών είναι 1,5 μέτρο- περίπου 10 εκατοστά μεγαλύτερο από το πλάτος που χρησιμοποιείται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως, το προσωπικό των σιδηροδρόμων πρέπει να σηκώσει τα βαγόνια με γερανούς και να τα προσαρμόσει χειροκίνητα στις πολωνικές γραμμές, λέει ο Τκάτσεφ. Εναλλακτικά, μπορούν να ξεφορτώσουν το σιτάρι και να το μεταφέρουν στα πολωνικά βαγόνια - μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και μισή ώρα ανά βαγόνι.

Μέχρι και 500 βαγόνια την ημέρα περνούν σήμερα τα σύνορα στο Izov, λέει ο Ουκρανός αξιωματούχος. Ο κρατικός σιδηρόδρομος εργάζεται για να αυξήσει τη χωρητικότητα για συνοριακές διελεύσεις προς την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σε 1.100 βαγόνια σιτηρών την ημέρα εντός τριών μηνών - μια αύξηση σχεδόν δέκα φορές σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Η εταιρεία προσλαμβάνει νέο προσωπικό και αγοράζει εξοπλισμό για την υποστήριξη της  διαδικασίας μετατροπής των σιδηροδρομικών γραμμών.«Εργαζόμαστε για να επιταχύνουμε τη διαδικασία μειώνοντας τον αριθμό και τη διάρκεια των ελέγχων αυτοκινήτων και τον όγκο των εγγράφων», λέει ο Τκάτσεφ.

Η Astarta Holding NV, που παράγει τρόφιμα στην Ουκρανία, είναι ένας από αυτούς που επηρεάζονται από το ανεκτέλεστο. Η Astarta σχεδιάζει να παραδώσει 25.000 τόνους καλαμποκιού σε ευρωπαίους πελάτες τον Απρίλιο. Οι σιδηροδρομικές αρχές δεν έχουν ακόμη δώσει το πράσινο φως για αυτό, λέει η διευθύντρια της εταιρείας, Τζούλια Μπερέστσενκο. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή τη στιγμή  παραμένουν περίπου 150.000 τόνοι σιτηρών στα σιλό της, κυρίως καλαμπόκι.

Οι πτυχές της ασφάλειας παίζουν επίσης ρόλο: ενώ τα δυτικά της χώρας έχουν μέχρι στιγμής γλιτώσει από τις χειρότερες μάχες, υπήρξαν επιθέσεις με ρουκέτες κοντά στο Λβιβ. Τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα είναι αντίστοιχα αυστηρά. 

Κίνδυνος για την επισιτιστική ασφάλεια 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχει  επίσης εντείνει τις ανησυχίες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Χώρες όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Ινδονησία που εξαρτώνται από τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών πρέπει τώρα να βρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων τροφίμων, όπως προειδοποιούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ταυτόχρονα, οι τιμές των σιτηρών, των λιπασμάτων και των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί παγκοσμίως. Η τιμή του σταριού έχει αυξηθεί πάνω από 25%, σε περίπου 360 ευρώ ανά τόνο. Η τιμή του πετρελαίου είχε αυξηθεί κατά 40%. Η Ουκρανία εξαρτάται από τα έσοδα από τις εξαγωγικές δραστηριότητες. Οι εξαγωγές σιτηρών αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της τοπικής οικονομίας, καθώς πέρυσι ξεπέρασαν τα 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια-σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών. «Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μείνουν χωρίς φαγητό, αν δεν αρθεί σύντομα ο ρωσικός αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών», προειδοποίησε το υπουργείο Γεωργίας. Οι Ουκρανοί αγρότες είχαν σημειώσει σοδειές ρεκόρ το 2021. Επίσης, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 100 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, οσπρίων και άλλων αγροτικών προϊόντων. Οι αγρότες φοβούνται τώρα ότι οι αποδόσεις τους στο σιτάρι θα καταρρεύσουν τουλάχιστον κατά 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα επιτεθεί σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών στην ανατολική Ουκρανία. «Καθώς ο πόλεμος του Πούτιν μαίνεται, όλο και περισσότερες αγροτικές εκτάσεις της Ουκρανίας καταστρέφονται από ρωσικά τανκς, οβίδες και νάρκες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ πιο μακροπρόθεσμη επισιτιστική κρίση», προειδοποιεί Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία στο Κίεβο, τον Μάρτιο εξήχθησαν περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού και σιταριού- λιγότερα  κατά 25% σε σχέση με τον Φεβρουάριο και κατά τρία εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ουκρανία, η οποία εξήγαγε 43 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από την αρχή της σεζόν τον Ιούλιο του 2021 έως την εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου, μπορούσε να εξάγει μόνο περίπου ένα εκατομμύριο τόνους τους επόμενους τρεις μήνες λόγω υλικοτεχνικών δυσκολιών. Πριν από τον πόλεμο, η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι οι εξαγωγές θα μπορούσαν να φτάσουν τους 65 εκατομμύρια τόνους.

Εταιρείες, όπως η Cargill αναζητούν οποιαδήποτε ευκαιρία να πάρουν τρόφιμα από τη χώρα. Αλλά δεν υπάρχει εύκολη λύση. Για παράδειγμα, το Κίεβο διεξάγει συνομιλίες με τη Ρουμανία σχετικά με τη μεταφορά των γεωργικών προϊόντων της μέσω του λιμανιού της Κωνστάντζας. Αυτό θα σήμαινε ότι τα σιτηρά θα έπρεπε να μεταφερθούν σιδηροδρομικώς στα λιμάνια του Δούναβη και στη συνέχεια να φορτωθούν σε φορτηγίδες για να κατευθυνθούν στην Κωνστάντζα. Η όλη διαδικασία είναι πολύπλοκη και επομένως πολύ δαπανηρή. Σύμφωνα με την APK-Inform, μια ουκρανική γεωργική εταιρεία συμβούλων, το κόστος παράδοσης ουκρανικών σιτηρών στο ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας κυμαίνεται από 120 έως 150 ευρώ τον τόνο. Πριν από τον πόλεμο, οι έμποροι πλήρωναν περίπου 20-40 δολάρια τον τόνο για αποστολή από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα